Paintben festett pixelpop – Itt van Ex Anima első nagylemeze, a Szorozva nullával

2023.06.30. 09:58, srecorder

ex_anima-pixelart_koncepcio.jpg

A legjobb animék zenéiből és retró videójátékok hangmintáiból is inspirálódik a debreceni gyökerű producer, Ex Anima első nagylemeze, ami a német minimalista technótól jut el a fülbemászó indie popig. A Szorozva nullával vendégei között ott van aZorka és Tolvai Reni, Solére és Hangácsi Márton is, miközben a lemez egyszerre szól személyiségek, kapcsolatok és civilizációk széthullásáról és helyreállításáról. Magyarradar + albumpremier!

Mikor indult: 2021. február.

Hol indult: A fejemben.

Tagok, hangszerek: Simon Miklós: producer, billentyű, Szekanecz Máté: gitár.

Stílus: Paintben festett pixelpop. Egyáltalán nem érdekesek számomra a címkék. Amikor megírok valamit, semmi más nem számít, csak az ötlet, a sztori, és hogy mit akarok ezzel elmondani. A gondolkodásmódom miatt ez könnyen elcsúszik olyan irányba, amit könnyű lakossági fura zenének címkézni, de ez nem azt jelenti, hogy ennyire egyszerű lenne a kérdés. Viszont nem is zavar, ha annak nevezik.

Hatások: Porter Robinson, Madeon, Christian Löffler, retró videójátékok soundtrackjei és Joe Hisaishi a Ghibli-filmek zenéivel.

Kiadó: Magneoton/Elephant House.

Történet: Az Ex Anima egy egyszemélyes projekt, ami már hosszú évek óta érett, de 2021-ben indult el valójában. Számomra valójában elektronikus pop, de talán mélyebb, introspektívebb. Tudod, az indie a szememben nem feltétlenül műfaj, inkább elbeszélői mód, aminek lényege, hogy az ismerőst teljesen idegenné tegye, vagy épp a teljesen idegent mutassa meg ismerősként. Próbálok az elektronikus zene személyes oldalára koncentrálni, de van az egésznek egy organikus oldala is, terepfelvételekkel és hagyományos hangszerekkel, mint a zongora vagy a gitár. Emellett sokszor dolgozom régebbi videójátékok hangmintáival – például a Képkockák és a Sorsvonalak c. számok jelentős része régi Sega és Final Fantasy OST-k hangszíneiből áll.

Eddigi megjelenések:  2021. június – I Believe (single)  2022. március – Monofóbia (single) feat. DÁNIELFY, 2023. június – Szorozva nullával (album).

Küldetés: Úgy vagyok vele, hogy ha csak egy embernek tudtam adni pár különleges pillanatot, érzést vagy élményt, akkor már megérte csinálni.

Jövőkép: A következő 1,5-2 évben izgalmas single és remix megjelenésekkel készülök, utána jöhet a második korong.

Mellékprojektek: Jogi egyetem.

Szexepil:  Nagyon szép színes pixelekből állok.^^”

Legnagyobb eredmény, elismerés: Megnyertem a Petőfi Nagylemez Programot, aminek köszönhetően elkészülhetett a Szorozva nullával c. első korong.

ex_anima-pixelart.jpg

A Szorozva nullával című albumról: Az egész album két részre osztható. Az első hét dalra és az utolsó 3 dalra. Érezhető stílusváltás a német organic techno-ból az indie elektronikus pop irányba. Igazság szerint az első 7 dal megmutatja, hogy honnan jöttem. Az utolsó 3 megmutatja merre tartok.

Az első hét dal a Covid-időszak alatt keletkezett. Akkoriban nagyon elmerültem az organic technóban és meg voltam győződve róla, hogy ez az én utam. Az az érzésem, hogy a zeném mindig is elég minimalista volt, ami pont beleilleszkedett a német minimalista techno irányzatba. Tudatosan próbáltam csökkenteni a hangszerek és a hangszínek számát és próbáltam közel maradni a dal eredeti ötletének magjához. Gondolom, az is segített, hogy a szintetizátorok és pluginek használatában egyre jobban eligazodtam az évek során. Ezen felül az is fontos szempont, hogy egyre magabiztosabb lettem azzal kapcsolatban is, hogy mit akarok létrehozni, és hogyan kell hangzania, anélkül, hogy sokat gondolkodnék azon, hogy mit fognak mondani a kritikusok vagy a hallgatók.

Az utolsó 3 számon pedig a Wolf Children c. anime film hatása nagyon érződik. Ez a film megváltoztatta az érzéseimet arról, hogy mi tekinthető szépnek. És amikor megtörtént ez a váltás, a zene nem egy távoli dolog volt többé, kinyitotta előttem a világot. Takagi Masakatsuto irta a film zenéjét, akire azóta is példaképként tekintek (Porter Robinson, Madeon és Joe Hisaishi mellett).

exanima_szorozvanullaval-album-art.jpg

A Szorozva nullával a széthullás és a helyreállítás állapotairól szól. Szétesnek benne életek és közösségek, hitek és világok. Emlékek, ragaszkodások, megbánások.

Mostanában az egész civilizációnk azt érzi, hogy elvesztettük a kontrollt a természettel való kapcsolatunk felett, voltaképpen az élet felett. Folyamatosan a közelgő apokalipszis árnyékában élünk, és ez csak rosszabb lesz. Arra gondoltam, hogy mennyivel egyszerűbb a helyzet a játékokban. Csak nyomni kell egy resetet vagy törölni az előző játékmenetet, és máris tiszta lappal kezdhetjük az egészet.

 

1. Tékozló (Intro) (feat. Heidi Albert)

Ez a dal egy visszatérés a természetbe, távol a város zajától. Terepfelvételekkel és organikus lüktetéssel teletűzdelt utazás.

2. Álomvirág

A fiú egy világról álmodott. Tulajdonképpen kert volt, világos és szellős, ahol magas fák vetettek tarka árnyékot a csilingelő patakocskára, a levegő pedig fűszeres volt a virágok illatától.

3. Magashegyi Istenek

Az erdő egy sötét, ősi hely. Hatalmas fekete tönkök torlódtak egymásra, göcsörtös ágak szőnek sűrű lombmennyezetet odafent, míg a felszín alatt gyökerek küzdenek egymásba fonódva. Ez a mély csend és a tűnődő árnyak helye, az itt élő istenek pedig nem viselnek nevet.

4. Metrólidércek

A dal ötlete valahol a Blaha Lujza tér és az Astoria között született, amikor kitekintettem a metrószerelvény mögött elterülő sötétségbe. Írni akartam egy dalt a város másik, kicsit sötétebb oldaláról. Éjfekete szösszenetek, világok közötti várakozás és lüktető világvége.

5. Emlékezni kéne (feat. Solére)

Minden korszaknak vége szakad egyszer. A világ sírját végül mindig saját tisztátalansága ássa, saját magát hempergeti bele a vérvörös izzásba, mert már nem tud emlékezni arra, hogy milyen is volt a romlás előtt.

6. Visszamennék (feat. YA OU)

Sokan mondják, hogy az érzelmek és a kötelékek elhalványulnak idővel, de ez közel sem azt jelenti, hogy el is tűnnek. Ottmaradnak továbbra is, és amint a legapróbb lehetőségük adódik, újra a felszínre törnek.

7. Mérgező (feat. Tolvai Reni)

A dal igazából a toxikus kapcsolatokról szól, Bánki Beni írta a szöveget. Zeneileg egy sötétebb hangzást igyekeztem keverni a tropical jellegű dobokkal és Tolvai Reni énekével, ami nagyon jól passzol ehhez a számhoz.

8. Személyiségtesztek (feat. aZorka)

aZorka: Egy hosszabb kapcsolat véget értével óhatatlanul előjön az a furcsa érzés, hogy nemcsak romantikus értelemben vesztettünk el valakit, de egy barátot, azt az embert is el kell engednünk, aki eddig napi szinten az életünk része volt. Erről a hiányérzetről szól a Személyiségtesztek. A cím arra utal, hogy több év kapcsolat véget értével rendszerint újra meg kell találni magunkat, újra ki kell deríteni, kik vagyunk, milyenek vagyunk. A Személyiségtesztek az első eset, hogy egy másik előadóval közösen írtam dalt. Ex Animától egy zenei alapot kaptam, arra született meg a szöveg és az énekdallam. Izgultam, mit fog szólni Miki ahhoz, amit írtam, de sikerült annyira beletalálnom, hogy egy-egy résznél szóról-szóra megírtam az ő történetét is, minden előzetes egyeztetés nélkül.

9. Képkockák (feat. Hangácsi Márton)

Az üzenet és a chat nem elég... a telefon sem. Csak a találkozás. Mert kell az érintés, a mosoly és a szemek. Kellenek a közös pillanatok, a találkozások, hogy a fejben megrajzolt képet a valóságban is ki tudjuk színezni.

10. Sorsvonalak (Outro)

Élj a mának, de várd a holnapot, és ne felejts el mosolyogni.

exanima_kepkockak_ft_hangacsimarci-single-art.jpg

 

Ex Anima a Facebookon. A Soundcloudon.

Fotó: Karekis T.

A videó elkészülését az NKA támogatta. Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/30/paintben_festett_pixelpop_itt_van_ex_anima_elso_nagylemeze_a_szorozva_nullaval
Paintben festett pixelpop – Itt van Ex Anima első nagylemeze, a Szorozva nullával
süti beállítások módosítása