Magyar Zene Háza: Túl vannak az egymillió látogatón, ősszel jön Mansur Brown és Alfa Mist is

2023.06.02. 19:24, srecorder

copyright_magyar_zene_haza_palko_gyorgy_varosliget-tavasz-dron-12.jpg

Nyáron ingyenes családi programokkal és különböző műfajú fesztiválokkal várja a látogatókat a Zene Háza. Júniusban fellép itt az avantgárd popzene egyik legnagyobb alakja, Laurie Anderson, az év második felében pedig a WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika, és két fiatal brit souljazzhiphop-sztár, a gitáros Mansur Brown és a zongorás Alfa Mist is.

2022 januárjában nyílt meg a Magyar Zene Háza, ahová 16 hónap alatt több mint egymillió ember látogatott el, a koncertprogramok többnyire teltházzal futnak, az iskolás csoportok és különleges bánásmódot igénylő gyerekek számára tartott zenepedagógiai foglalkozások keretében pedig már több mint 350 osztályt fogadott az intézmény. A -2. szinten működő múzeum négy különböző helyszíne is népszerű, mára már több mint 250 ezer ember volt kíváncsi az itt látható kiállításokra.

„Az idei év nagy szenzációja minden bizonnyal az időszaki kiállítás megnyitása volt, hiszen ezzel vált teljessé az intézmény. Nagy boldogság látni, hogy a hosszú évek tervezése során elgondolt koncepció mennyi örömöt és élményt szerez a látogatóinknak, vendégeink visszajelzése igazolja szakmai elképzeléseinket” – mondta Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója. „Kiemelt célunk, hogy a Házban egyszerre építsünk értő zenei közönséget és összetartó közösséget. Ezt erősíti a mai nap induló Zene Háza+ programunk is, amely baráti körökben egyesíti a ház leginkább érdeklődő vendégeit, támogatóit. A 3 lépcsős rendszer exkluzív programokat és különleges kedvezményeket tesz elérhetővé mindazoknak, akik kiváltják az ehhez szükséges éves tagságot.”

Az intézmény a zene széleskörű megismertetését tűzte ki célul, éppen ezért folyamatosan új lehetőségeket teremt. Az idei évben a felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködések kapnak nagy szerepet. A Ház ősztől számos új lehetőséget biztosít hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények számára. A Zene Háza ősszel rendezi meg első showcase fesztiválját is, amellyel közös helyszínt teremt a zeneipar képviselőinek és a zeneszeretőknek, hogy megismerhessék a zeneközvetítés legfrissebb és legérdekesebb hazai és nemzetközi trendjeit, de a tehetségkutató célja az is, hogy új ismeretterjesztő és élménypedagógiai produkciók jöjjenek létre.

„Olyan tudás van a Házban, amelyre itthon, és külföldről is lehetőségként tekintenek az oktatási és kulturális intézmények. Az elmúlt hónapokban azon dolgoztunk, hogy tantervbe illeszthető programokat hozzunk létre különböző egyetemi tanszékekkel, külföldi partnerekkel” – mondta el Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója.

A Zene Háza egyik innovatív helyszíne a Hangdóm is, amely izgalmas kísérleti pontja lesz a Zeneakadémia elektronikus zenei és médiaművészek szakirány hallgatóinak, de a berlini művészeti egyetem, az UDK hangművészeti tanszéke is tervez gyakorlati képzést ide. Projekthez kapcsolódó együttműködések kialakítása is zajlik, a Ligeti 100 programsorozat részeként a bécsi Universität für Musik és a római képzőművészeti egyetemmel is folynak együttműködések, míg a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei és Média Tanszék hallgatói különleges kültéri installációt készítenek a Ligetbe. A Zene Háza nemcsak infrastruktúrát biztosít a felsőoktatási hallgatóknak, hanem szakmai csapata mentorként fogadja a gyakorlati képzésben résztvevőket. „Idén szeptemberben a MOME-val közösen második alkalommal rendezzük meg az Intermezzo Fesztivált, amit a Zene Háza támogatásával az egyetem hallgatói – tervezőgrafikus, animációs szak, média design, építőműveszt és design- és művészetmenedzsment szakosok közösen – szerveznek” – mesélte Horn Márton.

_magyar_zene_haza_szabo_bence_zen-dome0210-103.jpgA Hangdóm. Fotó: Szabó Bence / Magyar Zene Háza.

A Zene Háza is számos meglepetést tartogat az ide látogatóknak. Nyáron a nagyrészt ingyenes szabadtéri koncerteké a főszerep. Az egyedi formációk és műfajhatárokat feszegető események mellett számos jól ismert, illetve feltörekvő zenész kap lehetőséget, sőt a programkínálatban filmvetítések, DJ-szettek és ingyenes családi programok is helyet kapnak majd. És ha nyár, akkor fesztiválok, ilyen téren is bőven lesz izgalom. Június 2-3-a között a berlini elektronikus zenei élet sztárjai mutatkoznak be, július 15-16-án a Távoli Kultúrák Fesztiválja keretében dél-amerikai körutazást tehet, aki a Zene Házába látogat, június 16-18-a között pedig negyedik alkalommal rendezik meg a Város a Házban sorozatot, ez alkalommal Székesfehérvár sokszínű zenei élete, a városhoz kötődő sztárok, tehetségek mutatkoznak be.

Az őszi idény koncertjei is a Zene Háza alapküldetését valósítják meg: változatos, együttműködésekre épülő, hiánypótló, újszerű produkciók váltják egymást, és az egyes stílusok meghatározó előadói érkeznek. Jön például a legendás Bonga, az angolai énekes tette először híressé a Sodade című dalt – évtizedekkel azelőtt, hogy Cesaria Evora világslágert faragott belőle. Itt lesz két fiatal brit souljazzhiphop-sztár, a gitáros Mansur Brown és a zongorás Alfa Mist. Szeptemberben folytatódik a Berlin-Budapest Expressz: sok más mellett itt lesz a képzeletbeli folkzenét mesterien alkotó szlovén Širom.

A WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika egészen különleges szólókoncertet ad cigány tradicionális dalokból, de gálakoncerten szól majd magyar tradicionális zene a mai fiatal népzenész-generációtól a Rendek között, Vonók mögött esten. Bereményi Géza és Másik János közös estje, a Háború van a Cseh Tamás-életmű előtt is tiszteleg. A magyar popzene aktuális élmezőnyéből a Grand Mexican Warlock lemezt mutat be, de fellép a házban Kollár-Klemencz László, Bérczesi Róbert vagy a Vad Fruttik, a Hip-Hop 50! elnevezésű eseményen pedig egy hazai szupergrup (többek között a Slow Village, Lil Frakk, Saiid, Co Lee) tiszteleg a műfaj ötven éves jubileuma alkalmából. Klasszikus/kortárs zenében a Boldoczki Gábor, Fenyő László, Dinyés Soma trió koncertje egy várható csúcspont, de Balogh Máté szerzői estjén Fehér Renátó író és a Pax et Bonum Kamarakórus is közreműködik. A Forte Társulat Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának évében A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi feldolgozását hozza el a Zene Házába.

A Zene Háza előcsarnoka időről-időre helyet ad kortárs művészeti installációknak, kiállításoknak. Június 1-15. között a legendás KFT zenekar Nyisd ki a szemed! című tárlata tekinthető meg, mely a Bábu vagy című első KFT-sláger szövegéből idéz, és szemfelnyitó módon mutatja be két héten át az együttes történetét a zenekari tagok megismerkedésétől az 1981-es befutáson át napjainkig. Az együttes pályafutása fotókon, plakátokon és videókon keresztül elevenedik meg a Ház előcsarnokában, sőt koncertekről ismerős, ikonikus jelmezek is helyet kapnak majd.

Jegyek és a zenei sokszínűséget felfedező bérletek már kaphatók a Zene Háza honlapján.

headerfotó: Palkó György

https://recorder.blog.hu/2023/06/02/magyar_zene_haza_tul_vannak_az_egymillio_latogaton_osszel_jon_mansur_brown_es_alfa_mist_is
Magyar Zene Háza: Túl vannak az egymillió látogatón, ősszel jön Mansur Brown és Alfa Mist is
süti beállítások módosítása