A történet a tartalom és a forma is. Billy Woods and Kenny Segal: Maps (lemezkritika)

2023.06.25. 11:11, RRRecorder

billy-woods-kenny-segal.jpg

Billy Woods igazi történetmesélő rapper. Új lemezén a turnézás körül forognak a sztorik, az alapok pedig a boom bap bravúros változatai. Ez a kritika először a Recorder magazin 105. számában jelent meg.

Húsz éve kezdte a pályáját Billy Woods, az elmúlt bő évtizedben pedig egyre komolyabb kritikai elismerést szerzett (a kedvencem tőle a tavalyi Aethiopes). Igazi történetmesélő rapper, ami nála nemcsak tartalom, hanem forma is. A hallgatót elsősorban a történet előadása ragadja magával, és csak ezután esik le, hogy milyen ravasz ritmikai játékokkal, rímekkel van tele a szöveg, mintegy melléktermékként. 

A turnézás élményei által ihletett Maps a második lemeze Kenny Segal producerrel; kicsit könnyebben megközelíthető, mint a 2019-es Hiding Places. Segal alaphangja a hangmintázós boom bap, de a legszabványosabbnak tűnő számait is be tudja oltani fojtottan baljóslatú hangulattal. Ezen kívül olyan bravúrok vannak itt, mint a csúszós gitárt beépítő Soft Landing, a free jazzes Blue Smoke, a billegve húzó groove-ot, szaggatott filmzenés hegedűket mozgósító Babylon By Bus, a funk alá csipogó szintit rejtő Waiting Around, az elomló Agriculture satöbbi satöbbi.

Elsőre is nagyon jó lemez, aztán meg még inkább.

billy-woods-kenny-segal-maps.jpgElőadó: Billy Woods and Kenny Segal

Cím: Maps

Kiadó: Backwoodz Studioz

Megjelenés: 2023. május 5.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Babylon By Bus

 

 

8.5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/06/25/billy_woods_and_kenny_segal_maps_lemezkritika
A történet a tartalom és a forma is. Billy Woods and Kenny Segal: Maps (lemezkritika)
süti beállítások módosítása