Kincses kalendárium. Complete Mountain Almanac: Complete Mountain Almanac (lemezkritika)

2023.03.14. 13:35, vferi

complete_mountain_almanac.jpg

A The National fele és két művészbarát valószerűtlen vállalkozása, hogy éteri almanachba foglalja a test és a természet hanyatlását és megújulását – a Complete Mountain Almanac igazán érzékeny természetrajz. Ez a minikritika először a Recorder magazin 101. számában jelent meg.

A test, a lélek, a természet: katasztrófa sújtotta övezetek Rebekka Karijord és Jessica Dessner közös lemezén. A két művész évtizedes barátságából született ötletre, hogy a klímaváltozást megénekeljék, hosszú árnyékot vetett Dessner mellrák-diagnózisa, majd pedig a járványügyi korlátozások. Az eredmény bátor és érzékeny felfedezőút a folk, a kísérleti ambient és a klasszikus zene határvidékein.

És ha az idő nem is volt a szerzők szövetségese, az érési folyamat jót tett a végeredménynek: Dessner testvéreinek, a The Nationalból ismerős Aaronnek és Bryce-nak köszönhetően a minimalista zenei textúrákba, kamarazenekari- és gitárszólamokba szőtt személyesség csak elmélyítette a Complete Mountain Almanac őszinte, csendes érzelmességét. Tizenkét meditációt kapunk az élet körforgásáról, hanyatlásról és gyógyulásról, hogy egy-egy sort, dallamot aztán magunkkal vigyünk a kérlelhetetlen hétköznapokba.

complete_mountain_almanac_1.jpgElőadó: Complete Mountain Almanac

Cím: Complete Mountain Almanac

Kiadó: Bella Union

Megjelenés: 2023.

Műfaj: folk/experimental

Kulcsdal: June

 

 

 

8,5/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2023/03/14/kincses_kalendarium_complete_mountain_almanac_complete_mountain_almanac_lemezkritika
Kincses kalendárium. Complete Mountain Almanac: Complete Mountain Almanac (lemezkritika)
süti beállítások módosítása