„Én inkább a fájdalomban, mint a rohadt közönyben” Érkezik a 30Y új lemeze – itt az első klipes dal, az arra indulok el

2023.10.05. 15:06, srecorder

30y_2023.jpg

Négy évvel a 30Y egyik legjobb lemeze, a zenekar újjászületését elhozó ki az akit még megölelnél után végre jön a folytatás: december elsején jelenik meg a 30Y tizedik stúdióalbuma, az X, ami ráadásul rögtön dupla lesz. Az albumot most a klasszikus beatdal hangulatú arra indulok el vezeti fel. Premier!

„Én inkább a fájdalomban, mint a rohadt közönyben” – szól az arra indulok el egyik kulcsmondata, és tényleg olyan érzés hallgatni a dalt, és nézni mellé a kisfilmet, amit szintén sinco rendezett a zenekarnak, mint amikor valami igazán keserédes gondolatra ébredünk. A dalból a civilizációból kiábrándult ember szól hozzánk, meg az ő kilátástalanságon átütő szabadságvágya, ezért is jeleníti meg a főszerepben Czéh Dániel pécsi színész, bábművész az utazó bolondot, a társadalom peremén élő szabad, de magányos embert. A videó és a dal mögötti gondolat persze ennél mélyebb és általánosabb: azt érezteti, hogy nincs már olyan nyilvánosság és közösség, amelyhez úgy fordulhatnánk, hogy ne kérdőjelezzük meg azonnal azt.

arraindulokel_still01.jpgCzéh Dániel a klipben.

„A szövegek nem egyszerűen a maguk által létrehozott univerzumra mutatnak – amivel azt akarom mondani, hogy mindannyian érezzük, azt hiszem, azt a furcsa szorongást, amiben a mindennapjainkat töltjük: működünk, csináljuk, és a dolgok is működnek körülöttünk: mégis van valami elemi értelmetlensége mindennek. Szóval azt hiszem, nem lehet ebben a percben elindulni olyan úton, ami visz valahova” – mondja Beck Zoli a dalról, amelynek intrójában a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról rövid részletét is elrejtették. Ehhez a zenéhez Zolit személyes szálak is fűzik:

„Felhívtam Pici bácsit, hogy elkérjem ezt a pár ütemet a kliphez. Azt mondta nagyon kedvesen, hogy nem érti, miért pont a finálét akarom, ami tulajdonképpen egy kényszerű záródala lett az előadásnak – optimista, életigenlő fiatalok kellettek a dekadencia helyett a rendszernek. Mondtam neki, hogy éppen ezért: az „arra születtünk, hogy játsszunk még tovább”, és annak lehetetlensége, vagy még inkább tét nélkülisége: „arra indulok el, amerre nem visz út”, így kerül viszonyba, egyik a másikra mutat. És persze ez az előadás belebeszélt az életembe: miután kirúgtak a gimiből, ezt a darabot néztük meg; milyen sorsszerű innen nézve, hogy az volt az első olyan képzelt riport, amelyikből elhagyták a pozitív végkicsengésű finálét.”

A verzékben érdekes, hadarós, már-már rapszerű éneket hallunk, ami eddig nem nagyon jelent meg 30Y-dalokban. Erről így mesélt Zoli: „Nem is technikai, nem is ötletszerű egy dal alakulása – inkább utólag látok rá valamelyest, és jólesik az a tapasztalat, hogy hatnak ránk dolgok, hogy viszonyban vagyunk tudattalanul is azzal a zenei környezettel, amiben élünk. Azért óvatos volnék, szóval én alapvetően egy egyszerű beatdalt hallok, amin a belső dialóg szavai megsűrűsödnek, és ezt a zaklatottságot ellenpontozza a refrén. Ha innen nézem, ez a magyar gitárzenének éppen úgy sajátja, mint mondjuk az olasznak.”

A 30Y új lemezének címe X lesz, összesen 16 dal és négy közjáték kap rajta helyet, köztük a 2021-ben megjelent mesélős, illetve a tavalyi, gigantikus filmmel a választások utáni héten megjelent éhezők jóllakottak is. Az album fizikai formátumban dupla bakelitlemezen jelenik meg, amely október végétől már előrendelhető lesz a zenekar felületein.

A lemezmegjelenést több kapcsolódó tartalom is köszönti majd, ezek közül az első a DÜSK márkával közös kollekció; a rajongók jövő héten már böngészhetik az új zenekari tárgyakat, amelyek között a szemfülesek az új dalok részleteit is kiszúrhatják majd.

A 30Y most pénteken és szombaton dupla koncerttel búcsúztatja az idei fesztiválszezont a Kobuciban, a jegyek már több mint egy hónapja elfogytak. A lemezbemutató turné állomásait október közepére ígérik.

30y_arraindulokel_cover.jpgAz arra indulok el borítója.

 

„BIZTOS NEM DIVATOS, DE MI A SZERETET FELŐL AKARUNK BESZÉLNI” – A 30Y 21 ÉVE 21 DALBAN

 

30Y a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: sinco

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/05/erkezik_a_30y_uj_lemeze_itt_elso_klipes_dal_az_arra_indulok_el_klippremier
„Én inkább a fájdalomban, mint a rohadt közönyben” Érkezik a 30Y új lemeze – itt az első klipes dal, az arra indulok el
süti beállítások módosítása