Valószerűtlenül sodor. Horse Lords: Comradely Objects (lemezkritika)

2023.02.08. 12:18, RRRecorder

_52a7153-2.jpg

Tiszta hangolás, matekrock, poliritmikus tradicionális zenék satöbbi - a Horse Lords a leírás alapján amolyan agynak szóló zenének tűnik, de egyáltalán nem csak az. Ez a minikritia először a Recorder magazin 100. számában jelent meg.

A Horse Lords tiszta hangolással játszik olyan matekrockot, ami bőven merít a krautrockból, posztpunkból, jazzből és poliritmikus tradicionális zenékből – ez elég jó közelítés, csak éppen azt a benyomást kelti, hogy ez egy ilyen agyas zenekar. Ami sokáig igaz is volt rájuk, de a 2020-as The Common Task meghozta emellé az ellenállhatatlan lendületet is, és így az év egyik legjobb lemeze lett.

Az orosz marxista avantgárd fogalma után az elvtársi tárgyakról elnevezett lemez ugyanezt hozza, a korábbinál több elektronikával: zajokkal, vagy éppen a Mess Mendben majdnem normális, mégis lehetetlen house-zongorával, majd acides puttyogással. De a lényeg maradt az, hogy látszólag követhetetlen ritmusokból építenek valószerűtlenül sodró groove-okat, és a gitár- és szaxofonszólamok úgy ülnek rá ezekre, szakadnak le ezekről, alakulnak egymásba, hogy egyenként mindig logikus, precízen kidolgozott lépésekkel egészen nagy távolságokat képes bejárni a zene. Kis nyitottsággal egyáltalán nem nehéz vele menni.

a0155432732_10.jpgElőadó: Horse Lords

Cím: Comradely Objects

Kiadó: RVNG Intl.

Megjelenés: 2022. november 4.

Műfaj: groovy matekrock

Kulcsdal: Mess Mend

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/02/08/horse_lords_comradely_objects_lemezkritika
Valószerűtlenül sodor. Horse Lords: Comradely Objects (lemezkritika)
süti beállítások módosítása