Szívmelengető és szívfacsaró történetek válogatáskazettája – Dave Grohl: A történetmondó

2023.01.14. 12:10, RESZEGI_LASZLO

dave-grohl-storyteller-831.jpg

Dave Grohl élete egy nyitott könyv volt eddig is, de a megszámlálhatatlan mennyiségű sztorik, interjúk, cikkek, videók, mások által írt könyvek pontosan annyit adtak, amennyit Grohl akkor adni akart. Aztán gondolt egyet és úgy döntött, most többet akar adni. Nincs ebben semmi különös, kismillió zenei önéletrajzi könyv megjelent már és igazából ez is csak egy újabb a sorban. De kicsit azért mégsem.

Azért nem, mert ez a csávó bármibe is fog, egyszerűen nagyon jó benne. Lehet ez dobolás, gitározás, éneklés, kliprendezés, filmrendezés vagy történetmesélés. És ez a könyv ékes bizonyítéka annak, hogy leíró jellegű stílusa hihetetlenül élvezetessé, letehetetlenné teszi ez a kiadványt. Jól látszik, hogy nem idegen számára a filmes világ, ugyanis sokszor filmszerű az egész: hamarabb elkezdi a sztorit, mintsem elhelyezné azt térben és időben, egyszer csak megérkezik az olvasó. Aztán hirtelen vált, már nem is emlékszünk, hogy mi volt az előző gondolatmenet, majd egy huszárvágással visszakapcsol oda és bumm, összeáll az egész.

A könyv öt fő tartalmi egységből áll (plusz az elején van egy előszó, a végén pedig egy konklúzió és köszönetnyilvánítás), amelyek mindegyike több történetet tartalmaz az életéből. Ezek többször személyes jellegűek, de természetesen a zene és zenészek nem maradnak ki egyikből sem. Egy ilyen ismert személy esetében nehéz csakis olyan történeteket megírni, amelyek nem ismertek a publikum előtt, így nyilván minden Nirvana- és/vagy Foo Fighters-rajongó fog találni ismerős sztorikat, de meglepően sok olyan szerepel a műben, amelyek nem, vagy nem ilyen részletesen voltak eddig elérhetők.

dave-grohl-a-tortenetmondo.jpgÉs Grohl most is igyekszik több lenni, mint egy jófej srác, akit a legtöbben kedvelnek: belemegy az apjához fűződő, bonyolult kapcsolatának részleteibe, kalandos, de korántsem problémamentes kamaszkorába, a Scream-korszak nehézségeibe és természetesen Kurt Cobain neve is leírásra kerül párszor.

Akik azonban nagy Nirvana-sztorikat várnak, csalódhatnak. Bár elég részletesen taglalja a zenekarba való bekerülését, valamint az 1990-es telet, amit egy vacak, koszos lakásban töltött el ő és Kurt, hamar eljutunk 1994-ig. És ez rendben is van így, ugyanis ahogyan a Nirvana is csak pár évig volt az élete része, úgy a könyvben is csak pár oldalt kapott. Megjegyzem, számos remek könyv készült a zenekarról, tényleg van miből válogatni.

De még a Foo Fighters sem olyan hangsúlyos, mint gondolnánk. Persze nagyon sok történet alapját képezi a zenekar, de mégsem az a vezérfonal. És ez megint csak jól van így. Ettől valahogy sokkal autentikusabb, sokkal igazibb, ugyanis tényleg az ő szemüvegén keresztül láthatjuk az elmúlt évtizedek történéseit, legyen az akár újratalálkozás egy régi szerelemmel, felnőttkori részeg ágybavizelés, vagy hogy milyen az, amikor Paul McCartney elmegy hozzád babanézőbe és pontosan hogyan készülsz erre. A könyv segít megérteni, hogy miért dolgozza fel az ember a közeli hozzátartozók elhalálozását különböző életszakaszokban, ahogyan azt is, hogy miért nem tudott és nem is akart választani a rocksztár életmód és a család között, hogyan próbál jó apa lenni, és úgy egyáltalán: mi minden jár a fejében egy átlagos vagy épp nem átlagos napon.

DAVE GROHL – NIRVANA, FOO FIGHTERS ÉS EGYÉB KALANDOK.

Ha van világhírű zenész, akiről azt feltételezed, hogy ha meginna veled egy sört és elkezdenétek zenéről beszélgetni, akkor ugyanolyan rajongótípus lenne, mint te magad, akkor az Dave Grohl. Ahogy ő is említi, megöregedett, bölcsebb is lett, de a zene iránti alázata, tisztelete, rajongása örök kamaszt varázsolt belőle. És nagyon nagy szükség van ilyen emberekre az A-kategóriában, mert nemcsak példát, de fényt is mutatnak.

Bár a könyv megjelenése óta elveszítette mind Taylor Hawkinst, mind az édesanyját, most végre újra beindulni látszik a Foo Fighters, szóval a Grohl-sztori is tovább íródik. Várjuk a folytatást.

 

Dave Grohl: A történetmondó – Emlékek életről és zenéről, 2022, Helikon Kiadó. 325 oldal, 4999 Ft. Fordította: Pritz Péter. A könyv (kedvezményesen) megvásárolható a kiadó oldalán is.

szöveg: Reszegi László

https://recorder.blog.hu/2023/01/14/dave_grohl_a_tortenetmondo_konyv_kritika_ajanlo
Szívmelengető és szívfacsaró történetek válogatáskazettája – Dave Grohl: A történetmondó
süti beállítások módosítása