Biatorbágy hunyorítva sе Brooklyn. Efkilenc: az efkilencben az f (lemezkritika)

2023.03.06. 11:42, RRRecorder

0030597699_10.jpg

Második lemeze után kijelenthetjük: Efkilenc a magyar hiphop legjobbjai közé került. Régisuli újsulis megoldásokkal, rengeteg izgalmas ötlettel, a mindennapokból elrugaszkodó költészettel. Ez a minikritika először a Recorder magazin 101. számában jelent meg.

Efkilenc rapper-producer, akit második lemeze a magyar hiphop legjobbjai közé emelt. A Holdudvar tagja, de inkább régisulis, ha nem is teljesen. Az alapok mindegyike túlmegy azon, hogy bólogatós ritmus + hangulatos loop, tele vannak izgalmas ötletekkel: a minták nyúlnak, zörögnek, nyikorognak; a Zút 4000 neptunesosan kattogva dögös; a Lövéshangok dubosan effektezett szintibe van bebugyolálva. Újsulis megoldások is vannak: skrt adlibek, vicces lövéshangok – a szövegek referenciái Melle Meltől Young Thugig terjednek.

Efkilenc az a fajta (itthon ritka) rapper, aki ráérős, látszólag egész közel marad az élőbeszédhez, de valójában rengeteg ritmikai és rímjátékot alkalmaz. Szövegei a mindennapokból indulnak („Azért mondom, mert így volt, nem azért, mert így tűnt realnek” – Slick Rick), okos-vicces megfigyelésekkel, innen emelkednek a visszafogott költészethez és/vagy a hiphop toposzokhoz. Ez az a fajta lemez, ami egyre jobb lesz: elsőre nem is hallatszik, milyen gazdag ez a 23 perc.

efkilenc.jpgElőadó: Efkilenc

Cím: az efkilencben az f

Kiadó: Farseers Collective

Megjelenés: 2022. november 27.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Zút 4000

 

 

8,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/03/06/efkilenc_az_efkilencben_az_f_lemezkritika
Biatorbágy hunyorítva sе Brooklyn. Efkilenc: az efkilencben az f (lemezkritika)
süti beállítások módosítása