Itt a Magyar Zene Háza szeptemberi Sun Kil Moon-koncertjén készült videó

2022.12.28. 13:00, Recorder.hu

mzh_skm_650.jpg

A 2022-es év egyik legjelentősebb hazai koncertjét adta idén ősszel a Magyar Zene Házában a Sun Kil Moon néven alkotó amerikai dalszerző-gitáros-énekes Mark Kozelek. A több mint 2 és fél óra hosszúságú élő produkció felvételéből készített 40 perces videót elsőként itt, a Recorderen lehet megnézni.

A számos vendégzenész közreműködésével megvalósult fellépésről már írtunk egy alapos beszámolót, most a koncert létrejöttének kulisszatitkairól, a színfalak mögötti történésekről kérdeztük Halmos Andrást, a Zene Háza koncertprogram-vezetőjét, aki 2018-ban már elhozta egyszer Budapestre az európai turnét bonyolító, akkor még trió-felállású Sun Kil Moont. 

Mi volt a jelentősége Mark Kozelek idei budapesti fellépésének, amelyet most csak egy ljubljanai koncert előzött meg?

Kozelek az egyik kedvenc élő dalszerző-énekesem, már az előző koncertje után – ami az első magyarországi fellépése volt – mondtam neki, hogy szeretném visszahívni két-három év múlva. Ebből végül négy lett, amiből az utolsó háromban ő sem koncertezett, így a ljubljanai után ez volt jó ideje a második koncertje.

A KONCERT ELŐTT KÉSZÜLT MARK KOZELEK-INTERJÚ A RECORDEREN.

Mark Kozelek a dalai többségét szólóban adta elő, de számos vendégzenészt is színpadra hívott. Hogyan került kapcsolatba az Amoeba- és jazzbois-tag Molnár Benczével, a morningdeerből, majd GLORIA szólóprojektjéből ismert Dányi Krisztinával és görög rajongójával, Paullal, illetve mi volt a te szereped ezeknek a kapcsolatoknak a kialakításában?

Marknak szüksége volt néhány számban zongoristára, és kérte, hogy ajánljak neki lehetséges jelölteket. A Zene Házában amúgy is törekszünk arra, amikor külföldi előadókat hívunk, hogy teret adjunk magyar fellépőknek az együttműködésre, így örömmel küldtem neki három zongoristától anyagokat, és Benczét választotta. Átküldte neki a számokat, amikbe a beálláson nagyjából öt percben belenéztek.

Aztán a koncert előtt épp vacsoráztunk, amikor felhívott Dányi Kriszti, hogy merre vagyunk, mivel velem és Benczével is nagyon jó barátságban van. (Halmos András sok együttműködésben részt vevő aktív zenészként korábban négy évig a morningdeer dobosa is volt - a szerk.). Csatlakozott hozzánk, és a beszélgetés közben kiderült Mark számára, hogy Kriszti énekes. Azt viszont nem tudta, hogy Kriszti nem ismeri egyetlen számát sem, úgyhogy hatalmas bátorság volt részéről, hogy felment a színpadra, amikor Mark spontán módon felhívta, hogy énekeljék el együtt az I Can’t Live Without My Mother’s Love című számát. Szerencsére Kriszti tudta olvasni a szöveget, mert Mark kinyomtatott dalszövegekből válogatva találta ki helyben a koncert programját.

Az első két szám után Mark elmondta, hogy beszakadt a körme az egyik ujján, amelyik nagyon fontos szerepet játszik a pengetésben és megkérdezte a közönséget, hogy tud-e segíteni neki valaki eljátszani egy dalt. A Paulként bemutatkozó (Pavlo Paloka) – aki csak a koncert miatt utazott ide Görögországból és rajongóként az első sor közepén ült – egyből jelentkezett, és végül több számban is gitározott.

mzh_skm2_650.jpg

/Pavlo Paloka és Mark Kozelek

A koncert után Mark Kozelek még több napot Budapesten töltött, stúdióban is járt hazai zenészekkel együtt (egy, az Amoebával közösen felvett számot – Hungarian Lullaby – már nyilvánosságra is hozott saját fizetős csatornáján). Ennek az együttműködésnek az okairól, céljairól és eredményeiről mit lehet tudni?

A szervezés során megkért Mark, hogy foglaljak neki Budapesten két napra stúdiót. Vacsora közben megkérdezte Benczét, hogy lenne e kedve csatlakozni a felvételekhez, de mivel Bencze és az Amoeba már eleve stúdiózást tervezett a következő napokra, mondta Marknak, hogy sajnos nem tud menni. Mark erre megkérdezte, hogy mi lenne, ha az egész zenekar inkább vele készítene felvételt, ami végül meg is történt, egy EP-t írtak és vettek fel közösen, ami tudtommal meg is fog jelenni nemsokára. A zenei alapokat az Amoeba találta ki a helyszínen, ezekre énekelt / beszélt rá Mark. Nagyon meg volt velük elégedve, azt mondta, hogy ugyanazon a szinten vannak, mint az első osztályú amerikai sessionzenészek, csak könnyebb velük dolgozni. Emberileg, nyitottságban, sokszínűségben és munkabírásban is kiemelkedőnek tartotta őket, úgyhogy nem csodálkoznék, ha lenne még folytatása ennek az együttműködésnek.

mzh_skm3_650.jpg

/Molnár Bencze

Mark Kozelek többek között arról is ismert, hogy szereti a maga kezében tudni az irányítást, saját felvételeihez sok éve csak saját lemezkiadóján keresztül lehet hozzájutni, saját fotóit teszi a lemezei borítójára stb. Milyen volt együtt dolgozni vele ennek a koncertvideónak az elkészítésén és véglegesítésén, voltak-e különleges kérései, elvárásai, illetve mennyire kaptatok szabad kezet a folyamat során?

Nem voltak a felvétellel kapcsolatban kérései, szabad kezet kaptunk, de kérte az anyagot jóváhagyásra. Végül nem kellett semmit sem változtatnunk. 

A világ legfontosabb kortárs dalszerző-előadói közül sokat hoztál már Magyarországra. Kik vannak még a célkeresztedben, kikre számíthatnak a Magyar Zene Háza látogatói és kik azok, akik még csak az álmaidban szerepelnek, de nyílhat esély a leszervezésükre?

Vannak olyan előadók, akiket több mint 10 év előkészítés, próbálkozás után tudok csak lekötni, sokakat pedig valószínűleg sosem fogok tudni elhozni még klubturnék során sem, de azért folyamatosan próbálkozom. Most is több jelentős dalszerzővel vagyok tárgyalásban, illetve érdemes tudni, hogy a Zene Házában már bejelentettük a Panda Bear & Sonic Boom és Sainkho Namtchylak 2023-as koncertjeit.

Ilyen volt tehát a Sun Kil Moon koncertje 2022. szeptember 10-én a Magyar Zene Háza színpadán:

Fotók: Hajdu János / Magyar Zene Háza

https://recorder.blog.hu/2022/12/28/itt_a_magyar_zene_haza_szeptemberi_sun_kil_moon-koncertjen_keszult_video
Itt a Magyar Zene Háza szeptemberi Sun Kil Moon-koncertjén készült videó
süti beállítások módosítása