Jeep a végéig, XVI a végéig! Kapitány Máté: JEEP:B (lemezkritika)

2023.06.21. 14:47, RRRecorder

kapit.png

A magyar hiphop legeredetibb alkotói közé tartozó Kapitány Máté már jó ideje nem jelentkezett nagyobb lélegzetű, saját kiadvánnyal. A JEEP:B elvileg a 2019-es JEEP:A folytatása, valójában azonban elég nagy váltás Kapitány produceri pályáján. Ez a kritika először a Recorder magazin 105. számában jelent meg, a JEEP:B lemezbemutató koncertje ma este hétkor lesz az A38-on.

Kapitány Máté egyéni produceri hangzásának egyik legfőbb jellegzetessége a sűrű rétegzettség volt: a fő ritmus és dallam mellett mindig ott nyüzsgött még sok minden más is: ilyen-olyan szintik, emberi hang, fütyülés, kattogások, miegyebek. A 2019-es JEEP:A (névleges) folytatásának éppen az a fő újdonsága, hogy ezt a sűrűséget redukálja, mintegy azt próbálgatva, hogy megmarad-e így is a saját hang; ráadásul a tíz számból nyolcban még társproducer is van.

Az eredmény mégis jellegzetesen Kapitány Máté – dallamvilága, kedvelt hangzásai felismerhetőek. Még úgy is egységes az EP, hogy van elkent újsulis hiphop, ütős zongoragroove, húzós tánczene vagy cuki-mókás funky. A szövegek még mindig tobzódnak a rímekben, de a skála a hülyüléstől (például 06-70-ISTEN-BARNA) a nyílt személyességig terjed (például Csontvázak a szekrényben); mindebben a vendégrapperek is partnerek.

„Legtöbb dalomat félbehagyom, merthogy kuka a harmada” – mondja az Almafában; pedig jó lenne gyakrabban ilyen nagyobb lélegzetű anyagokat hallani tőle. 

kapitany_mate_1.jpgElőadó: Kapitány Máté

Cím: JEEP:B

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2023. június 2.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Csontvázak a szekrényben

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/06/21/kapitany_mate_jeep_b_lemezkritika
Jeep a végéig, XVI a végéig! Kapitány Máté: JEEP:B (lemezkritika)
süti beállítások módosítása