Fanyar, de mégis táncolható indie/grunge – Itt a Russian Girl első dala, az Acolyte

2023.07.14. 07:27, srecorder

russian_girl_03.jpg

A Russian Girl célja, hogy bebizonyítsa: a fanyar, szomorkás hangulatú, mégis táncolható indie/grunge daloknak igenis van még létjogosultságuk. Első daluk itt, a Recorderen debütál, és a srácok a Magyarradar rovatunkban is bemutatkoznak.

Mikor indult: 2020 júliusa.

Hol indult: Ugyan Budapesten alakultunk meg, de a zenekar gyökerei egészen a Komárom megyei (bocsánat: vármegyei) Oroszlány városáig nyúlnak vissza – DTR, Pötty és Ben innét ismerik egymást különböző kirándulásoknak és kamaszkori kocsmázásoknak köszönhetően.

Tagok, hangszerek: Dávid – szólógitár, Pötty – ritmusgitár, DTR – basszusgitár, Ben – ének, Máté – dob.

Stílus: Nem kifejezetten egyszerű meghatározni a stílusunkat, ami valahol áldás és átok egyszerre.
A megalakulásunkkor Pötty és Ben olyasmi dalokat szeretett volna írni, mint az Interpol, ill. az Editors – erre végül is nem került sor, de ez volt a kiindulási pont. Mikor aztán korai demóinkat mutogattuk ismerősöknek, (ivó)cimboráknak, több helyről is azt hallottuk, hogy olyan, mintha a korai Placebo zenei világát kereszteznénk Dave Gahan énekstílusával a Depeche Mode-ból. Tulajdonképpen nincsen problémánk ezzel a hasonlattal!

Hatások: A Placebót és a Depeche Mode-ot említettük – ezen kívül Ben pl. Paradise Loston, Katatonián és Amber Smithen szocializálódott, Pötty főleg hardcore punkot pörget otthon, Dávid Arctic Monkeys-zal, Foalsszal és 30y-nal szédítette a fehérnépet annak idején… DTR a Queenért és a Rammsteinért van oda, Máté Oasisen, U2-n és Alice in Chainsen nőtt föl – elég széles az a zenei világ, amiből érkezünk.

Kiadó: A bemutatkozó EP-nk (One of Us) szerzői kiadásban fog megjelenni, de ha egyszer váratlanul bekopogtat a Fierce Panda, nem fogunk tiltakozni!

russian_girl_02.jpgRussian Girl. Fotó: Tatár Katalin.

Történet: A banda tulajdonképpen az énekesünk korábbi zenekarának, a The Countless Vans nevű formációnak romjain alakult meg Budapesten, 2020 júliusában – Pötty és Ben kezdtek el ekkoriban összejárni egy elképesztően koszos albérletbe zenélgetni a Pozsonyi úton. ’21 januárjában csatlakozott DTR, ekkor már basszusgitárosunk is volt. A jelenlegi felállás Dávid és Máté érkezésével 2023 februárjában alakult ki.

Megjelenések: Ez lesz az első (mini)albumunk, úgyhogy természetesen nagyon izgatottak vagyunk!

Küldetés: Szeretnénk először Magyarországon, később külföldön (is) ismertek lenni és bebizonyítani, hogy a fanyar, szomorkás hangulatú, mégis táncolható indie/grunge daloknak igenis van létjogosultságuk a mostani időkben is.

Jövőkép: A bemutatkozó EP-nket ősszel kezdjük el turnéztatni vidéken az augusztus végi, pesti bemutatkozó koncertünk után. Mivel egyelőre elég termékenyen halad a dalírás, már most megvan az anyagunk egy következő EP-re, amit majd tél végén-kora tavasszal tervezünk rögzíteni. A most következő időszak mindenképpen izgalmas lesz!

Mellékprojektek: Dávid a Mars Told a Secret gitárosa és fő dalszerzője is egyben, a többiek egyelőre titkolják az egyéb dolgaikat!

Szexepil: Dávid úgy néz ki, mint az AFI énekese, Davey Havok egy rosszul megvilágított szobában, három vodkaszóda után, úgyhogy az esetleges amerikai karrierünket elsősorban erre próbáljuk majd alapozni. Egyébként talán a zenéhez, és a dalokhoz való állhatatos hozzáállás emelhet ki minket a tömegből.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tulajdonképpen akárkinek mutattuk meg előzetesen az EP dalait, nagyon lelkes lett, ami már-már gyanús  – tekintve, hogy általában elég sötét hangulatú dalszövegekkel operálunk… Viszont ha szélesebb közönséget sikerül megszólítani vele, az már valóban az eddigi legnagyobb eredményünk s elismerésünk is lesz egyben.

Ben az Acolyte-ról: 2019/20-ban írtam még az előző zenekaromba (The Countless Vans), akusztikus gitárra. Ahogy telt-múlt az idő, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ez a dal igényelné a teljes hangszerelést, ekkor döntöttem úgy, hogy megcsináljuk a zenekarral. A végleges formáját Dávid szólógitárrészeinek és Máté dobjainak köszönhetően nyerte el, korábban úgy tűnt, nem igazán fog működni a dolog – azaz az, hogy egyszer rockszám legyen belőle. A szöveges klipet DTR, a basszusgitárosunk készítette és igyekezett olyan képekkel, ill. hangulatokkal játszani, amik passzolnak a dal szövegvilágához (gyerekkori abúzus, anorexia, illetve gyakran és elég széles körben tapasztalható irreális elvárások a felnőttkori életre vonatkozóan – szülői részről).

A Russian Girl augusztus 26-án játszik az óbudai Teremben a Kyuss-imádó Space Cadet, a veszprémi stoner Fuzzinga és az instrumentális psych-stonerdoom-duó, az Azutmaga társaságában. Facebook-esemény.

 

Russian Girl a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Headerfotó: Csekő Tamara.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/07/14/magyarradar_klippremier_russian_girl
Fanyar, de mégis táncolható indie/grunge – Itt a Russian Girl első dala, az Acolyte
süti beállítások módosítása