„Élünk, de mégsem, akkor meg az egésznek mi értelme?” – Itt a perpētuum új klipje és kislemeze

2023.06.15. 11:33, srecorder

perpetuum_foto_komroczkidia-21.jpg

Megjelent az alterpopos perpētuum első magyar nyelvű kislemeze, a Visszafelé. Az EP erőteljes záróakkordja, a címadó dal is ma debütál, mégpedig egy visszafelé játszódó, asztalborogatós videóklippel, amelynek Törőcsik Franciska színésznő a főszereplője.

A meditatívabban induló, de felkavaró csúcspontokig építkező Délibáb és Nincs Olyan című dalok után a Visszafelé megrázza a hallgatóját, hogy legyen jelen a pillanatban és a saját életében. Erre a hatásra erősít rá a videóklip is, elvetemült kajacsatákkal és az asztalt mindenkire ráborító pincérnővel.

Girincsi Fruzsina, a zenekar énekesnője így látja a dolgot: „Számomra a Visszafelé a tehetetlenség története. Amikor mindent megteszel, hogy javuljon egy amúgy is elromlott helyzet, de azzal, hogy megpróbálsz cselekedni, csak olajat öntesz a tűzre. Belefáradtál már ebbe az egészbe, teljesen reménytelenül létezel a fojtó érzéssel, hogy bármit csinálsz, az eltűnik, vagy senkit sem érdekel. A refrén egyfajta kritika arról, hogy a látszat ellenére a mai világban az emberek többsége mennyire nincs jelen. Egy olyan harcot vívnak, amit már rég lejátszottak. Elfecsérelték az életüket az apró problémák felnagyítására, és emiatt nem veszik észre a lényeges dolgokat. A második verze jobban kinyitja ezt a sztorit, és a gondolatot, hogy minden félelmünk a múltban burjánzik.

A kisfilm reflektál a dalra, sőt, tovább bontja azt: egy olyan környezetben játszódik, ahol az emberek csak a látszattal törődnek. Az egyetlen figura, akinek ebből elege van, az Franciska. Próbál megküzdeni és végezni a dolgát, de ez a harc kimerítő tud lenni, és egy váratlan pillanatban minden kicsúszhat az ember kezéből. Külön respect a statisztáknak, akik bevállalták, hogy megdobálják őket étellel és különböző szaftos szószokkal, és persze Franciskának is, hogy vállalta ezt a kicsit balesetveszélyes forgatást.”

A Visszafelé klipjét Streer Dániel és Iszák Dániel rendezték. Érdemes megnézni a korábbi két dal animációs kisfilmjeit is, melyeket a „Perpiverzum” vizuális világát tökéletesen átérző Straff Dávid álmodott meg. Fruzsi elmondása szerint az EP dalai kapcsolódnak egymáshoz, de különálló darabokként is értelmezhetőek. Mindhárom dal egy belső utazást ír le, és saját kis önálló harcainkról szól. A kitűzött célok hullámvölgyes eléréséről, de még inkább a hozzájuk vezető göröngyös útról. A Délibáb a rendezett világ és környezet iránt érzett vágyat festi le, miközben körülöttünk teljes a felfordulás. A Nincs Olyan a döntéseink utólagos megkérdőjelezéséről, a múlton való rágódásról szól. A Visszafelé pedig az apró problémáink felnagyítására figyelmeztet: „Élünk, de mégsem, akkor meg az egésznek mi értelme?”

A kislemezt június 16-án és 17-én is meg lehet hallgatni élőben Budapesten, a PONTOON-on a Nunki Bay Starshippel (Facebook-esemény) és egy meglepetéskoncerten, majd a nyár folyamán Békéscsabán, Biatorbágyon és Szentendrén is koncertezik a csapat. Közben készül a következő konceptlemez, ami a változatosság kedvéért angol nyelvű lesz.

 

 

perpētuum a Facebookon.

fotó: Komróczki Dia

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/15/elunk_de_megsem_akkor_meg_az_egesznek_mi_ertelme_itt_a_perpetuum_uj_kislemeze_es_klipje
„Élünk, de mégsem, akkor meg az egésznek mi értelme?” – Itt a perpētuum új klipje és kislemeze
süti beállítások módosítása