Új audiovizuális fesztivál indul az üzemen kívüli Inotai hőerőműben

2023.02.27. 16:02, srecorder

inota_daniel_besnyo_hutotorony.jpg

A hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával jött létre az INOTA Fesztivál, aminek célja, hogy Magyarország legnagyobb olyan rendezvénye legyen, amin az előremutató, határokat tologató előadók mellett fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak.

Az önmagában is rendkívül látványos Inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval közlekedik a Balatonra, de azt is érdemes tudni róluk, hogy újszerű vízhűtéses technológiájukkal akkoriban forradalmi újításnak számítottak, Heller László és Forgó László mérnökök el is nyerték vele az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. Inotának köszönhető, hogy ezek a kürtő (mások szerint: fordított pohár) alakú, karakteres hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban.

A hőerőmű véglegesen 2001-ben állt le, és az INOTA Fesztivál a turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, és átadja a legizgalmasabb kortárs alkotóknak augusztus 31. és szeptember 3. között, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése.

inota_daniel_besnyo_eromu.jpg

Az első nevek között ott van a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című albumával jelentkező Daniel Avery és az angol-német poszt-punk zenekar, a Lebanon Hanover; az újhullámos ambient/kísérleti elektronika egyik utánozhatatlan alakjának számító szintetizátorvirtuóz, Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt, az új lemezük világpremierjét az INOTA-n tartó Extrawelt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback, és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke.

„MINDENKI UNJA MOST A VONÓSOKAT" – LUCRECIA DALT-INTERJÚNK.

Vizuál- és fényművészeti vonalon érkezik Inotára a Fuse, a Maotik és a teljes értékű, térhatású vizuális képfolyammal jelentkező Max Cooper; a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi; hazai vonalról pedig olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő fellépők, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, a frissen új lemezt megjelentető iamyank, illetve Zságer Balázs és Katona Kati. A lista korántsem teljes még, további előadókért érdemes figyelni a fesztivál weboldalát, hamarosan érkezik a fellépők második hulláma is.

És itt nem áll meg a projekt: az INOTA szilárd célkitűzése a szakmai párbeszéd létrehozása a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között, amely segítségével egy jövőbe mutató, nagyívű vízió jöhet létre a komplexum hasznosítási lehetőségeiről. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

fotók: Besnyő Dániel

https://recorder.blog.hu/2023/02/27/egy_uzemen_kivuli_hoeromuben_indul_magyarorszag_uj_audiovizualis_fesztivalja_az_inota
Új audiovizuális fesztivál indul az üzemen kívüli Inotai hőerőműben
süti beállítások módosítása