„Hányszor kérték már a hülyeséged számon?” – Klippremier! MADMIKE: Kattan

2023.06.12. 11:45, srecorder

madmike_group.jpg

A MADMIKE nagy utat járt be 2018 óta, a punktól eljutott a szörfrockon és a stoneren át a szintikbe mártott altpopig is. Új lemezükön angolról magyarra váltanak és a szintik kerülnek előtérbe, a most debütáló Kattan inspirációi közül pedig le se tagadhatnák az Altin Günt vagy a Tame Impalát. Premier!

Tavaly itt, a Recorderen mutatkozott be a MADMIKE legutóbbi nagylemeze, a Confessions of a Madman, amin a 70-es évek poszt-punkját (Gang of FourThe Wire stb.) vegyítették napjaink zajosabb gitárzenéjével (IDLES, Fontaines D.C.), ügyelve rá, hogy ne legyen az egésznek egy „kelet-európai zenekar megy a trendek után” feelingje. Ahogy a folyamatosan megújuló zenekartól arra számítani lehetett, nem kötöttek ki egy stílusnál, és készülő negyedik nagylemezükön megint egy kicsit máshova kerülnek majd a hangsúlyok.

„Mivel inkább egy utazásnak fogjuk fel a zenélést, most jó pár dal erejéig előtérbe hoztuk a szintiket és a barátaink közül több embert is bevontunk a felvételekbe. Kisebb változás, hogy ezúttal a dalok magyar szöveget kaptak. A produceri munkát, mixelést és maszterelést is Ádám (ének/gitár) végezte. A dobfelvételeket egy budai garázsban készítettük, ahol egyúttal több mint 50 éves erősítőkön játszhattuk fel a gitárokat. A Kattan szintiszólamait még a teremben kezdtük megírni Tomival (gitár/szinti), viszont a végső verzió egy nagyobb részét Silvia Gaggini (Ádám felesége) dolgozta ki és játszotta fel. A dal főbb inspirációi közt az Altin Günt és a Tame Impalát is megemlítenénk, viszont az alapgroove inkább a hiphop irányából jött, ami miatt egy igencsak szerteágazó dalt sikerült létrehozni” – mesélte a zenekar.

Magáról a dalról pedig ezt árulták el: „Valószínűleg a legtöbb embernek vannak olyan ismerősei, akikkel nem igazán lehet szót érteni, hiába beszélitek ugyanazt a nyelvet. Ez az egész odáig fajulhat, míg az egyik fél meg nem unja ezt az egész hajcihőt és inkább elengedi az egész barátságot. A klipben Tomi kapta a főszerepet, akinek egy képzeletbeli sakk meccsén keresztül leshetünk bele, hogy hogyan is birkózik meg az ember a saját és a mások hülyeségeivel. A sztorit Ádám és Göndör Dániel rakta össze és egy nap alatt sikeresen rögzítettük is. Egyúttal Dani felelt a kameráért és a vágásért is. A fényeket Farkas Zoltánnak köszönhetjük. A borítók mind Suhaj Miklós kezei közül kerültek ki.”

Az új lemez megjelenése ősszel várható, a Kattan az első szám róla.

 

MADMIKE a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Stefano Casales.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/12/klippremier_madmike_kattan
„Hányszor kérték már a hülyeséged számon?” – Klippremier! MADMIKE: Kattan
süti beállítások módosítása