„Egy közös és sokkal szebb jövőről álmodom” – Premier! Wave of Sound: Endless Fields

2023.10.10. 09:05, srecorder

andor_recorder_photobyjurasszazs.jpg

Megjelent a Wave of Sound új dala, az Endless Fields, amelyben a modern klasszikus és ambient vonalon alkotó Csécsi Andor egy meditációs légzésgyakorlatot idéző, különlegesen hullámzó dallal vezeti fel új lemezét. A Pieces & Sketches novemberben érkezik egy olasz kiadónál, erről debütál most az első új szám. Premier!

Az idén 10 éves Wave of Sound mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, Andort nyáron meghívták a neves Piano City Milano fesztiválra, illetve a Nápoly melletti Fuori Piano eseményre, ahol eljátszhatta darabjait a közönségnek, sőt, a milánói fellépésről egy kisfilm is készült, amit a cikk alján nézhettek meg. Új daláról így mesélt Andor:

„Az Endless Fields egy olyan végtelenségbe nyúló érzelmi és belső utazás, amire bátran hívom el a hallgatókat, bátran merem elmesélni, hogy álmodozom egy közös és sokkal szebb jövőről, amiben együtt igyekszünk felépíteni egy sokkal nyugodtabb és csendesebb álmot. A dal repetitív zenei megoldása is ezt a végtelenség-hangulatot keltheti a hallgatóban, melyet három különböző részre osztottunk a dalban.

A bevezetés egy mély levegővétel, amiben az orgona dominál minimális kísérettel és izgalmas zenei textúrákkal. A középső részben a zongora is beúszik, hogy később a hegedűszólamokat egymásra helyezve kibontsuk a fő dallamot és bent tartsuk a levegőt. A lezárásban, kifutva a dallamokkal, egy szólózongora-rész vezeti fel a levegő kiengedését. És azért egy meditációs levegőgyakorlattal írtam le a dal pulzálását, mert többen ezeket az érzéseket adták át nekem a dal kapcsán, amikor megmutattam nekik, és ez a gondolat nagyon jólesett, hiszen nekem maga a dalszerzés, alkotás is egy meditációs belső folyamat.”

vsm_piano_city_andor_sanderson_20_maggio_2023-15.jpgAndor a milánói Piano City fesztiválon.

A dalt az angol-magyar származású Gálfalvi Rebeccával, vagyis az Arulei művésznéven alkotó, többhangszeres looperelőadóval, hegedűművésszel és zeneszerzővel együtt készítették, akinek ebben az évben jelent meg legújabb Dream Cycle című EP-je. „Ez az egyik első darab, amin együtt dolgoztunk februárban, a hangulatával be is kísért minket a tavaszi hónapokba. Azóta több közös előadásunknak ez volt az alaphorgonya, stabilitást adott nekünk, mielőtt továbbhaladtunk a többi zenei improvizációra.”

Andor: „Rebeccával év eleje óta alkotunk-ötletelünk együtt, ebben az évben több koncerten is láthattak minket együtt a színpadon. Nagyon hálás vagyok neki és hatalmas öröm hallgatni, hogy mennyire érzékeny és erőteljes dallamokat tudott hozzátenni ehhez a dalhoz. A dal kezdeti verzióit játszottuk már élőben, így sikerült beérnie abba a formába, amit most hallhatunk.”

A Wave of Sound legújabb lemeze, a Pieces & Sketches november közepén jelenik meg az olasz Blue Spiral Records gondozásában, több nagyszerű közreműködővel. A lemezbemutatót a budai Lóvasút Rendezvényközpontban tartják november 26-án, ahol Andor új dalait Palágyi Ildikó ének- és zongorakoncertje vezeti majd fel. A koncerten közreműködik: Arulei, AnnaBori, Palágyi Ildikó, Takács-Nagy Jázmin (népdalénekes), valamint a Variart Ensemble kamarazenekar. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A Wave of Sound zenéjét egy különleges természetvédelmi projektben is hallhattuk, ami A VEB2023 EKF egyik kiemelt projektje, ez a Balaton hangjai című nagylemez, ami a Balatorium és a Banana Records közreműködésével valósult meg, és első dalát (Elmerülve) a Wave of Sound hozta ki AnnaBorival (Bagi Anna) közösen, akivel a tavalyi, A38-as improvizatív előadásuk óta dolgoznak együtt. A dalhoz Vadas Géza rendezett egy gyönyörű live session videót a Káli medencében, Arulei közreműködésével, amit itt lehet megnézni:

Andor slow life és a pozitív rezgések megélésére buzdító szóló-zongoraanyagát, a Stillness-t itt mutattuk be két éve. Ez pedig Andor milánói fellépésről született ki mini-doksi, interjú- és koncertrészletekel:

 

Wave of Sound a Facebookon. Instagramon.

fotó: Jurassza Zsófia

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/10/premier_wave_of_sound_endless_fields
„Egy közös és sokkal szebb jövőről álmodom” – Premier! Wave of Sound: Endless Fields
süti beállítások módosítása