Ska, reggae, és egyéb műfaji kalandozások – Magyarradar: A Láma Dalai

2023.11.20. 18:05, srecorder

109840062_10157123955005870_4436770020869762170_n.jpg

Viccből jött név, dallamos rockból lett ska: A Láma Dalai régi motoros a színtéren, visszatérő vendég például a Reggae Campen, így az se csoda, hogy most csütörtökön, november 23-án ők játszanak a Ladánybene 27 előtt az A38-on, a NOW'Emba Reggae Jamen. Előtte pedig bemutatkoznak a Magyarradarunkon is.

Mikor indult: 2000 szeptemberében. Körülbelül akkor találtuk ki A Láma Dalai nevet, amit megtartottunk, mert annyira szar volt, meg mert jobb nem jutott eszünkbe. Legalábbis így rémlik.

Hol indult: Kiskunfélegyházán.

Tagok, hangszerek: Vereb János – ének, harsona, Vígh Csaba – gitár, Csányi László – szaxofon, Földi Jácint – trombita, Pocskai Roland – billentyű, Magyari András – tuba, Bíró Zoltán – dob.

Stílus: Főként ska és reggae, egyéb műfaji kalandozásokkal karöltve.

Hatások: Sok. Sokan vagyunk, sokféle zenei ízléssel, szerteágazó érdeklődéssel.

Kiadó: Hm, olyan talán nem volt. Szerintem mindig magunkat adtuk ki.

Történet: 2000-ben kezdődött. Négyen alapítottuk a zenekart, ami akkortájt pár évig még „dallamos rockzenét” játszott. Közreműködtek szaxofonosok már az első albumunkon is, és hallgattunk skát akkoriban, ezért elkezdtünk ezzel kísérletezni. Aztán egyre jobban belemerülve, képbe kerültek a rokonműfajok is, például a reggae. Voltak a huszonév alatt tagcserék, de az alapformációból 2+1 (szax.) még jelen van ma is a kollektívában.

Megjelenések: 2001-ben az Első mantra címmel – még kazettán – adtunk ki egy rockdalokat tartalmazó albumot. 2004 – Ska-demó, kezdetleges próbálkozás. 2007. márciusában felvettünk egy 3 számos demót, Sziget címmel, mely már teljesen tükrözi A Láma Dalai stílusát, játékát. Országos és helyi rádiók egyaránt játszották ezt a 3 számot. Több helyen a helyi listák élén is állt.

Újabb 4 számos demó felvételére BALESET! címmel 2008 októberében került sor. 2009. februárban készült el az első videoklipünk, a BALESET! demóról a Tejföl kiflivel című számunkra. Az első nagylemez Reggae’n’Roll címmel, a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) támogatásával 2009 decemberében jelent meg az interneten, 2010-től pedig a Líra bolthálózat terjesztette.

2010. május végén a Reggae&Roll album Francia című számára, megjelent a zenekar 2. klipje. Külön érdekessége a klipnek, hogy a videóban szereplő pincért, Csenki Attila, a stand-upos humorista alakítja. 2012-es „single”: a fesztiválszezon hatására készült Fesztivál című dal. 2013 év végén jelent meg a Decibel szerelem című maxink. 2015. friss anyaga a Together single, ami angol és magyar változatban is elérhető.

2017. Mindenki látja kislemez, aminek a különlegessége, hogy a 2017-es Reggae Campen készült videóklip, az albumon szereplő Rúgd be a kaput című számhoz. Még ebben az évben jött egy animációs klip a Mindenki látja címadó dalához. 2019-ben a Kötelék kislemez (NKA támogatással), aminek a Lépre csal című számára készült klip. 2020-ban csináltunk egy karanténklipet a Szállj!-ra, majd NKA támogatással a Jacko-ra is szüetett egy video. 2022-ben jött a Jamaica single, majd a Jamaica klip, ismét Csenki Attila közreműödésével.

Küldetés: Csinálni, amíg lehet és jól érezni benne magunkat.

Jövőkép: Nagyszínpad. :)

Mellékprojektek: A zenekarból a dobos és a fúvósok egy menetzenés-vonulós, show-, illetve hakni-formációt üzemeltetnek nagy ritkán, ami a Láma Street Band névre hallgat.

Szexepil: Barátok vagyunk és jópofák. :)

Legnagyobb eredmény, elismerés:A sok év alatt hál’istennek volt több is, de mondjuk az, hogy ilyen helyeken játszhatunk, mint például az A38, és pláne, hogy ilyen arcokkal, mint a Ladánybene 27.

 

A Láma Dalai a Facebookon. Honlap.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/20/ska_reggae_es_egyeb_mufaji_kalandozasok_magyarradar_a_lama_dalai
Ska, reggae, és egyéb műfaji kalandozások – Magyarradar: A Láma Dalai
süti beállítások módosítása