Száműzni a rosszat. Marina Herlop: Nekkuja (lemezkritika)

2023.11.20. 14:56, vferi

marinaherlop-by-anxo-casal-3.jpg

A tavalyi, Pripyat című albuma váratlan nemzetközi sikerén felbuzdulva máris új munkával jelentkezik a katalán Marina Herlop, akinek a zenéje valahol az akusztikus hangszerek teremtette tradícionális folk és az elektronikus effekteknek köszönhetően önmagából kifordított, avantgárd pop között lavírozik. Ez a kritika először a Recorder magazin 109. számában jelent meg.

A Nekkuja Marina Herlop eddigi legvidámabb hangulatú lemeze, a hangzás és az előadásmód helyenként egészen meseszerű: Herlop a dalok írása közben a saját elméje kertészének képzelte magát, aki kigyomlálja a rossz emlékeket és kellemetlen érzéseket a fejéből.

Míg a nyitó Busában fura elektronikus hangok és dördegelmes dobok vannak főszerepben (visszautalva Herlop korábbi anyagaira), addig később egészen ellágyul a narratíva, például a Karadában már madárcsicsergés és field recordingok navigálják a hallgató képzeletét valami nyugodt, utópisztikus síkra. Ez a számról számra történő transzformáció jót tesz a végeredménynek, a klasszikus zongorával vezérelt Reina Mora és záró Babel egyértelműen Herlop életművének legjobbjai közt van.

a2288945153_10.jpgElőadó: Marina Herlop

Cím: Nekkuja

Kiadó: PAN

Megjelenés: 2023. október 27.

Műfaj: avantgárd pop, folk, elektronikus

Kulcsdal: Babel

 

 

8,5/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2023/11/20/marina_herlop_nekkuja_lemezkritika
Száműzni a rosszat. Marina Herlop: Nekkuja (lemezkritika)
süti beállítások módosítása