Nem csak szimplán szintipop – Magyarradar és klippremier! Heavy Brains: Addig táncol

2023.06.01. 17:54, srecorder

heavy-brains.jpg

Két éve megnyerte az Öröm a Zene! tehetségkutatót, idén pedig már a második nagylemezével készül a debreceni Heavy Brains, akik a nyolcvanas évek szintipopját megidéző klipdallal debütálnak a Recorderen.

Mikor indult: A Heavy Brains megalakulása már akkor predesztinálva lett, amikor Bence és Zoli általános első osztályában egymás mellé ültek le. A zenekar prototípusa már 2017 körül körvonalazódott, de komolyra akkor fordult, amikor 2021-ben kiadtuk az első albumunkat, végleges formánkat pedig 2022-ben értük el.

Hol indult: Debrecen volt mindennek a kezdete, közös barátságok és véletlenek sorozata hozott össze minket.

Tagok, hangszerek: Dávid Balázs (ének, gitár), Timbusz Bence (basszusgitár), Fodor Szabolcs (billentyű), Markos Zoltán (dob).

Stílus: A zenekar stílusa számunkra mindig nehezen behatárolható volt. A pop és indie-rock elemek tagadhatatlanok és rengeteg inspirációnk származik belőle, de a zenekarban lévő eltérő ízlések hatására a legkülönbözőbb irányokba tolódhat el egy-egy dal érzelmi vagy hangzásvilága.

Hatások: Az „otthonról” hozott hatások szinte teljesen egyformák minnyájunknál. A Led Zeppelin-Pink Floyd-Rolling Stones-Beatles kezdőcsomag mindenkinél különböző irányokkal egészült ki. A sok Foals, Black Keys és Tame Impala is egészen biztosan rányomta pecsétjét a zenénkre. Hazaiak közül pedig Kispál és a Borz, Ivan & the Parazol, LGT, Illés volt ránk nagy hatással.

Kiadó: Szerzői kiadás.

Történet: Az egyik leggyakrabban felemlegetett sztorinkra csak a „Tekercses Pizza Incidensként” emlékezünk. A régi próbatermünkben (egy pincében) valamikor télen ottalvós, dalírós sessiont tartottunk, ami – mint minden valamire való zenekarnál – heves filozófiai és hitvitába csapott át és késő estére és elkerülhetetlen volt a pizzarendelés. Miután túl voltunk nem kevés üveg mindenfélén, kihívás következett. Akit kisorsolunk, egy szál alsógatyában megy fel a -10 fokban a pizzáért bármiféle magyarázat nélkül. Amikor megérkezett az étel, a testvériesség jegyében úgy döntöttünk, együtt megyünk fel érte. A futár srác arcán kirajzolódó kétségbeesés csak akkor fokozódott, amikor megkérdezte, hogy „Srácok, ti mit játszotok?”, mi pedig csak annyit mondtunk, hogy „Ez már rég nem játék”. A legenda szerint már nem szállít többé…

A történet a különböző visszaemlékezések miatt két szálra bomlik. A zenekar egyik fele szerint a sztori onnan kapta a nevét, hogy a futár még annyi jó tanáccsal látott el minket, hogy a pizzásdobozt ne vegyük a hónunk alá, ha nem akarunk „tekercses pizzát enni”. Ezzel az értetlenség a zenekar és a kiszállító között 1:1 maradt. A másik verzió szerint a pizzásdobozt a hónunk alá csaptuk lefele menet, és amikor Szabi meglátta a felismerhetetlenségig roncsolódott szeleteket, csak annyit mondott „Bazeg, imádom a tekercses pizzát”. Az igazságot talán már soha nem tudjuk meg.

Megjelenések: 2021 – Strapped Wings első nagylemezünk | 2022 Hamuban, Egymás Holdjai, Lent várlak single-ök | 2023 Petőfi TV Akusztik.

hb4.jpgFotó: Csomor Orsolya.

Küldetés: A zenekarnak nincs konkrét missziója, de pár dologban mind egyetértünk: szeretnénk a magyar könnyűzenét úgy gazdagítani, hogy ne csak mennyiségi tényezőként legyünk jelen, hanem a hallgatóságunk számára tényleg értéket képezzünk. A dalszövegeink jelentős része saját érzelmeink és „megéléseink” által inspirálódik, amelyeket mindenki átélt vagy át fog élni. Ha ezeket az érzelmeket a mi dalaink tolmácsolásában jobban magukénak érezhetik, akkor már mondhatjuk, hogy elégedettek vagyunk, legyen az bármilyen pozitív vagy negatív érzelem.

Jövőkép: A fókusz most mindenképp a zenekar jelenlétét konszolidálni a könnyűzenei szcénán. Az év második felében megjelenő második albumunkkal szeretnénk végigturnézni az országot, akár egy nagyobb név előzenekaraként. Fontosnak tartjuk saját stílusunk és imidzsünk kialakítását, rengeteg klipet kiadni, a következő fesztiválszezonra pedig már szeretnénk mindenhol ott lenni.

Mellékprojektek: Arra még nem készült fel a világ…

Szexepil: A zenekar egységes szexepilje túlmutat a tagok egyéni szexepiljén, köszönhetően a változatos karakterisztikáknak (a legalacsonyabb és a legmagasabb tagunk közt szinte egy kisebb embernyi különbség van). Bár objektív rálátásunk nincs, szeretjük magunkat a tökéletes érzelmes-intelligens, de mégis vad rocksztár hibridnek látni és láttatni. A humorunk nagy csáberővel bír, kivéve persze, ha éles a szitu, mert nagyon komolyak is tudunk lenni! Az biztos, hogy ha valaki szereti a mullet VAGY göndör frizurákat, akkor csekkoljon minket, mert nálunk csak ez a kettő létezik.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az Öröm a Zene! országos tehetségkutató program megnyerése volt az egyik legmeghatározóbb sikerünk és egyben sikerélményünk. A döntőt megelőző versenyeken legjobb dalszöveg és legjobb énekes különdíjakat is bezsebeltünk. Ebből az eseménysorozatból rengeteg erőt tudtunk meríteni, és világossá vált számunkra, hogy komolyan kell vennünk a zenekart.

Az Addig táncol című új dalukról: Az Addig táncol tovább erősíti a poptendenciánkat a tudatosan pop/rock tengelyen egyensúlyozó stílusunkban. Az irány az időzítéshez megfelelő, hiszen lüktetésével és nyárias energiáival azonnal egy fesztivál vagy egy akármilyen buli közepére repíti a hallgatót. Szerettük volna megőrizni mindazt, ami a zenekar hangzását egyedivé teszi, így nem csupán egy sima szintipop dal született. Ugyanúgy végig jelen van a nálunk megszokott markánsabb dob/basszus irány, a kreatív zenei megoldások és a kellően ambivalens és expresszív szöveg. A dal kora tavasszal íródott a tőlünk megszokott spontán-organikus módon, de éreztük, hogy nyáron kell megjelentetnünk, mert olyan energiákat hordoz magában. A hangfelvételt Beke Istvánnal készítettük, aki már az előző számainkban is végzett produceri munkát.

A videoklip megvalósítását Gőz Márton és csapata végezte. Szerettünk volna egy olyan klipet, ahol nem feltétlenül mi vagyunk a főszerepben és eltér az eddigi koncepcióktól. A szereposztás legkiemelkedőbb tagja Könczei Kinga, akinek tánckoreográfiája kulcsfontosságú volt a klip megvalósításában, illetve a kedvenc kocsmánk, a debreceni Susmus Cafe tulaja/pultosa, Lacus (Adany László), akit semmiképpen nem akartunk kihagyni a buliból. Nagyobb hangsúlyt fektettünk a látványvilágra, de a minimális történet nélkül már nem is lenne Heavy Brains-es. Az egynapos forgatás gördülékenyen ment, nagyon jól éreztük magunkat és ez szerintünk meglátszik a videó hangulatán.

 

 

Heavy Brains a Facebookon. Instagramon.

Headerfotó: Ulyana Tim.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/01/magyarradar_es_klippremier_heavy_brains_addig_tancol
Nem csak szimplán szintipop – Magyarradar és klippremier! Heavy Brains: Addig táncol
süti beállítások módosítása