Pénteken Pharmakon és zsigeri post-industrial rituálé a Robotban!

2023.05.31. 07:34, FRecorder

recorder_4.jpg

Majd tíz évvel a Swans előtti fellépése után újra Budapesten játszik a kísérleti és zajzenék egyik kulcsfigurája, Margaret Chardiet, azaz Pharmakon, aki két hasonlóan izgalmas hazai projekttel együtt ad átfogó képet arról, hogy hol is tartanak manapság a post-industrial zenék.

A New York híresen pezsgő és egyedi művészeti közegében nevelkedett Margaret Chardiet egyszemélyes projektje, a Pharmakon tíz éve robbant be a köztudatba az első két lemezével, melyek a különlegesen izgalmas, kísérletibb zenék egyik legmegbízhatóbb forrásának számító Sacred Bonesnál jelentek meg. A 2013-as Abandon és az azt egy évvel követő Bestial Burden olyan szinten volt zsigeri és brutális, hogy az még a zajzenéken és az industrialból kinőtt legelvetemültebb műfajokon szocializálódott hallgatókat is váratlanul érte. Magát a stílust is nehéz belőni... noise? power electronics? industrial? avant-garde experimental? Leginkább mindnek az egészen egyedi keveréke, ami letaglóz a nyers erejével. Azóta megjelent még két album és egy sor egyéb kiadvány (EP-k, kollabok, élő felvételek), most pedig végre – a Swans előtti előzenekaros fellépése után – külön klubkoncerten is megnézhetjük, hogy mennyire lehengerlő tud lenni élőben is Chardiet csontig ható zenéje.

Az utóbbi pár évben izgalmasabbnál izgalmasabb koncertek sorát (Bohren & der Club of Gore, Brighter Death Now, Kollaps, Of The Wand And The MoonMunly & The Lupercalians) leszervező blindblindblind ráadásul arról is gondoskodott, hogy a felvezetés is hasonlóan különleges legyen. A minimalista elektronika és a ritual ambient határvidékén mozgó Napok Romjai a Naqoy duó basszusgitárosát (Szabó Károly) takarja, akihez a tavalyi, Impermanent című EP-n betársult az elsősorban az Entrópia Architektúra révén ismert Kósa Csaba is, aki Der Zunder néven futó szólóprojektjének zenei világát hozta magával a közös kiadványra és élőben most lépnek először színpadra ebben a felállásban.

A másik hazai fellépő, a noahstas pedig Barta Bence vizuális művész power electronics, industrial és harsh noise tengelyen mozgó zenei projektje, melynek tavaly jelent meg első, Black Bile című lemeze. Kétségtelenül embert próbáló, de a kísérletibb, zajosabb zenék iránt nyitott fülűek számára abszolút kihagyhatatlan este lesz.

Facebook-esemény. Jegyvásárlás.

https://recorder.blog.hu/2023/05/31/penteken_pharmakon_es_zsigeri_post-industrial_rituale_a_robotban
Pénteken Pharmakon és zsigeri post-industrial rituálé a Robotban!
süti beállítások módosítása