„Egy mindenható számítógép kínozza az emberiséget” – Itt a San Junipero Experience új dala, a Must Scream

2023.05.24. 08:56, srecorder

tsje_recorder1landscapeb.jpg

A San Junipero Experience (igen, a Black Mirrorból van a név) Specker Balázs egyszemélyes 80s-retrowave-pop projektje, amit mindössze két dal után leszerződtetett a műfaj egyik kulcskiadója, az Aztec Records. Már náluk jelenik meg – és itt, a Recorderen debütál – Balázs új dala, a Must Scream, amely egyaránt szól az algoritmusok uralmáról és az emberek közönyéről. „Mintha már elkezdődött volna ez a rémálom, vagy csak a paranoiát kellett kiírnom magamból?”

Mikor indult: 2020 közepe.

Hol indult: Egy 5m2-es szobában Csepelen.

Tagok, hangszerek: Specker Balázs – ének, gitár, producer. A Through Space and Time c. dalban Barry Parmet szaxofonozik.

Stílus: Synthwave pop, retrowave, 80s pop.

Hatások: Minden, ami nyolcvanas évek és audiovizuálisan (is) szagolható-ízlelhető. Retrowave-et reggelizem/ebédelek/vacsorázom. A Gunship adta meg a kezdőlökést.

Kiadó: 2023-tól Aztec Records.

Történet: A Black Mirror sorozat egyik epizódjának középpontjában álló San Junipero tulajdonképpen az a hely, ahova mindig is vágytam. Ez nemcsak a névválasztást döntötte el, hanem az alapvető inspiráció forrása is mind a mai napig. 2020-ig a rendszeres élőzenélés (havi 10-15 alkalom) töltötte ki az életemet, ami egyik napról a másikra szűnt meg; minden ajtó bezárult. Ennek eredményeképpen nekem is volt időm leásni a lelkem mélyére, és amit ott találtam, zene formájában kelhetett életre. Ez egyben utazás is volt „téren és időn át”, hiszen az „időtlen” nyolcvanas évek, az én San Juniperóm volt az, ahova – nem találván helyem a való világban – elmenekültem.

Kezdeti szárnypróbálgatások után (The Romantics Talkin' in Your Sleep cover), 2021-ben végre megjelent az első dalom (Still Livin' the '80s) saját lyric videóval, amelyet még ebben az évben egy újabb követett Through Space and Time címmel. Utóbbihoz már Ghyczy Csongor csinált animációs videót és Barry Parmet Los Angeles-i szaxofonos is közreműködött benne. A dal így egy tévés premiert is megélhetett. A saját megjelenések legnagyobb hozománya a brit-argentin synthwave kiadóval (Aztec Records) létrejött munkakapcsolat, aminek első eredménye a 2023. május 24-én megjelenő Must Scream című dal, melynek végső formájához – többek között – Márkosi Joci (Nene, Heep Freedom, Megapolis, Új Babylon) és Márkosi Andris (Oláh Kálmán Jr. Quintet, Megapolis) is nagyban hozzájárult.

tsje_recorder2landscape.jpg

Megjelenések: Still Livin' the '80s (2021), Through Space and Time (2021) szerzői kiadásban, Must Scream (2023.05.24, Aztec Records).

Küldetés: Kiírni magamból azt, ami a fejemben szól, és eljuttatni ahhoz, akit ez érdekel.

Jövőkép: Két single, aztán egy EP még az idén. Élőben is bemutatni mindezt. Projektből zenekar.

Mellékprojektek: Omega tribute zenekarok (Megapolis, Új Babylon), sessionködés (Varga Zsuzsa, Turay Ida Színház stb.), újra élőzés minden hétvégén: egy szál gitár/ének/looper – munka és öröm egyszerre.

Szexepil: Túlmozgásos színpadi jelenlét.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Idei szerződés eddig 5 dalra az Aztec Records kiadóval, egy olyan csapathoz tartozni, akiket – valamilyen formában – amúgy is hallgatok/követek.

A Must Screamről: A dal másik 5 társával együtt kb. egy évig íródott, formálódott. Tavaly augusztusban már volt egy – akkor 90%-osnak mondott – verzió, de azóta jócskán megváltozott, mire elnyerte végleges formáját. Rengeteg segítséget kaptam a brit-argentin Aztec Recordstól - LAU-tól és Arieltől, akiknél végül a single megjelenhetett. Nem semmi érzés, ha az embert olyan segíti, akit már amúgy is hallgat, akinek a munkásságát valamennyire követi. A softszintiket sikerült igazi Mooggal és Yamaha DX-7-tel (a nyolcvanas évek hangja) vegyíteni Márkosi Joci jóvoltából, illetve a dob is szintet léphetett Márkosi Andrisnak köszönhetően. Emellett egyfajta – egymástól különálló személyekből álló – tesztközösség is létrejött, akik sok visszacsatolással, észrevétellel, konstruktív kritikával voltak hatással a nótára és rám. Megahit meglátásai, scene-ben megélt tapasztalatai, illetve Enok artwork és egyéb vizuális design munkái óriási lendületet adtak a projektnek az év elején. Moshrae-t is meg kell említenem, akinek a borítón felbukkanó Yorkie-t (Black Mirror - San Junipero) köszönhetem.

Maga a track a világunkon végigsöprő totális érdektelenséghullámról, az irányítottságról, a közönyről szól, melyben milliók digitális segélykiáltásai vesznek el a kietlen kibertér sivárságában. Algoritmusok uralják életünket – kicsit visszanyúlva Harlan Ellison I Have No Mouth, and I Must Scream (magyarul Szája sincsen, úgy üvölt) című, 1967-ben írt sci-fi alapvetésének mindenható számítógépéhez, amely kénye-kedve szerint kínozza időtlen időkig az emberiség utolsó megmaradt „díszpéldányait”. Mintha már elkezdődött volna ez a rémálom, vagy csak a paranoiát kellett kiírnom magamból? Kicsit talán mindkettőről szólhat ez a dal.

 

A SAN JUNIPERO EXPERIENCE VARGA ZSUZSA KEDVENC 2021-ES ZENÉI KÖZÖTT

 

A San Junipero Experience korábbi dalai:

 

The San Junipero Experience a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/24/magyarradar_es_dalpremier_the_san_junipero_experience
„Egy mindenható számítógép kínozza az emberiséget” – Itt a San Junipero Experience új dala, a Must Scream
süti beállítások módosítása