„A patológia előtt kiömlött belőlem az összes fájdalom” – Klippremier! Omega Diatribe: Stench of Demise

2023.11.24. 08:56, srecorder

omega_diatribe_press_2023.jpg

Extrém grúvmetálban mesél elmúlásról, gyászról és elengedésről az Omega Diatribe – ez a Stench of Demise, a Tue Madsen hangmágussal készült új lemez második klipdala, ami először itt, a Recorderen látható.

December elsején Deviant címmel jelenik meg az Omega Diatribe ötödik lemeze, melynek társproducere és mixing/mastering mérnöke ismét a neves dán producer, Tue Madsen (Meshuggah, Suicide Silence, The Haunted stb.) volt. A Mindreader után ez már a második dal az új albumról.

omega_diatribe-deviant_2023.jpg„Amikor elkészültek az új lemez dalai pre-production szinten, úgy éreztük, hogy a Tue Madsen-féle nyers erőt és atmoszférát igénylik a dalok mixing és masztering téren. A kreatív folyamatokba nem nagyon piszkált bele, inkább csak a bennünk felmerült kérdéseket oszlatta el a meglátásaival és javaslataival. Már 2018-ban dolgoztunk együtt a Trinity lemezen, így a munkamódszer és a mentalitás már ismert volt. Kicsit úgy éreztük magunkat, mintha „hazaértünk” volna egy nagy túráról” – mondta a dalszerző-gitáros, Hájer Gergő.

„Sajnos minket és a családjainkat sem kímélt a pandémia, így számos emberi veszteséget kellett feldolgoznunk az utóbbi időben. A Stench Of Demise című dalunk a gyásszal és az elengedéssel foglalkozik. A dalszöveg vázlatát a szekszárdi patológia előtt írtam, egyszerűen csak kiömlött belőlem az összes fájdalom dalszöveg formájában, ami korrelált a dal sötét atmoszférájával.

A lemez további dalaiban pedig olyan frusztrációk megfogalmazása hallható, amit többnyire a pandémia és a társadalom formálódása ihletett. A dalszerzés mindig is sokat segített nekem a traumák és a negatív energiák feldolgozásában, nem volt ez másképp az új lemez esetében sem” – mondta Gergő. „Egyáltalán nem lett egy vidám lemez a Deviant, de nem is volt célunk soha, hogy vidám zenéket írjunk. Cserébe viszont a legmélyebb és legőszintébb korong, amit valaha kiadtunk.”

A lemezborító grafikái is az elmúlás köré épülnek, a nyolcpaneles digipak oldalain egy emberi lény életének utolsó pillanatait ábrázolta a zenekar. Király Krisztina rendező így mesélt a klipről: „Az utóbbi években intenzíven foglalkoztatott az elengedés metafizikája – a gyász, a ragaszkodás, az időn és téren átívelő szeretet témaköre. Így amikor megkaptam a zenét és a szöveget, azonnal jöttek a képek, az atmoszféra, de csak később derült ki számomra, milyen események ihlették a dalt, megerősítve bennem az elképzelést.

Szerettem volna, ha több létsíkon keresztül tudunk megjeleníteni egy gyászfolyamatot: a tér kiüresedik, majd beszűkül – ahogy bánatunkban szeretteink után mennénk a halálba, hogy ott újra egyesüljünk velük, vagy ahogy talán ez a ragaszkodás a síron túli létben is béklyózza a lelkeket. Maga az elengedés lehet végül mégis a szeretet legtisztább megnyilvánulása, legyen a tárgya valamelyik elhunyt vagy még élő fontos személy. Hálás vagyok és örülök, hogy a zenekarral és Baki Zoliékkal közösen dolgozhattunk a klipen, megpecsételve régre nyúló ismeretségünket."

A zenekar kiadványait hosszú éveken át az ukrán Metal Scrap Records gondozta, de a jelenlegi helyzet miatt az új album a Metal.hu kiadónál jön ki, egy impozáns, 8 paneles digipak CD és kétfajta vinyl kiadásban. Lemezbemutató december 22-én lesz a Barba Negra kék színpadán, a Kill With Hate-ből átalakult, ős-death metalos Beneath The Void és az extrém szimfonikmetálos From The Sky társaságában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Omega Diatribe a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Orosz Lilla és Szathmáry Ákos. Borító: Szathmáry Ákos.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/24/_a_patologia_elott_kiomlott_belolem_az_osszes_fajdalom_klippremier_omega_diatribe_stench_of_demise
„A patológia előtt kiömlött belőlem az összes fájdalom” – Klippremier! Omega Diatribe: Stench of Demise
süti beállítások módosítása