„Amikor nem lehetsz az, ami valójában szeretnél” – Itt az Imre Fia Imre új klipje, a Geller

2023.11.23. 12:07, srecorder

ifi_geller_final_h265_4k_r709a_00_02_47_19_still014.jpg

Kardozós klip a pályaelhagyásról fekete humorral, programozónak állt bölcsészek helyett vikingkori harcosokkal, akik a társadalmi megbecsültségért nem a munkaerőpiacon, hanem egy őszi erdőben vívnak meg. Van csattanó is!

Múlt héten jelent meg az Imre Fia Imre második nagylemeze, a magyar altert metálba oltó Karszalag a Mennyországba, amit a zenekar a Hiperkarma és a Korn szerelemgyerekeként írt le. „Nem igazán akarom áltatni a közönséget azzal, hogy ez az album egy egységes stílust képvisel” – mondta György Imre, aki szerint a számokat sajátos éneklési stílusa és a dalszövegek kötik össze. A szövegekre különösen nagy hangsúlyt fektettek, ez hallatszik a Gelleren is, ami arról az élethelyzetről szól, amikor nem lehetsz az, ami valójában szeretnél.

A frontember a magyar közélettel is párhuzamba állította a számot: „Ez különösen nagy probléma olyan szakterületeknél, amelyek az anyagi erőforrás hiányában üresednek ki, pedig a társadalomnak szüksége van rájuk. A nemrég lezajlott tanártüntetések kiváló példák, ha erre a hatalom pedig még démonizálni is kezdi a résztvevőket, az egy nagyon veszélyes terep tud lenni. Értem én, hogy nem lehetünk a tízmillió bölcsész országa, de akarunk a tízmillió IT-s szakemberé lenni?”

v_horvath_annamaria_imrefiaimre_02.jpgImre Fia Imre. Fotó: V. Horváth Annamária.

A videón a zenekar állandó kliprendezőjével, Zsótér Indi Dániellel dolgoztak együtt, akinek az HBO-n megjelenő A Karantén Zóna című játékfilmjéhez tavaly zenét is szereztek. „Nagyon szeretem az olyan klipeket, amiknek a végén van egy olyan apró fordulat, ami mindent, amit addig látott a néző, kicsit új keretbe helyez. A Geller esetében nagyon sokféle koncepciót kitaláltunk Imivel, de mindegyikben azt éreztem, hogy túl szájbarágósan jelenítjük meg a szám témáját, ami szerintem a hivatástudat és a társadalmi megbecsültség ellentmondását járja körbe. Arra gondoltam, hogy ennek az egész problematikának ezért jót tenne, ha nem a jelenben mutatnánk meg, úgyhogy húztunk egy merészet és felkértük A Falkát egy kis verekedésre” – mondta Zsótér.

A klipet Gajdics Dávid (Zanox) operálta és Hegyvári Tamás vágta, a VFX-munkáért pedig Tóth Zoltán felelt, akik már dolgoztak együtt korábban Zsótérral az említett filmen. Ez az összeszokottság abszolút meglátszik a végeredményen, amiben Zsíros Linda színésznő és dublőre, Buda Levente vívott A Falka viking-kori és X. századi hagyományőrző csapat tagjaival (Buda Levente, Holló-Vaskó Péter, Takács József), vezetőjük, Magyar Márton segítségével, aki egyben a harcokat is koreografálta.

„Ha valamit évekig tanulsz, amivel később foglalkozni szeretnél, de a munkaerőpiac, a politika vagy épp egy cégvezetés nem becsüli meg, egy idő után kénytelen vagy beadni a derekad és az életben maradás érdekében úgy táncolni, ahogy mások fütyülnek. Ez a megbecsületlenség ráadásul a társadalom több szintjén is megjelenik. A klip egy olyan viking harcos küzdelmeit követi végig, aki végül egyetlen dologgal nem tud leszámolni: saját társadalmi adottságával” – fűzte hozzá a rendező.

Lemezbemutató koncert december elsején lesz az Instantban a 2022-es KMM Tehetségkutató győztes, indusztrális rapmetálos Acid Empire társaságában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Imre Fia Imre a Facebookon. Instagramon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/23/amikor_nem_lehetsz_az_ami_valojaban_szeretnel_itt_az_imre_fia_imre_uj_klipje_a_geller
„Amikor nem lehetsz az, ami valójában szeretnél” – Itt az Imre Fia Imre új klipje, a Geller
süti beállítások módosítása