„A közéleti messiás a Gulyás Marci legyen” – Itt a triola gang első EP-je, a Bárcsak élnék

2023.07.28. 10:07, srecorder

barcsak_elnek_ep_pressphoto1.jpg

A „lefelé törekvő millennial trap” duó, a triola gang a TikTok-sláger Kislány és a turis ruhákkal flexelő Háda után három trackes EP-vel jelentkezik. A Bárcsak élnéken hallható a klippel is kísért, nemzetünkkel való love-hate kapcsolatunkat feszegető Aktuál shit, a magyar közutak szeretetnyelvéről szóló Road rage, és egy önismereti ballada, a Sooner. Premier!

Balogh Zsófi a duó rapper-énekese, akit a Partizán műsorvezetőjeként is ismerhet a közönség, illetve Sofiyeah nevű szólóprojektjét is elindította nemrég. Gyarmati Fanny pedig a trapalapokat biztosítja a duó producereként, őt a Flanger Kids elektronikus formációban, illetve Noira, BÖBE, és egyéb alkotók mellett is láthattuk már számos fesztiválon és klubban. Kiadójuk a Move Gently Records.

„A három szám három teljesen különböző időszakból származik: az Aktuál shitet tavasszal írtuk, a Road Rage a tavalyi nyár terméke, a Soonert pedig Zsófi még a triola gang előtt írta, majd Fanny újraproducálta, és végül bevettük azt is a gangbe” – meséli a duó.

 

Bővebben az EP három trackjéről:

Aktuál shit:

„Nyugaton minden jobb, keleten mindenki szop” – szól a mögöttes jelentéstartalom keresését nem igénylő, duplán ironikus refrén, de van benne Ukrajna-szál, Orbán “dikitiki” Viki és Demeter Szilárd-megidézés, emigrálás-dilemmák, Gulyás Marci, és a millió forintos kérdés, hogy hova lett belőlünk a nagyfaszú hun?!

„Alapvetően a saját tépelődéseimet foglaltam össze Magyarországgal kapcsolatban. Sokan elhagyják az országot, mert nem bírják itt tovább, de én például egyáltalán nem akarok elmenni. Tüntetni meg lázadni kéne, de csomószor egyszerűen lusta vagyok hozzá. Mivel a Partizánban dolgozom, állandóan tudatában vagyok annak, hogy mennyi ügyet nem követek, és sosem érzem magam elég tájékozottnak. Meg akartam fogalmazni azt is, hogy történelmileg milyen büszkék vagyunk a magyar nép politikai erejére, de jó ideje nem történik elég brutális tragédia itthon ahhoz, hogy az egész társadalom egyszerre mozduljon meg a rendszer ellen. És amúgy nem is biztos, hogy szeretném meghozni az azzal járó áldozatokat – egyszer már láttam a szemem előtt egy államot szétzuhanni napok leforgása alatt, nem feltétlenül élném át mégegyszer. Fejben könnyű hősnek lenni persze, az nekem is megy.”

Zsófi arra utal, hogy 2011-ben ott volt a Tahrir téren az egyiptomi forradalom kirobbanásakor. Egyébként ő és Fanny is éltek hosszabb ideig külföldön („Nekünk megvolt Budapest, Boston, Kairó”), tehát pontosan tudják, mivel járna összepakolni és újrakezdeni valahol máshol. „Bár Fanny az USA-t, én pedig a Közel-Keletet megjárva egészen más kultúrákat tapasztaltunk meg, végül ugyanarra jutottunk mindketten: az itthoni riasztó politikai helyzet ellenére is maradunk, és nagyon szeretjük az életünket Óbudán – ezt azért említem külön, mert nemsokára megjelenik a harmadik kerület szépségeiről szóló trackünk is.”

Fanny: „Jólesett a trapből kitekinteni az oldschool hiphop világába. A hangszerelést igyekeztem letisztultabbra formálni, így meglepően jól működött a szöveggel, nem veszi el a figyelmet a tartalomról. Az eddigi triola gang-számokkal ellentétben ebben gitároztam és basszusgitároztam is.”

Az Aktuál shithez készült videó a low budget és a low effort jegyében született: random, ingyenes stock- és YouTube-videókból készítette Zsófi. Vannak benne szöveget rosszul artikuláló AI-generált fejek, parlamenti tüntetés-footage, természetesen Partizános bevágások és fellegek közt forgó Szent Korona is.

 

Road rage:

Aki ült már autóban, vagy látott már autókat közlekedni, az érteni fogja ezt a számot. Az intróban a Waze útvonaltervező app Lottija indít el minket, és elmegyünk egy körre az autópályán, az úton kellemes midtempo beat és gitárdallamok kísérnek. „A Road rage-ben összefoglaltam minden indulatot, amit nyaranta kihoz belőlem az M7-es, meg úgy általában a vezetés a magyar utakon. Fanny is feltűnik a vokálban, mint száradt szélvédőbogár.”

 

Sooner:

A Sooner, a.k.a. Bárcsak élnék szövege az EP címadója is egyben. Ez egy rendhagyó triola gang-szerzemény, elsősorban azért, mert ez egy „rendes”, énekelt dal, illetve ebben nem bújik semmilyen szerepbe Zsófi. „Ez a track számomra nagyon személyes és fontos. Pár évvel ezelőtt egy súlyos depresszív időszak közepén vergődtem, és erre még beütött egy midlife krízis is. Akkoriban a környezetemben mindenki sokkal fiatalabb volt nálam, mindenki cool és lelkes, én meg egy szorongó és fáradt, lassan 40-es nő, aki nem tudott sok mindent felmutatni sem anyagilag, sem zeneileg. Már elegem volt a sok önismereti munkából, terápiából meg jótanácsból. A refrénben viszont megjelenik az is, hogy elkezdek szép lassan jobban lenni, felengedni. Emlékszem, hogy amikor ezt írtam (ekkor még egy sokkal intenzívebb beat volt alatta) vég nélkül üvöltöttem ezt a refrént a szobámban, annyira felszabadító volt! Amikor Fanny mondta, hogy segít a productionben és vegyük be a triola gangbe, nagyon boldog voltam.”

Fanny: „Ezt a számot a koncerteken szeretem meghagyni Zsófinak, általában le is jövök a színpadról. Hogy megélhesse azt a pillanatot, amikor leveti a szerepeket és önmaga lehet.”

 

triola gang a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/07/28/_a_kozeleti_messias_a_gulyas_marci_legyen_itt_a_triola_gang_elso_ep-je_a_barcsak_elnek
„A közéleti messiás a Gulyás Marci legyen” – Itt a triola gang első EP-je, a Bárcsak élnék
süti beállítások módosítása