„Nem tudhatom, ki nem lennék veled” – ZÓRA dal- és klippremier!

2022.12.02. 10:28, srecorder

zora_nemertem_clean.jpg

ZÓRA Kollár-Klemencz László Iszom a bort című dalának magával ragadó feldolgozásával hívta fel magára a figyelmet 2020 végén. A Los Angelesben és Magyarországon élő, Fonogram-díjas énekes-dalszerző 2021-ben jelentette meg első saját magyar nyelvű dalát, a Mámort itt, a Recorderen, 2022-ben először a Magyar Zene Házában, majd ősszel az A38 Hajón adott telt házas koncertet. A most megjelenő Nem Értem egy újabb mérföldkő, amely kilép ZÓRA eddigi hangzásvilágából.

A Nem Értem hipnotikus, elektronikus atmoszférát teremt, a körkörösen ismétlődő szöveg minden egyes alkalommal új megvilágításba kerül, és egyre mélyebbre vésődik be a hallgatóba. Urbányi Zóra így mesélt a dalról: „Amikor írtam, még nem vettem komolyan ezt a dalt, de nagyon emlékszem az érzésre. Az elválásról, de mégsem a szakításról szól a dal. A hangzásvilág jelentős része a szöveggel együtt jött, amit aztán a produceremmel, Dexterrel bontottunk ki. Nekem a kulcsmondat az, hogy „Nem tudhatom, ki nem lennék veled” – nem merem nem megélni, hogy kivé válhatnék csak úgy, egyedül. Ez egy szabad érzés, amiben jó merni megkérdőjelezni, ami addig a pillanatig összetartott. Nem érzem, hogy ez több akar lenni egy egyszerű vallomásnál.”

A dalhoz készült videoklip egy kifordított dimenzióba viszi a nézőt. Egy olyan belső világba, ami kívülről nem látszódik. Ez nem egy rossz hely; Zóra itt szabad, elengedi magát a zavarban. A videót az A38-as koncert másnapján vették fel testvérével, Urbányi Kristóffal, akivel az eddigi videókat is közösen készítették. „Azt nem mondanám, hogy teljesen friss voltam aznap, de az esti felvételekre egészen belemelegedtünk a hideg éjszakába. Bárkiről is szól egy dal, mindig oda lyukadok ki, hogy a hosszútávú üzenet magamról szól magamnak. Talán ezért is ábrázol úgy Kristóf a borítón, mintha egy réteg leválna belőlem: hogy az most a múlt, illúzió, veszteség, vagy elengedés, azt nem tudom.”

ZÓRA a jövő év elején újabb magyar nyelvű dalokkal jelentkezik, élőben pedig kora tavasszal láthatjuk legközelebb. A helyszín és a dátum bejelentése januárra várható.

 

ZÓRA a Facebookon. És Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/12/02/_nem_tudhatom_ki_nem_lennek_veled_zora_dal-_es_klippremier
„Nem tudhatom, ki nem lennék veled” – ZÓRA dal- és klippremier!
süti beállítások módosítása