Tilitoli, rizibizi, harakiri – Itt a pécsi FILC új EP-je

2023.05.11. 11:55, srecorder

filc.jpg

Hömpölygő grúvok, táncolható páratlan ütemek és izgalmas afro ritmusok: tavalyi nagylemeze után új EP-vel jelentkezik a pécsi instrumentális zenekar, a FILC, akik a jazz és funk keretei között, a 70-es, 80-as évek fúziós zenéit megidézve visznek improvizatív, örömzenei utazásra.

Mikor indult: 2016 évében, hét kerek esztendeje. Vagy 18-ban. Vagy 20? Nem tudjuk, mikor léptünk fel először. A lényeg, hogy toljuk már egy jó ideje.

Hol indult: Pécs cityett. A kultúra fellegvárában, a mediterrán szerelem ékszerdobozában.

Tagok, hangszerek: Pilári Áron úr a doboknál, Etlinger Misi(ke) basszusgitárott, dr. Döme András Ábel billentyűkön/beleken, Szénás-Máthé Nándi száxofónon s elektrónyos gitáron, Irsik Bence elektrónyos gitáron, visszatérő vendégünk scratchen DJ R-Nold.

Stílus: Bizony. 10/10.

Hatások: Robert Glasper, John Coltrane, Hiatus Kaiyote, Bergendy, Bill Evans, Weather Report, Yussef Dayes, Dele Sosimi, Portishead, Spyro Gyra, The Roots, Sex Pistols, GoGo Penguin, Nate Smith, Lélekdonor.

Kiadó: Nincs. filcmuzsika@gmail.com-ra várjuk a felkéréseket.

Történet: Misi és Áron varázsolták az első Filc groove-okat, majd jött Bence és Nándi, akik feltették az i-re a pontot.

Megjelenések: 2020-ban jelent meg a Filc első EP-je, a Filc EP. 2022-ben jött ki Frutti című nagylemezünk, és a mai szent napon jelent meg legújabb EP-nk, a Tilitoli.

Küldetés: Azon dolgozunk, hogy habár összetett, néha okoskodós zenéket írunk, mégis meg tudjuk táncoltatni a közönségünket. Szeretnénk minél több embert boldogítani azzal, amivel magunkat is boldogítjuk. A lényeg, hogy baszott jó bulikat csinálunk, ahol mindenki jól érzi magát.

Jövőkép: Zenénket alapvetően elitizmust és kompromisszumokat kerülő fúziós muzsikaként szoktuk definiálni, ehhez továbbra is tartani szeretnénk magunkat. Célunk, hogy olyan emberekhez is eljusson a zenénk, akik eddig még nem találkoztak hasonlóval, és szeretnénk megmutatni, hogy a zene nem csak fekete-fehér.

Mellékprojektek: Irsik Bence állandó tagja a Kaktusnak, és a Collect All and Save elektronikus zenei duónak, Misi Shmo néven forró beateket készít, Áron színházi zenéket szerez, Döme a Pegazus csoport tiszteletbeli tagja, emellett belgyógyász, Nándi rocker és alpinista.

Szexepil: Nándi.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tavaly felléptünk a Kaláka előtt, akik annyit mondtak ránk: „néhol kicsit kócos, de van bennetek tűz.”

 

A Tilitoli EP-ről: Mivel egyben játszottuk fel takk nélkül az első nagylemezünket, a Fruttit, most is ezt az utat választottuk, mert az együttmozgás varázsát és a jól elkapott pillanatokat fontosabbnak hittük a zenénkben, mint azt, hogy minden hang ki legyen szerkesztve tökéletesre. Ebben segítségünkre volt Foster Dorka és a palkonyai Művész Vendégház, ahova egy hétvégére elvonulva vettük fel a 4 számos, Tilitoli című kislemezünket márciusban. A felvételeket Borbás Máté Olivér barátunk és Pilári Áron (dob) felügyelte, majd Irsik Bence (gitár) keverte az anyagot.

Itt készült a Wakamaka című dalhoz egy egysnittes klip, amit Dózsa-Juhász Máté videózott. Mivel amúgy is a dalok élőben játszott verziója került a lemezre, úgy gondoltuk, megörökítünk egy számot videón is. A 4 dal munkacímei annyira jól csengtek, hogy koncepcióként megtartottuk a ritmusos dalcímeket, és DJ R-Nold (gyakori vendégzenészünk és scratch betétek felelőse) egy koncert előtti ötlete alapján egy klasszikus játék, a Tilitoli (vagy 15-ös tologatós) nevét kölcsönöztük lemezcímnek. Tervezünk egyébként tilitoli játék merch-et készíteni a lemezborítóval, amit Irsik Bence tervezett, hogy teljes legyen a kép, a lemezbemutató koncerten ezekből már kapható lesz jó pár példány.

A FILC május 11-én, azaz ma este mutatja be az új EP-t a Turbinában, ahol a tavalyi év egyik legjobb hazai hiphoplemezét (Oda) jegyző zïp lesz az előzenekar. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Filc a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Pál Zsombor.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/11/ep-premier_filc_tilitoli
Tilitoli, rizibizi, harakiri – Itt a pécsi FILC új EP-je
süti beállítások módosítása