Szívbe markoló romantika és Twin Peaks. Jay Glass Dubs: You Would Love Me Now (lemezkritika)

2023.11.27. 18:57, RRRecorder

whatsapp_image_2023-04-29_at_16_22_04.jpeg

Dub, dreampop és triphop sajátos találkozása, ami elmerészkedik a giccs határáig, de az absztrakció sem idegen tőle. Ez a kritika először a Recorder magazin 109. számában jelent meg.

A görög Jay Glass Dubs a dub redukált, absztrahált verziójával tűnt fel az ilyesmire fogékony körökben (Glacial Dancehall – ezt a találó címet kapta egy mixtape-je), majd néhány éve jelentősen megújította a hangzását. A továbbra is meghatározó, ráérős dubos alaphang és effektorgia mellé bejött az elomló dream pop és a hangulatfestő triphop, plusz vendégénekesek (leginkább nők).

Ennek a korszaknak az eddigi csúcsműve a You Would Love Me Now. Az említett hatások mellé megjött a Twin Peaks is: hangulatban és konkrét gitárhangzásokban, amik pompásan illenek ezekbe a dalokba. Meglepő, hogy milyen jól összefér a lassú, dubos pulzálás, a tágas terek kialakítása és betöltése szállongó effektekkel – és a maga visszafogott módján túlcsorduló érzelmesség, szívbe markoló romantika.

Olykor egészen a giccshatár közelébe is elmerészkedik, de Jay Glass Dubs biztos kézzel megmarad ennek a jó oldalán, illetve sötétebb melankóliával, fémes ízekkel, absztraktabb részekkel ellenpontoz.

jay_glass_dubs.jpgElőadó: Jay Glass Dubs

Cím: You Would Love Me Now

Kiadó: Extended Techniques

Megjelenés: 2023. október 4.

Műfaj: dub-dreampop-triphop

Kulcsdal: Narcissus

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/11/27/jay_glass_dubs_you_would_love_me_now_lemezkritika
Szívbe markoló romantika és Twin Peaks. Jay Glass Dubs: You Would Love Me Now (lemezkritika)
süti beállítások módosítása