A szovjetbarát olajmágnás és az underground hiphop. Armand Hammer: We Buy Diabetic Test Strips (lemezkritika)

2023.11.26. 16:08, RRRecorder

0033459421_10.jpg

Az underground hiphop reprezentatív nagy műve az El-P-től Junglepussy-n át Shabaka Hutchingsig számos neves közreműködőt felvonultató lemez, aminek ráadásul sikerül egyéni hangot is kialakítania. Ez a kritika előszor a Recorder magazin 109. számában jelent meg.

Billy Woods és Elucid duóját egy szovjetbarát amerikai olajmágnásról nevezte el (a levitézlett színész, Armie Hammer dédapjáról). 2013 óta adnak ki lemezeket, a 2021-es, The Alchemist-alapokra készült Haram szólta a legnagyobbat. A We Buy… ennek klasszicizmusával szemben kifejezetten kísérletező, a mai underground hiphop (kvázi)reprezentatív nagy műve: producerként itt van többek között El-P, JPEGMafia, Kenny Segal, DJ Haram; vendégként Moor Mother, Junglepussy, Pink Siifu; zenészként Shabaka Hutchings.

Vannak széttört ritmusú, fura hangokkal megszórt alapok, de ezúttal izgalmasabbak a látszólag rendesebb, groove-os, jazzes vagy éppen ambientes számok, amikbe mindig kerül valami kizökkentő elem. Az összhatás kaleidoszkópszerű, pszichedelikus; sosem tudhatod, mi jön, a 15 számos album sokadszori hallgatásra sem kiismerhető.

A két főszereplő mindezzel látszólag mit sem törődve mondja a ritmikai játékokkal nem hivalkodó, kriptikusan önreflexív és fekete humorú sorait, összefogva az egészet. Nekik köszönhető, hogy a lemez egyszerre reprezentatív és abszolút egyéni hangú.

armand_hammer.jpgElőadó: Armand Hammer

Cím: We Buy Diabetic Test Strips

Kiadó: Fat Possum

Megjelenés: 2023. szeptember 29.

Műfaj: underground hiphop

Kulcsdal: The Flexible Unreliability Of Time & Memory

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/11/26/armand_hammer_we_buy_diabetic_test_strips_lemezkritika
A szovjetbarát olajmágnás és az underground hiphop. Armand Hammer: We Buy Diabetic Test Strips (lemezkritika)
süti beállítások módosítása