The Comet Is Coming, 50 éves Muzsikás, Kádár-kori popkiállítás – Jövőre is ütős programokkal készül a Magyar Zene Háza

2022.11.10. 14:21, srecorder

cometiscoming.jpg

Év eleji megnyitása óta több mint 800 ezren jártak a Magyar Zene Háza épületében, és ez a szám jövőre csak tovább nőhet, hiszen 2023-ban sem maradunk izgalmas koncertek nélkül. Jön a kortárs brit jazz fenegyereke, Shabaka Hutchings másik zenekara a Sons of Kemet mellett, a nem kevésbé progresszív The Comet Is Coming, 50 éves jubileumi koncertet ad a Muzsikás, szeánszot tart a VHK, és az MZH-ban buliztat a minimál techno kulcsfigurája, Wolfgang Voigt is. Januárban pedig megnyílik a magyar poptörténet eddigi legátfogóbb tárlata az időszaki kiállítótérben.

A jövő év első negyedévében izgalmas válogatással készülnek a zenei szerkesztők: fellép az elektronikával is flörtölő, kortárs brit jazz egyik legjobb zenekara, a Comet is Coming, a Gas néven is ismert minimál techno kulcsfigura, Wolfgang Voigt, de több, rég nem látott legendás zenekarnak is helyszínt ad a Ház az év elején: itt tér vissza a legendás jazz-zenekar, a Gadó Gábor Francia Quartet, és fellép a nemzetközileg is egyedülálló sámánrock banda, a Vágtázó Halottkémek is. A Zene Háza ünnepi alkalmak helyszíne is, 33. születésnapját celebrálja a Korai Öröm, Andy Irvine és Dónal Lunny ír folkhősökkel kiegészülve emlékezik az 50 évet jubiláló Muzsikás, és a Liget 100 koncertsorozat nyitóeseménye is meghallgatható az Accord Quartet előadásában.

2023-ban számos újdonsággal várja a Zene Háza a látogatókat. Januárban nyílik meg a magyar pop történetét bemutató Nekünk írták a dalt! című interaktív időszaki kiállítás, mely az állandó kiállításhoz hasonlóan, a hagyományos kiállítási eszközök mellett modern technikai megoldásokkal játékosan vonja be a látogatókat. Az új időszaki tárlat a jövőben utazó kiállításként járja majd az országot.  A közönségkedvenc Berg Judit külföldi fesztiválokon díjnyertes animációs filmje, a Lengemesék világa kel életre a Hangdóm háromdimenziós terében a tavasz beköszöntével. A lengék és harácsok legújabb nádtengeri kalandjait Fejér Simon hangszerei és dalai kísérik 32 hangszórón a Hangdómban.

Társművészetek találkozhatnak többek között az Felefánt koncertjén, Méhes Csaba pantomimművész segítségével az Orient Expresszel tehetünk zenei utazást Párizstól Velencéig, Senáék Shakespeare-es szupergrupja pedig Nádasdy Ádámmal egészül ki. Izgalmas zenekar a Minka is, amely Petőfi 200. évforduló kapcsán versfeldolgozásokkal készül. Különleges koncertekkel is bővelkedik az első negyedév repertoárja: a finn Kamus Quartet kortárs zenekar virtuális valósággal kiegészített programot tűzött műsorára, Sainkho Namtchylak, tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat következő kurátoraként lép fel, és itt ad lemezbemutató koncertet a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus zenekar is. Tradicionális zenében sem lesz hiány a következő időszakban a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekarral, a Székelyföld emblematikus táncházas bandájával adnak közös koncertet, míg Buza felé nézek én címmel, egy mezőségi falu parasztasszonyainak elsöprő erejű énekét hallgathatjuk meg adatközlőktől.

A Multimédiás Könyvtárban jövőre is folytatódnak a szabadegyetemi előadások és filmklubok, és Kádár-kori pop talk-show címmel az időszaki kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat kezdődik korabeli zenei szereplők részvételével. Folytatódnak a szabadegyetemi programok is: Tóth Árpád nagysikerű Hangadó programja izgalmas részekkel bővül, sőt a jövő évi sorozatra már bérlet is váltható. Batta András, Miklósa Erika és Novák Péter közkedvelt műsora élő változatát, a Partitúra Live-ot láthatjuk az MZH-ban a jövő év elejétől, mely a zene és más művészeti ágak mentén csábítják a nézőket országos túrára. Batta András - Szubjektív! címmel induló új sorozatában a közös zenehallgatás élménye mellé a szavakat hívja segítségül. Az interaktív improvizatív színház, a Momentán Társulat Zenei Rögvest humoros előadása a gyerekeket és felnőtteket egyaránt várja.

A családok körében jól ismert szombat délelőtti matiné sorozat kiemelt programja az egyik legbulisabb gyerekzenekar, a Rutkai Bori Banda koncertje, de itt ismerheti meg a lelkes rajongótábor a Veronaki Zenekar legújabb albumát, a Tündérforgót is első alkalommal. Korcsoportra bontott, az alaptantervhez illeszkedő népszerű iskolás programok mellett a jövő évben pedagógusok számára is tervez a Ház, szakmai programokkal, valamint tematikus ismeretterjesztő zenei showcase-ekkel várja majd a résztvevőket.

A koncertprogramokra a mai naptól műfaj-tematikus bérletek is vásárolhatók pop/rock, népzenei, jazz és ismeretterjesztő koncertekre, sőt az igazi felfedezőknek műfaji határokon átívelő válogatást kínál a Ház. Hamarosan Zene Háza Ajándékutalvány is kapható lesz, mely fél éven át bármely programra beváltható. További információ és jegyvásárlás a Magyar Zene Háza honlapján.

https://recorder.blog.hu/2022/11/10/the_comet_is_coming_50_eves_muzsikas_kadar-kori_popkiallitas_jovore_is_utos_programokkal_keszul_a_ma
The Comet Is Coming, 50 éves Muzsikás, Kádár-kori popkiállítás – Jövőre is ütős programokkal készül a Magyar Zene Háza
süti beállítások módosítása