Sűrű rituálé. Dave Lombardo: Rites Of Percussion (lemezkritika)

2023.06.20. 10:26, RRRecorder

dave_lombardo.jpg

Igen, a Slayer dobosa kiadta első szólólemezét, amin több a groove, mint a csépelés, de azért az utóbbi is van - és még sok minden más is. Ez a kritika először a Recorder magazin 105. számában jelent meg.

Dave Lombardo természetesen mindenekelőtt a Slayer dobosaként írta be magát a történelembe, de egyéb rock-metal munkái mellett az avantgárdban is megfordult Mike Patton, John Zorn, DJ Spooky és mások oldalán. Első szólólemeze inkább ehhez a világhoz áll közel; aki egy 34 perces, két lábdobos metalszólót vár, csalódni fog.

Elektronikus effektek, orgona, zongora, néha torzított gitár is kiegészíti a hangzást, de alapvetően az egymásra rétegzett ütősök állnak a középpontban. A címnek megfelelően sokszor van rituális jellege a ritmusoknak, de gyakran groove-os, néha kifejezetten funkos irányba fordul Lombardo; persze azért a súlyok sem hiányozhatnak. A gamelántól a dark ambientig nagyon sok mindent érint a lemez; sehol nem időzik a kelleténél tovább, de nem is pattog öncélúan stílusról stílusra.

Részleteiben tehát gyakran nagyszerű; de a lemez egésze valahogy mégis kicsúszik a kezem közül, nem igazán marad meg belőle több, mint hogy Lombardo egy nagyszerű, szellemes zenész.

dave_lombardo_1.jpgElőadó: Dave Lombardo

Cím: Rites Of Percussion

Kiadó: Ipecac

Megjelenés: 2023. május 5.

Műfaj: dobszóló

Kulcsdal: Initiatory Madness

 

 

7,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/06/20/dave_lombardo_rites_of_percussion_lemezkritika
Sűrű rituálé. Dave Lombardo: Rites Of Percussion (lemezkritika)
süti beállítások módosítása