Pályázat: Kádár-kori fesztiválokról szóló történeteket vár a Beatkorszak

2023.03.29. 14:55, trecorder

fortepan_rubinsteinsandor.jpg
Farmernadrág és almabor, perzselő napsütés vagy éppen hidegen kopogó eső. Rekedt torkok, széttáncolt cipők, lopott csókok és egy őszinte ölelés. A Volt egyszer egy beatkorszak-blog, a Beatkorszak Projekt és a Hangőr Egyesület pénzdíjas felhívására bárki küldhet egy történetet, aki szívesen elmesélné a hetvenes-nyolcvanas évek számára legemlékezetesebb, legmeredekebb vagy éppen legmókásabb fesztiválélményeit.

Az ötven éve, a diósgyőri stadionban tartott seregszemlét sokan úgy emlegetik, mint a hazai Woodstockot. Azonban az 1973. június 10-ei eseményen túl is számos fesztivált rendeztek a rendszerváltozás előtt idehaza – Dorogtól a Hajógyári-szigetig, a Balokány-ligettől Pusztavacsig és még sokfelé, az országban szerteszét. Mindenkinek az a legfontosabb közülük, ahol az ismerős tömegben igazán otthon érezhette magát, esetleg módja volt pár szót váltani a hőseivel, az utolsó taktusok lecsengése után pedig egy jól eső ital mellett még sokáig beszélgetett az újdonsült legjobb barátaival.

A Volt egyszer egy beatkorszak-blog szerkesztősége, a Beatkorszak Projekt és a Hangőr Egyesület a 2020-as Hogyha hallom én, minden az enyém!”, illetve az egy évvel később, Filléres emlékeink címmel kiírt pályázatok sikerén felbuzdulva harmadszor is közös emlékezésre hívja a hazai beat, pop és rock rajongóit.

Olyan, 1500–5000 leütés terjedelmű anekdotákat, tárcákat, visszaemlékezéseket, egyperceseket várnak, amelyek egy könnyűzenei fesztiválhoz köthető élményt vagy ott történt találkozást beszélnek el, megmutatnak valamit a miliőből, ami az élőzenei seregszemléket jellemezte a hetvenes, illetve a nyolcvanas évek alatt idehaza. A történetek egy-egy fotóval is illusztrálhatók, azonban kizárólag olyan fényképeket fogadnak el, amelyek jogtisztaságát a pályázó garantálni tudja.

A legsikerültebb írásokat a Volt egyszer egy beatkorszak-blogon közlik, szerzőiket pedig rocktörténeti témájú, értékes könyvcsomaggal jutalmazzák, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt három szöveg szerzője pedig ezen felül 50 ezer, 30 ezer, illetve 20 ezer forintos jutalomban is részesül.

Az írásokat és a kiírással kapcsolatos kérdéseket a palyazat@beatkorszak.hu címre várják a szervezők.

Beküldési határidő: 2023. május 1.

(Fotó: Rubinstein Sándor / Fortepan).

https://recorder.blog.hu/2023/03/29/palyazat_kadar-kori_fesztivalokrol_szolo_torteneteket_var_a_beatkorszak
Pályázat: Kádár-kori fesztiválokról szóló történeteket vár a Beatkorszak
süti beállítások módosítása