„Ezek tényleg mi vagyunk, vagy Isten néz tükörbe?” – Itt a Péter és Pál új klipje, a Körhinta

2023.10.11. 10:18, srecorder

pe_rese_spa_l_davidlegrand.jpg

Milyen lesz egy lemezbemutató, ha 3 évet csúszik? November elején kiderül ez is, amikor a Péter és Pál végre eljátssza élőben remek folkpoplemezét, amelynek húzódalához most egy szimbolikusan meszelős klipet forgattak. Premier!

A Péter és Pál két tagja, Szacsvay Gergely és Tóth Attila a Meztelen Diplomatákból lehetnek ismerősek. Bár Gergő már nem vesz részt a zenekar életében, a duó és a közös zenélés ötlete azért fogalmazódott meg, mert mindketten szeretnek egyszerű, könnyen énekelhető dalokat írni. Zenéjük folkhagyományokra épít és natúr hangzással szólal meg. Igazi agglomerációs zene, mintha a hálószobapopot kivinné a huzat a városszéli mezőkre. Virágfejek című bemutatkozó nagylemezük 2020 tavaszán jelent meg Tövisházi Ambrus producerelésével: a teljes lemez november 3-án lesz hallható először élőben az A38 Orrstúdiójában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

De miért pont most, 3 év után térnek vissza? „A dalokat már 2016 óta írogattuk és csak 2020 májusában lett ebből lemezmegjelenés. Kiváló időzítéssel pont az első covid-hullám kellős közepén. Az akkori lemezbemutató koncert így sajnos elmaradt. Aztán mindkettőnknél gyerekek születtek, építkeztünk. Így a Péter és Pál-projekt kicsit megpihent. De nem akartuk elengedni a történetet. Most sikerült újra úgy összefésülni magunkat, hogy a lemezbemutató végre méltó keretek között megvalósulhasson” – mondta a duó.

A Körhinta című daluk egy egyszerű alapötletből indult: mi lenne, ha két ismeretlen az éj leple alatt kimeszelné egy vadidegen ház egyik szobáját? Mire a Nap felkel, az ott lakókat már egy tisztára festett szoba fogadná… „Egy barátunk felvetette, hogy mi lenne, ha kifestenénk az egyik szobájukat és a festés folyamatát ábrázolnánk? A dalban a nőiség három meghatározó életszakaszáról éneklünk. A dal hátterében egy archaikus világ jelenik meg. Ezt a világot szerettük volna megidézni egy olyan ősi tevékenységgel, mint a meszelés. Ebből a két alapötletből a klipet a Péter és Pál egyik fele, Szacsvay Gergely rendezte. A megvalósításnál minden másban David Le Grand jóbarátunk segített minket a legnagyobb empátiával. A klipet egy este és egy reggel forgattuk. Érdekesség, hogy a forgatás alatt a valós munkafolyamatoknak csak egy részével végeztünk. A hagyományos meszelésnél ugyanis minimum kétszer, de inkább háromszor illik egy falat átfesteni, hogy az szép fehér legyen. Nekünk ez nem sikerült.”

A Péter és Pállal együtt a Meztelen diplomaták is feltámad két év szünet után: október 13-án játszanak a Turbinában. "A kényszerpihenő alatt nem csak gyerekek születtek, hanem új dalok is, amiket először ezen a koncerten mutatnak be. De természetesen az olyan zsebslágerek is előkerülnek majd, mint a Sárgás fények, Ne menj haza, vagy a Dánok" - ígérik. Jegyek, Facebook-esemény.

KÖNNYEN ÉNEKELHETŐ SZERELMESDALOK FÉLHOMÁLYOS KÉRDÉSEKKEL – ÍGY INDULT A PÉTER ÉS PÁL

 

Péter és Pál a Facebookon.

fotó: David Le Grand

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/11/_ezek_tenyleg_mi_vagyunk_vagy_isten_nez_tukorbe_itt_a_peter_es_pal_uj_klipje_a_korhinta
„Ezek tényleg mi vagyunk, vagy Isten néz tükörbe?” – Itt a Péter és Pál új klipje, a Körhinta
süti beállítások módosítása