„Unom a hazugságokat, amiket hallok magamról” – Ohnody-klippremier

2022.12.09. 09:55, srecorder

dori_1.jpg

Jövőre érkezik az OHNODY néven alkotó Hegyi Dóri harmadik szólólemeze. Az első egy nagy énekesnő bivalyerős bemutatkozása volt, a második is tele volt bátran személyes, fülbe és bőr alá mászó dalokkal, az új lemez első dala, a Kiazaki pedig azt sugallja, a harmadik is pont ilyen kitárulkozó és erős lesz.

Hegyi Dóri udvariassági körök nélkül, őszintén mesélt az új daláról: „Hasítás: Kezdetleges (primitív) disszociatív mechanizmus, leggyakrabban a tagadással és a projekcióval társul. Célja, hogy leegyszerűsítő módon „feketének vagy fehérnek" lássa a világot azért, hogy elkerülje a helyzetek bonyolultságából származó feszültséget. Ebből fakadóan két részre osztja a környezete pszichológiai tárgyait, azaz környezete személyeit pozitív és negatív szempontok szerint két egymással ellentétes csoportra – pl.: „jók”-ra és „rosszak”-ra. Ezután a pozitív csoportba tartozó személyekben általában megbízik, és ez a biztonság érzetét nyújtja számára, a negatív csoport felé tanúsított bizalmatlanság és óvatos magatartás pedig szintén a biztonságérzetet, így a komfortérzetet szolgálja.

„NEM TESZ JÓT A SZOBAMELEG” – OHNODY A NAGY ÉVEM PODCASTUNKBAN.

Többször nekifutottam annak, hogy írjak a dalról. Szerintem annyira egyértelmű, hogy nincs mit. Írhatnék persze magyarázatot, amiben pátoszosan rávilágítok arra, hogy milyen az, amit csinálok, de unom és őszintén leszarom. Dühös vagyok. Unom a képmutatást meg a dehumanizáló fekete-fehér gondolkodást. Unom az ön- és közveszélyes hedonizmust, ami semmi másról nem szól, csak arról, hogy hogyan ne kelljen semmit érezni. Unom, hogy tárgyiasítjuk magunkat és egymást. Unom a bullshitet. Unom a hazugságokat, amiket hallok magamról; hogy ebben az évben „voltam” nárcisztikus, egoista, obszesszív, üldöző, bántalmazó, őrült, nagyképű picsa, majdnem öngyilkos és Münchausen-szindrómás. Úgy tűnik, hogy ennek a világnak a Happy Meal menüjéhez járó kis műanyagjátékok az irigység, a mocskolódás, a manipuláció, a túlzás, a taposás. Emellett szimbolikus, hogy a sok hülyeség konfettijén keresztül túrva, ugyanebben a dobozban megtaláltam magamat is. Engedjétek meg, hogy kicsit elrugaszkodva ehhez J.K. Rowling bölcsességét idézzem: „Ott nyílok, ahol zárul.”

dori_2.jpg

„A dal felváltva szól egy nárcisztikusan abuzív baráti kapcsolódás felbomlása utáni állapotról, elválásról, az elfojtásról, fals feltételezésekről és a szakmán belüli áskálódásról, amiből eddigi életem során talán a legtöbbet és legmélyebben tanultam magamról, a magyar zeneipar árnyoldaláról, az emberi befolyásolhatóságról, hiszékenységről, a fájdalmon keresztül való felszabadulásról, felnőtté érésről és a szeretetről."

A Kiazaki a várhatóan jövő év elején, a Théque Records gondozásában megjelenő Ohnody-nagylemezt vezeti fel, és egy igazi csapatmunka eredménye, Gyarmati Fanny (Flanger Kids), Garay Anna Elza, Doór Mátyás, Kovács Máté (Furakowa) és Dóri dalszerzői és utómunkájával született meg. A videoklip Ballagó Dani (Drakulaoutoftown) rendezői-operatőri, Iszák Dani szintén operatőri és Ötvös Soma látványtervezői kreativitását dicséri.

Ballagó Dani így mesélt a klipről: „Az én szívemhez közel álló részek a táncos tömegjelenetek, illetve a tömegben kivehető emberi reakciók. Az az érzésem, hogy tág intervallumon sikerült megörökíteni különböző érzelmeket a táncosok egymás közötti testi kommunikációján keresztül. Az tetszik a legjobban, hogy így az egyben kezelt tömegben észrevehetővé válik a táncosok egyénisége. Jobban átélhető így a mondanivaló drámája.”

 

OHNODY a Facebookon. Instagramon.

fotók: Miskolczi Milán

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/12/09/dal-_es_klippremier_ohnody_kiazaki
„Unom a hazugságokat, amiket hallok magamról” – Ohnody-klippremier
süti beállítások módosítása