Mexikói sátánista drogcsempészek Budapesten! Azaz szombaton Brujeria a Dürerben

2023.07.20. 16:41, FRecorder

brujeria.jpg

Nyilván a klikkvadász címnek csak a második fele igaz, az, hogy honnan jön az első fele és hogy miért akkora dobás, hogy Budapestre érkezik a világ legszórakoztatóbb deathgrind zenekara, Brujeria, az kiderül a cikkünkből.

A stílusban a death metal és a grindcore között egyensúlyozó Brujeria félig-meddig vicczenekarként indult, amikor pár amerikai, de nagyrészt mexikói hátterű zenész kitalálta, hogy csinálnak egy lemezt spanyolul, a maximumig tolva az extrémkedést, mind szövegekben, mind zenében, ráadásul mindezt tejes inkognitóban. Ennek lett az eredménye a három napos stúdiózás alatt megírt és felvett '93-s Matando Güeros album, aminek a szövegei mexikói, sátánista, kommunista drogcsempészek szemszögéből íródtak és politikailag teljesen inkorrektek voltak (de közben azért lehetett érezni, hogy ezt ők sem gondolják komolyan... habár ez sokaknak, mint később kiderült, nem volt ilyen egyértelmű). A lemez nulla reklámot kapott, de a metálközösség ennek ellenére felkapta rá a fejét, mert olyan súlyosan otromba (de közben valahol mégis érezhetően profin összerakott) volt az egész album, amihez hasonlót se nagyon hallott addig senki. Az együttes köré hamarosan legendák szövődtek, amiben nagy szerepet játszott az is, hogy a tagokról a világon semmi infó nem volt sehol, nem koncerteztek, interjúkat sem adtak, szóval olyan volt, mintha tényleg a semmiből jöttek volna, így egy idő után elkezdett terjedni, hogy a Brujeria tényleg mexikói drog- és embercsempészek hobbizenekara.

Évekkel később derült ki, hogy ebből csak a hobbizenekar rész az igaz, de nem emberáldozatokban utazó sátánista kokainbárók vannak a név mögött, hanem a Fear Factory, a Napalm Death vagy éppen a Faith No More tagjai, a koncertek hiányát pedig az magyarázza, hogy mindenki elfoglalt volt a főzenekarokkal és 2003-ig egyszerűen nem sikerült összeegyeztetni a beosztásokat úgy, hogy lenyomjanak egy turnét. Addigra kijött még két album, az abszolút csúcslemezük, a tahósági szintet végképp kimaxoló, egészen zseniális Raza Odiada (1995) és a nem rossz, de azért annyira nem átütő Brujerizmo (2000), valamint beindultak a tagcserék is, amiknek eredményeként ma már kb. csak az énekes Juan Brujo maradt az eredeti felállásból, viszont az évek során olyan zenészek fordultak meg mellette, akik egyébként többek közt az At The Gates, a Paradise Lost, az Arch Enemy, a Terrorizer, a Carcass, a Cradle Of Filth tagjai voltak... na meg mellettük a kezdeti időkben ott volt még a Raza Odiada intrójában felejthetetlen alakítást nyújtó punklegenda, Jello Biafra (ex-Dead Kennedys) is.

A zenekar a tagok hektikus élete miatt sose volt túl aktív, az utóbbi huszonpár évben mindössze egy új albumot hoztak össze (Pocho Aztlan - 2016), igaz e mellé azért akadt pár emlékezetes kislemez is, olyan csodás címekkel, mint a Viva Presidente Trump! vagy a Covid-666, és a koncertezést sem vitték éppen túlzásba, emiatt is nagy dobás, hogy most végre klubbulira is eljutnak hozzánk... ráadásul pont azon a turnén, amin a 30. évforduló apropóján lenyomják a teljes Matando Güeros albumot.

A helyszín a Dürer Kert lesz, a bemelegítésért pedig a hazai death metal színtér egyik csúcszenekara, a Beneath The Void felel.

Facebook-esemény. Jegyvásárlás.

https://recorder.blog.hu/2023/07/20/mexikoi_satanista_drogcsempeszek_budapesten_azaz_szombaton_brujeria_a_durer_kertben
Mexikói sátánista drogcsempészek Budapesten! Azaz szombaton Brujeria a Dürerben
süti beállítások módosítása