„Egyedül vonyít a palotájában és képzelt ellenségekkel hadakozik” – Itt az Angertea új dala

2023.04.04. 17:56, srecorder

angertea.jpg

Május 5-én, a H-Music Hungary kiadónál jön ki az Angertea hatodik nagylemeze, a Darkmind, amiről most egy mély, húrlebegtetős mocsokság, a Gain Overdose debütál. Premier!

Mihály Gergő, a zenekar énekes-gitáros frontembere mesélt a Gain Overdose születéséről, amelynek videóját Gerő Péter András készítette, a hozzá lőtt fotókat pedig Piller György. „Ez az első Angertea-dal, ami más hangolásban van, mint a többi. Elkezdtem a gitárommal különféle hangolásokkal kísérletezni, és ilyen iszonyat mély, húrlebegtetős mocsokságban szólalt meg a dal fő riffje leginkább. Ettől függetlenül szerintem nem annyira Meshuggah-s, inkább ilyen lazább rockandrollos feelingje van. A dal énekproducere Nárcisz (Máris Viktor) volt. Lejött egy napra hozzám a Teaplantbe, és csomót agyaltunk, mire ilyen formába jöttek az énektémák. Rengeteg olyan ötletet adott, ami nekem nem jutott volna eszembe. Erről is szólt ezúttal az énekproducerek szerepe. Először dolgoztunk úgy, hogy direkt nem írtam énektémákat a hangszeres felvételek végéig. Az volt a cél, hogy a tipikus mihályos énekrészeket valamennyire csökkentsük, legyen valami újdonság, friss ötletelés... A szöveg a tavalyi gázár-para után született meg. Elképzeltem egy hájas, nagyfejű majomkirályt, akinek a népe megfagy, ő meg egyedül vonyít a palotájában és mindenféle képzelt ellenséggel hadakozik. Teljesen kitalált sztori, a való életben biztosan nem történhet ilyen... Ugye nem?! :D”

A Darkmindon 7 dal lesz bő negyven percben. Ez az első albumuk, amin a saját Teaplant nevű stúdiójában dolgozott a zenekar, a keverésért pedig a frontember Gergő, a masteringért Simon István (No Silence Studios) felelt. „Egy nagyon nem tipikus, nem mai hangzás volt a cél. Hangmintákat nem is használtunk. Egy markáns, óriás-szörnyeteg dobhangzást szerettünk volna elérni, ami egyből felismerhetővé teszi a teljes lemezt. Olyan organikusan megszólaló albumok voltak a referenciák, mint például a Neurosis Times of Grace lemeze, vagy a Nirvana In Utero-ja (Steve Albini munkái), vagy például a Primus Brown Albuma. A lemez dalain három énekproducerrel is dolgoztunk. Szabó Laci (The Idoru, Grand Mexican Warlock), Máris Viktor (ex-Dereng, Bálnalovas, nís) és Fehér Laci (ex-Súly) segített végső formába önteni az énektémákat” – mondta Mihály Gergő. 

 

A Darkmind első előfutára, az egy hónapja debütált Genocide?:

A zenekar nemrég közzétett egy "így készült" videót is az album munkálatairól, valamint egy profi koncertfelvétel is kijött a tavalyi fellépésükről a Fishing on Orfű fesztiválon, amelynek hanganyagát szintén Mihály Gergő keverte. 

 

Angertea a Facebookon.

Fotó: Piller György

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti KulturálisÚj Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/04/04/dal_es_klippremier_angertea_gain_overdose
„Egyedül vonyít a palotájában és képzelt ellenségekkel hadakozik” – Itt az Angertea új dala
süti beállítások módosítása