Fiatal zongorazseni, fültágító elektronika és Ligeti meghökkentő remekművei a BMC fesztiválján

2023.05.22. 08:17, srecorder

large_ligeti_gyorgy_065.jpg

Egyhetes koncertsorozattal ünnepli a 100 éve született Ligeti György munkásságát a BMC. A ma kezdődő fesztiválon fellép a brácsások királynője, Kim Kashkashian, a fiatal zongorazseni Víkingur Ólafsson, és a komponista fia, Lukas Ligeti is. A világsztárok mellett bemutatkozik a jövő zenésznemzedéke, megtudhatjuk, miért meghatározó az elektronikus zenében máig Ligeti, és az is, milyen hatást gyakorolt a filmművészetre Kubrick remekművein keresztül.

1923. május 28-án, az erdélyi Dicsőszentmártonban született a 20. század egyik legizgalmasabb és legjelentősebb zeneszerzője, a mindig újabb és újabb utakat kereső Ligeti György. Előtte tiszteleg a BMC egyhetes fesztiválja, amin május 21. és 28. között elhangzanak Ligeti meghökkentő remekművei, és magyar jazz-, elektronikus és klasszikus zenészek Ligeti előtt tisztelgő darabjai is. A BMC sztárparádés koncerttel emlékezik meg Ligeti és Kurtág György legendás barátságáról, amin Ólafsson és Kashkasian mellett a kintorna mestere, Pierre Charial, az ifjú sztárzongorista, Nicolas Namoradze, valamint a zeneszerző-improvizátor Lukas Ligeti is fellép. Az ünnepi alkalomból Budapestre látogat Ligeti özvegye, a 93 éves Ligeti Vera. A teljes programot ide kattintva lehet átbogarászni, a Recorderen mi a fesztivál legizgalmasabbnak ígérkező (crossover) jazz és elektronikus zenei programjaiból válogattunk.

 

pozsar-mate.jpgPozsár Máté. Fotó: Rinzing Kelsang.

Pozsár Máté: Ligeti Special 6
Opus Jazz Club, 2023.05.24. szerda, 21.00. Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

Pozsár Máté az egyik legtehetségesebb improvizátor itthon; emellett zongoraművész, a Bartók Konzi tanszékvezetője és Szabó Bálint kísérleti szupergroupjának, a Decolonize Your Mind Societynek is meghatározó tagja, aminek új lemezén egy zenetörténeti jelentőségű szólót is játszik. A BMC fesztiváljára egy új zenekart rántott össze, bár a nevek ismerősek lehetnek a Decolonize-ból (Váczi Dániel, Kováts Gergő, Hock Ernő). Pozsárék az egyszerűbb, elsősorban szólóhangszerekre írt Ligeti-darabokból válogattak, amikre jól lehet improvizálni. Rögtönzéseikben a hang és a zörej közti területeket térképezik fel – szédületes kaland, nem csak freejazz-ínyenceknek.

large_0319_cimbiosis_trio_sarkadi_vivien.jpgCimbiózis Trió: Lukács Miklós (cimbalom), Orbán György (nagybőgő), Baló István (dob). Fotó: Sarkadi Vivien.

Lukács Miklós Cimbiózis Trió & Ligeti Ensemble | Modern Art Orchestra Plays Ligeti
BMC Koncertterem, 2023.05.24. szerda, 19.00. Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

Hogyan él tovább a Ligeti-művek ihletése a kortárs jazzben? Erre keresik a választ a szerdai koncert fellépői, köztük Lukács Miklós, aki az idén pont tíz éve alapított Cimbiózis Triójával lép színpadra. Először a Ligeti Ensemble szólaltatja meg az embert próbáló tíz fúvósötöstételt, majd erre reagál a jazz és a kortárs zene amúgy is vékony határainak elmosásában élen járó Cimbiózis. Utánuk a Modern Art Orchestra öltöztet jazzes, kamarazenés köntösbe korai, Bartók-ihletésű Ligeti-darabokat: vendégként Fassang László varázsol a Hammond-orgonán, és fellép a Moment's Notice improvizációs trió is, amiben Lukács Miklós mellett Gőz László (basszustrombita) és ifj. Kurtág György (elektronika) játszik.

large_momentsnoticetrio-foto-adrian-zoltan20171020.jpgMoment's Notice: Lukács Miklós, Gőz László és ifj. Kurtág György. Fotó: Adrián Zoltán.

Moment's Notice Trio, Lukas Ligeti, Fekete-Kovács Kornél: Azonnali válaszok Ligeti Györgynek
Opus Jazz Club, 2023.05.25. csütörtök, 21.00. Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

Gőz László, a BMC alapító-igazgatója hosszú kihagyás után, a Moment's Notice improvizációs trióval tért vissza a zenéléshez, amelynek fellépéseit egyszer egy Proust-regényhez hasonlította („[n]incs történetmesélés, hanem a szerző gondolatai szabad asszociációk szerint, meghatározatlan irányokban repkednek”). A kései Coltrane-opusról elnevezett trió gyakran foglalkozik a hatvanas-hetvenes évek elektronikus klasszikus zenéivel, így nem egyszer vették már elő Ligeti korai elektroakusztikus főművét, az Artikulationt is. Ez már csak azért is különleges, mert a trióban Ligeti nagy barátjának, Kurtág Györgynek a fia játszik: az ő elektronikája adja a keretet a fúvós hangszereken játszó Gőznek és a cimbalmozó Lukács Miklósnak, amelyben szabadon improvizálnak.

Ezen a koncerten rövid és különböző karakterű Ligeti-felvételek szólalnak meg elektronikus művektől a hagyományos felállású darabokig, a Moment’s Notice pedig ezekre reagál improvizatív stílusban, hangszerek egész arzenáljával. A szerdai koncert után fordul a felállás, és most a Modern Art Orchestrát vezető Fekete-Kovács Kornél vendégeskedik Lukas Ligetivel együtt a Moment's Notice koncertjén.

large_0526_vollmaier_nikaholclpraper.jpgSašo Vollmaier. Fotó: Nika Hölcl Praper.

Vollmaier: Ligeti
Opus Jazz Club, 2023.05.26. péntek, 21.00. Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

Sötétség, csend, zaj, döbbenet és magány: ezekkel a vezérmotívumokkal játszik el a szlovén zongoraművész előadása, amit Ligeti György és Joseph Beuys párhuzamos pályája inspirált. Sašo Vollmaier Ligeti három zongoraművét dúsítja fel komplex akusztikus-elektronikus előadássá, a zongora hangját pedig gyakori alkotótársa, Luka Jamnik producer-zeneszerző módosítja elektronikusan, miközben Luka Umek videón vetít. Az előadást idén áprilisban mutatták be a ljubljanai Cankarjev domban, év végén lemezen is megjelenik, úgyhogy a magyar közönség az elsők között hallgathatja és nézheti meg az erősen az érzékekre ható, éteri darabot.

large_0524_ligeti_film.jpg

Tribute to Ligeti – az LFZE Elektronikus Zenei Médiaművészet Tanszak koncertje
BMC Könyvtár, 2023.05.27. szombat, 17.00. A belépés ingyenes. Facebook-esemény. További infók.

Ligeti 1945-ben, a II. világháborút követően jött át Erdélyből Budapestre, és a 1956-os forradalom idején emigrált nyugatra. Egy rövid bécsi tartózkodás után Kölnbe költözött feleségével, ahol egy évvel később külsős munkatársként kezdett el dolgozni a Westdeutscher Rundfunk elektronikus zenei stúdiójában. Ligeti a korabeli technikai adottságokkal nem tudta maradéktalanul megvalósítani elképzeléseit, és három elektronikus zenei darabja közül később csak a Stockhausen hatását mutató Artikulationt tartotta érvényes zeneműnek. Ettől függetlenül a kölni stúdiónál szerzett tapasztalatai erősen formálták későbbi stílusát (saját bevallása szerint a technikai nívóját is megemelte), és ezek a darabjai az elektronikus zene nyelvének kialakulására is óriási, máig tartó hatást gyakoroltak – elég csak Aphex Twint vagy Squarepushert megkérdezni.

Vagy akár a Zeneművészeti Egyetem diákjait (köztük a Carson Coma billentyűsét, Kun Bálintot), akik az Elektronikus Zenei Médiaművészet szakirányon tanulnak. Ezen az ingyenes koncerten a tanszak hallgatói elektronikus miniatűröket mutatnak be, amelyekkel Ligeti műveire reflektálnak – kivételes pillanat, hiszen a jövő elektronikus zeneszerzőinek első darabjaiba hallgathatunk itt bele.

large_0127_szabod.jpg

Szabó Dániel Nonett: El nem csépelt frázisok
Opus Jazz Club, 2023.05.27. szombat, 21.00. Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

A szikrázóan izgalmas hangú zongorista és zeneszerző, Szabó Dániel Magyarország és Los Angeles között alkot és ingázik. Elnyerte a Fulbright-ösztöndíjat, a világhírű New England Conservatoryn végzett Bostonban, és olyan klasszisokkal zenélt, mint Peter Erskine, Kurt Rosenwinkel vagy Bob Sheppard. Ezen az estén egyedi hangzású nonettjével játszik Bartók- és Ligeti-feldolgozásokat, amelynek Borbély Mihály, Ávéd János és Szabó Ferenc Dániel, a Mörk és a New Fossils dobosa is tagja. A kamarajazz és a klasszikus zene határán mozgó koncertre Szabó Ligeti zongoradarabjaiból és a fúvósötösre írt Bagatellekből merített ihletet, és gondolta úgy tovább, hogy az improvizációnak is nagy teret hagyjon.

large_193_dargay_marcell_foto_bozsitsniki.jpgDargay Marcell. Fotó: Bozsits Niki.

Ligeti a filmvásznon: Dargay Marcell előadása
BMC Könyvtár, 2023.05.24. szerda, 18.00. Facebook-esemény. További infók.

Legendás sztori: Stanley Kubrick bármiféle engedély nélkül használta fel Ligeti zenéjét a 2001: Űrodüsszeiához, mire a zeneszerző perelt és nyert is, de csak jelképes pénzbeli elégtételt kért, mert a tisztességtelen eljárás háborította fel, nem az, hogy nem akartak neki jogdíjat fizetni. Kubrick korszakalkotó sci-fije aztán hatalmas lökést adott Ligeti zeneszerzői (el)ismertségének és népszerűségének, később a Ragyogásban és a Tágra zárt szemekben is az ő zenéje szólt. Filmművészet és Ligeti zenéjének kapcsolatáról Dargay Marcell, a Zabolátlan lovaimban is játszó zeneszerző-zongorista tart előadást, fókuszban az Űrodüsszeiával.

Hasznos infó: a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött (max. 80 fő). Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, május 24-én délig lehet.

https://recorder.blog.hu/2023/05/22/fiatal_zongorazseni_fultagito_elektronika_es_ligeti_meghokkento_remekmuvei_a_bmc_fesztivaljan
Fiatal zongorazseni, fültágító elektronika és Ligeti meghökkentő remekművei a BMC fesztiválján
süti beállítások módosítása