Zörgő csapkodás, móka és érzékiség. Blawan: Dismantled Into Juice (lemezkritika)

2023.09.12. 10:12, RRRecorder

blawan-new-ep-immunity-vinyl.jpg

Blawan a súlyos dobok, érdes hangok mellé nagy adag anarchista mókával oltja be az ipari technót. Legújabb EP-je a korábbiaknál is messzebb kerül a táncparkettől, és ami még meglepőbb: egy énekesnőt is hívott vendégnek. Ez a minikritika először a Recorder magazin 106. számában jelent meg.

Szegény Blawan hiába talál ki mindig nagyon vicces címeket, általában az ipari techno egyik mai vezéralakjaként szokás jellemezni. Az igaz, hogy pompásan odaverő dobhangokat tud kikeverni („amikor a kickeket gyúrom, az számomra a mennyország” – mondta a Recordernek tíz éve), meg csörömpölő, zakatoló, zörgő, érdes hangokat – de minden súlyosság mellett sajátos, jólesően anarchista mókázás is jellemző a zenéjére.

A meghatározó XL kiadónál kijött első EP-je, a Woke Up Right Handed (2021) a szokásosnál is elborultabb formáját mutatta, ez pedig még rátesz egy lapáttal. Bugyborékoló vagy smirgliző, váratlan irányokba kalandozó szintik; sűrűn rétegzett, apró részletekig kidolgozott/szétcseszett hangdizájn; zörögve csapkodó dobok; meglepő műfaji utalások (dnb, trance) – ez a jól ismert Blawan, csak az átlagnál kevésbé táncparkettbarát formában. Két számban viszont egy énekesnő, Monstera Black is hallható, akinek elrebbenő és érzéki hangja váratlanul baromi jó ebben a környezetben. Az életmű egyik csúcsa. 

blawan.jpgElőadó: Blawan

Cím: Dismantled Into Juice

Kiadó: XL

Megjelenés: 2023. május 17.

Műfaj: elektronikus

Kulcsdal: Dismantled Into Juice

 

 

8,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/09/12/blawan_dismantled_into_juice_lemezkritika
Zörgő csapkodás, móka és érzékiség. Blawan: Dismantled Into Juice (lemezkritika)
süti beállítások módosítása