Szerdán Brighter Death Now és Raison d'être a Robotban!

2022.12.02. 14:09, FRecorder

tormentum2022_88.jpg

Az industrial zenék eredeti szellemiségét továbbvivő legenda, a Brighter Death Now, és az egyik legfontosabb dark ambient projekt, a Raison d'être közös turnéja eljut Budapestre is. Nem lepődnénk meg, ha ez lenne az év – zeneileg – legszélsőségesebb koncertje.

Az industrial a punk mellett a '70-es évek legfontosabb új műfaja volt, amit a későbbi generációk nagyon sokfelé vittek tovább, hol új műfajokat teremtve, mint az electro-industrial vagy az EBM, hol pedig olyan stílushibrideket létrehozva, mint az industrial metal, a dark ambient vagy később az industrial techno. Volt azonban egy kisebb keménymag, ami az első generáció tagjainak (mint a Throbbing Gristle vagy az SPK) irányvonalát vitte tovább, ellentmondásos témákkal, a könnyen befogadható hangzástól nagyon, nagyon távol maradva. Ennek az industrial zenék alapjait továbbgondoló irányzatnak az egyik legfontosabb képviselője az 1989-ben indult Brighter Death Now, ami élőben hol duóként, hol trióként működik, de valójában a svéd Roger Karmanik szólóprojektje. A projekt, melyet zeneileg a széttorzított énekkel megfejelt, brutális, pulzáló, zajos hangörvények jellemeznek, a pályája során számtalan nagyszerű lemezt adott ki, de ezek közül is kiemelkedik a 2005-ös Kamikaze Kabaret ‎és az egyik legfrissebb albumuk, a With Promises Of Death (2014). Itthon viszont most először lehetünk majd csak tanúi a hírnevesen súlyos élő fellépéseknek.

recorder_bdn.JPG

Karmanik azonban nem csak a BDN miatt ismert, hanem kiadófőnökként is, az ő nevéhez fűződik ugyanis a Cold Meat Industry, amely sokáig az industriallal így-úgy rokon műfajokban utazó előadók egyik legfontosabb bázisának számított. Itt tűnt fel az a Raison d'être is, ami az este másik fellépője lesz, és ami zeneileg pont a Brighter Death Now ellentéte. Ez is egy egyszemélyes projekt, ami mögött a stúdiózseni, a hangmérnökként is kiadványok tömegeit jegyző Peter Andersson áll, aki az első anyagai után hamar a dark ambient egyik legelismertebb alakja lett, és ezt a címet máig őrzi újabb és újabb nagyszerű kiadványaival. A dark ambient, ahogy a nevéből is sejthető, az éteri nyugizene, az ambient testvérműfaja, amelyben a melankólia és a nyomasztás kerül az előtérbe, sötéten hömpölygő hangképekkel, meditatív hangulattal, a Raison D'être esetében sokszor lelassított, templomi kórusokat idéző hangmintákkal, hol képzeletbeli világokba, hol pedig sötét, üresen kongó, elhagyatott gyárak mélyére invitálva a hallgatót. Az élményt élőben a hangulatot aláfestő vizuállal és rituális hangszerekkel teszi még teljesebbé.

recorder_raisondetre.jpgRaison d'etre, 2019. Fotó: Kirche.

A két underground legendát egyszerre Budapestre hozó koncert a blindblindblind és a Memento Mori szervezésében valósul meg, a helyszín a Robot lesz, az időpont pedig december 7. A megjelenés a kísérletibb zenék iránt érdeklődőknek különösen ajánlott!

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

Nyitókép: Brighter Death Now @ Tormentum Festival, Linz, 2022. Fotó: Frank Olivér.

https://recorder.blog.hu/2022/12/02/szerdan_brighter_death_now_es_raison_detre_a_robotban
Szerdán Brighter Death Now és Raison d'être a Robotban!
süti beállítások módosítása