Apa azért zenél, mert te sírsz. King Krule: Space Heavy (lemezkritika)

2023.07.18. 09:46, vferi

kk.jpg

A szomorú dühös ember új albuma ugyanolyan szomorú, de kicsit furán dühös. Ez a minikritika először a Recorder magazin 106. számában jelent meg, King Krule október 30-án az Akváriumban mutatja be új lemezét.

A negyedik albumát droppoló, 28 éves Archy Marshall egy négyéves kislány apukája lett közben, és kicsit olyan, hogy amikor kiabálna, akkor eszébe jut, hogy jaj, nehogy felkeltse a gyereket. King Krule mindig a határán táncol annak, hogy az érzelmi megrekedtség, és a kilátástalanság dühe által dekonstruált zenéje, erodált dal- és albumszerkezetei egyben maradjanak, és sikerüljön átvinni, amit akar. Ez ugye kockázatos vállalás, ami mindenképpen egy férfias kézfogással respektálandó, de van, hogy kevésbé sikerül.

A szorongás-düh-lemondás ragyogóan szürke határmezsgyéjén már navigált ennél jobban is. Nehéz ügy, ha az ember művészetének egyik legfontosabb vezérmotívuma az önmegkérdőjelezés, a folyamatos bizonytalanság, mert ebből mindig változatos minőségű dolgok sülnek ki. Ennek az albumnak is vannak gyönyörű magaslati pontjai, mint az If Only It Was Warmth soha be nem induló ritmusa, vagy a When Vanishing vonós gügyögése, ami tökéletesen adja át a King Krule-féle “üres nutellás üvegben üldögélés langyos esőben”-hangulatot. Közben az is van, hogy olyan magasra tette a lécet a The OOZ-zal (kritikánk), hogy így nehéz, de magára vessen! 

king-krule-space-heavy.jpgElőadó: King Krule

Cím: Space Heavy

Kiadó: Matador

Megjelenés: 2023. június 9.

Műfaj: szomorock 

Kulcsdal: If Only It Was Warmth

 

 

7/10

Előd Máté

https://recorder.blog.hu/2023/07/18/king_krule_space_heavy_lemezkritika
Apa azért zenél, mert te sírsz. King Krule: Space Heavy (lemezkritika)
süti beállítások módosítása