Budapest Ritmo: Nem egy tánc

2023.04.11. 15:00, trecorder

budapestritmo2023_650.jpg
Hanem rengeteg. Az egyik legnehezebben körülírható műfaj, a tüntetően sokszínű  világzene friss felhozatalát mutatja meg április 12-15. között a Budapest Ritmo. Definíciók helyett primér zenei élmények, psych-folk, sivatagi rock és katalán jazz, illetve a filmek által kiterjesztett valóság vár az idén négy helyszínen rendezett fesztiválon.

Az idén 8 éves Ritmo megint szintet lép: az élő koncerteket tükrözi a Toldiban látható filmprogram: kézikamerás felvételek a tuareg tűzfészekből egészítik ki a Tamikrest fellépését, debütál a saját produkcióban készült Újra meg újra - VENI zenei film Regős Ábel rendezésében (nyitóképünkön), a zenei dokumentumfilmek pedig önmagukban is kiadnak egy minifesztivált. Az Akváriumban Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a DAGADANA jazzes elektro-popja a legnagyobb húzóerő pénteken, szombaton Kollár-Klemenczék, a ciprusi-magyar psych-folk elszállás és egy fiatal katalán jazz-duó a legizgalmasabbak ‒ már akinek. A Ritmo kínálata széles spektrumon kínálja a zenei felfedezéseket.

Tamikrest

Aktív ellenállók, a tuareg ügy képviselői és (szerintük) másodsorban az egyik legjobb rockbanda (FRISS INTERJÚ ITT). Tágas és tüzes szaharai rock, amiből kihallatszik az elődök, a Pink Floyd és a Tinariwen hatása, a sivatag végtelenje és az új irányokat vető kreatív energia.
04.14., Akvárium

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra

A fesztivált is jellemzi, hogy headlinere az az allűröktől mentes Emilíana, akit egyenrangú alkotótársként kísér a The Colorist Orchestra, élőben újraértelmezve az izlandi popslágereket. A budapesti közönség legújabb lemezük anyagát hallhatja élőben.
04.14., Akvárium

Monsieur Doumani feat. Óperentzia

Hangszeres alapú, dub-, psychill-, psytrance- és technobeatekre úsztatott ciprusi-magyar őrület. A Monsieur Doumani a színtér egyik legizgalmasabb triója, a mediterrán transzzene kortárs képviselői, akik méltó partnerre találtak a magyar partiveterán Óperentzia duójában.
04.15., Akvárium

monsieur_doumani_1.jpg

Magali Saré & Manel Fortiá

A katalán jazz új generációja, bőgő és ének, sár és felhők találkozik Magali Saré és Manel Fortiá duójában. A két hangszerre épülő, lecsupaszított hangzás meglepő mélységeket és magasságokat jár be, az ének szárnyal, a bőgő biztosítja – és fordítva. A Ritmo egyik tuti tippje a felfedező kedvű közönségnek.
04.15., Akvárium

Kollár-Klemencz Kamarazenekar és vendégei

A költő-remete bejáratott zenésztársaival és erre az alkalomra felkért alkotókkal lép színpadra szombaton. Másik János, Novák János, Csoóri Sándor “Sündi” és az énekes-dalszerzők új generációjából Barkóczi Noémi és Balla Gergő adják a Ritmo univerzum magyar hangját.
04.15., Akvárium

INFORMÁCIÓK ÉS JEGYVÁSÁRLÁS A BUDAPEST RITMO OLDALÁN.

BUDAPEST RITMO A FACEBOOKON.

https://recorder.blog.hu/2023/04/11/budapest_ritmo_nem_egy_tanc
Budapest Ritmo: Nem egy tánc
süti beállítások módosítása