Könyvbemutató és szabadegyetem: Pécsi könnyűzenei élet a rendszerváltás előtt

2023.10.10. 20:26, srecorder

arma_jazz_quartett.jpg

Mik voltak a legjobb pécsi beatzenekarok? Mik voltak a kommunista szombatos albumok? Hogyan állt a Hanglemezgyár a vizuális cenzúrához? Szerdán hármas könyvbemutatóval egybekötött szabadegyetemet tart a Beatkorszak projekt a Lumenben, ahol a pécsi könnyűzenék történetéből is kiokosíthatjuk magunkat, a betiltott Diamonds együttestől a folkihletésű Funny Foolson át a Kispál és a Borzig.

Október 11-én 17 órától három friss kötetét mutatja be a Beatkorszak: a Látható rockzene a rockhoz kapcsolódó társművészetek viszonyát dolgozza fel, és a lemezborítókról, a koncertplakátokról, az idevágó zenés filmekről, a rockfotós életéről és munkásságáról, a kezdetleges zenekari merchandisingról, a rockdivatról és a rockzenei könyvkiadásról tudhatunk meg minden fontosat. A Volt egyszer sok fesztivál a rendszerváltás előtti időszak politikai háttéréről, a mából nézve is érdekesebb fesztiváljairól és a Diósgyőri Popfesztiválról ad új információkat, a Hangok és ütemek 6. pedig a Beatkorszak Projekt 2015-ben indult oral history-sorozatának hatodik kötete. Akik nyilatkoznak: Fenyvesi Gabi, Tárkányi Tamara, Lovas Róbert, Tamás Gábor, Józsa Erika, Virányi Attila, Németh Gyula, Darvas Ferenc, Lois Viktor, és Rozgonyi Péter.

A könyvbemutatón a Vass Norbert, a Beatkorszak blog szerkesztője moderál, ezt követi Koszits Attila, kultúrakutató, művészeti és zenei szakíró, zenész előadása Pécs könnyűzenei életéről, amelyre már a hatvanas évektől ráragasztották „a magyar Liverpool” szlogent. Nagyjából százötven zenekar reprezentálta a város minőségi beatzenei életét, közülük a The Savages, a Phantom és a Funny Fools emelkedett ki. A hetvenes évek rock- és fúziós irányzatait képviselők közül pedig a Menüett és az Arma Jazz Quartett (nyitóképünkön). A nyolcvanas években a hard rock/heavy metal, az új hullámos és popformációk mellett megjelentek az underground/alterock együttesek is, néhányuk országos figyelmet kapott: Klán, Morris, Pécsi Underground Fórum, Öregek Otthona, Kispál és a Borz. Az előadás nemcsak a zenekarokat, hanem a fővárostól kétszáz kilométeres távolság előnyeit és hátrányait is bemutatja.

Beatkorszak a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2023/10/10/konyvbemutato_es_szabadegyetem_pecsi_konnyuzenei_elet_a_rendszervaltas_elott
Könyvbemutató és szabadegyetem: Pécsi könnyűzenei élet a rendszerváltás előtt
süti beállítások módosítása