Kicsit nyomasztó, disszonáns, de brutálisan feszes – Klippremier! Abigél: Mikor elég

2023.07.06. 12:28, srecorder

abigel.jpg

Első magyar nyelvű nagylemezén dolgozik a zúzós, grunge-os Abigél, akik szeptember 14-én a Lazarvs előtt játszanak a Budapest Parkban. Új dalukban a megbomló emberi elmébe pillantanak bele, de az aktuális, megborult közérzetünket is jól megfogja a Mikor elég. Premier!

„Az ötletet, amiből ez a szám született, még az első nagylemezünk, a Sugarmama írása közben kezdtük el bontogatni, emlékszem, hogy Bebe megmutatta a gitártémát az egyik alkalommal, amikor összejöttünk zenélni, és azonnal magával vitt ez a kicsit nyomasztó, disszonáns, de brutálisan feszes riff. Dobügyben nem volt nehéz dolgom, hiszen adta magát, hogy a gitárt és a basszusgitárt követve hozzátegyem én is a saját részem, így született meg ez a groove, ami egyébként az egyik kedvenc Abigél-dobtémám lett” – mesélte Milei Bálint.

Sokáig csak telefonos, próbatermi felvétel formájában létezett ez a számkezdemény, hiszen a Sugarmamára sem került fel, mert úgy gondolták, hogy a koncepcióba nem feltétlenül illene bele, most viszont Bálint noszogatására kidolgozták és stúdióban is felvették. „Fontos megjegyeznem, hogy ez az első olyan dal, amit a zenekar jelenlegi felállásával teljes mértékben közösen dolgoztunk ki. A dobok és a gitár adott volt, Fodor Krisztián játszik a basszusgitáron, a ritmusgitár és a sequencer szintetizátorok pedig Hegyi Ádám munkája.  A Mikor elég-nél hibrid metódussal dolgoztunk, hiszen az előző lemezhez képest, ahol egyben vettünk fel mindent, most meglehetősen elszeparálva dolgoztunk (RH Studio, Miracle Sound Studio, Várallyay Benedek Studio), de ebben közrejátszott az is, hogy egy régebbi ötlethez nyúltunk vissza.”

abigel2.jpg

Az alaptéma és az ötlet Bebétől (Várallyay Benedek) ered, a producer Vári Gábor volt, akivel egyébként ez volt a zenekar első közös munkája, a szöveget pedig Bálint írta. „Azt hiszem, egy kicsit rendhagyó, mivel ez az első teljesen magyar nyelvű dalszöveg, amit valaha írtam. A korábbi, angol számaink szövegei nagyrészt hozzám köthetők, de egészen más érzés úgy írni, hogy a szavak ténylegesen hordoznak jelentést, és azonnal képeket társít hozzá az agy. Ez egyébként szerintem elég félelmetes is tud lenni, és rengeteg újragondolást igényel, hiszen egyáltalán nem vagyok rutinos író, bár nagyon élveztem az alkotási folyamatot” – mesélte Bálint. „Nem feltétlenül egy vidám hangvételű számról van szó, viszont iszonyatosan erős zenei alappal és húzással rendelkezik, amire nagyon büszke vagyok. Az előző megjelenésünkkel (Lebeg) eldöntöttük, hogy magyarul szeretnénk zenét írni, a szövegírással pedig szívesen megpróbálkoztam. Ez egy demokratikus döntés volt, Ádámmal és Bebével is rendszeresen dolgozunk szövegeken, de a Mikor elég esetében a megfogalmazás és a tematika tőlem eredeztethető.

Az egész számot végigkíséri egyfajta zaklatottság, amit a versszakokban a szótagolással is próbáltam szemléltetni. Valahogy a szám vehemenciája és a dallamvilága miatt egy olyan kép jutott eszembe, mint amikor az emberi elme bizonyos ingerek vagy szokások hatására megbomlik, és már esélye sincs felmérni azt, hogy jól vagy rosszul cselekszik akár a teljesen hétköznapi helyzetekben. Ez sokszor odavezet, hogy magában és másokban is kárt okoz, még ha nem is feltétlenül tud erről.”

A zenekar azt sem titkolja, hogy az előző klipjével nem volt teljesen elégedett, és ez hatott a Mikor elég videójára is. „A legutóbbi klipünk után be kell vallanom, hogy kicsit csalódott lettem, mert rengeteg időt és energiát fektettünk bele, de valahogy mégsem az lett a végeredményből, amit szerettem volna látni. Mivel folyamatosan keresem az új kihívásokat, és nagyon érdekel a videoklipkészítés is, ezért arra gondoltam, hogy a következő anyagunkat én szeretném rendezni. Nem dolgoztunk nagy költségvetéssel, gyakorlatilag mindent magunknak hoztunk össze” – mesélte Várallyay Benedek. „Testvérem, Várallyay Nóra, aki operatőr, vágó, és fényelő volt, tulajdonképpen neki köszönhetjük azt, hogy az elképzeléseim valóban úgy tudtak megvalósulni, ahogyan szerettem volna. Nagyon erős testvéri kötelék van köztünk, félszavakból is megértjük egymást, így a munka abszolút gördülékenyen ment. Rengeteg saját ötletet és koncepciót tett bele a klipbe, úgyhogy ez a végeredmény nagyban az ő érdeme is.”

ZÚZZUNK! ABIGÉL A MAGYARRADARUNKON

Az Abigél jelenleg a második nagylemezén dolgozik, amit egy kismarosi elvonulás és egy többnapos alkotótábor előzött meg. Májusban fel is vették az album első felét Vári Gáborral, akivel a Petőfi Nagylemez Program kapcsán nyílt lehetőségük együtt dolgozni. Az album várhatóan idén ősszel jelenik meg, szeptember 14-én pedig a szintén újlemezes Lazarvs előtt játszanak a Budapest Parkban, akikkel már december óta együtt turnéznak. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Abigél a Facebookon.

Fotók: Várallyay Nóra 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/07/06/klippremier_abigel_mikor_eleg
Kicsit nyomasztó, disszonáns, de brutálisan feszes – Klippremier! Abigél: Mikor elég
süti beállítások módosítása