Szombaton a 35 éves AMD a Dürer Kertben!

2022.10.21. 16:08, srecorder

amd2022.jpg

Régi tagokkal és újult erővel ünnepli 35 éves jubileumát a magyar hardcore egyik klasszikus zenekara, az AMD október 22-én a Dürer Kertben.

Az AMD (Anti Military Demonstration) 1987-ben alakult és hamar a hazai hardcore-színtér (Muter klub és környéke) egyik kulcszenekara lett. A zenekar a műfajon belül hamar Európa-szerte ismertté vált, koncertkazettájuk és válogatásuk jelent meg Németországban (Sucking Stalin TourHard Core Budapest), de a felállás sokat változott már a kezdeti időkben is, a Leukémiában is játszó Füleki Sándor például viszonylag hamar kiszállt. A második demóanyagukra (Ne vonulj be! - 1990) pedig stabilizálódott az a felállás (Ferenczy Tibor (Sotár) - ének, Kovács Zoltán (Kiskovács) - dob, Sík Endre - basszusgitár, Lőrincz Sándor (Lörke) - gitár), amely az 1991-es klasszikus A háború borzalmai sőt még rosszabb! lemezt is rögzítette. A zenekar jó kritikákat kapott és egyre komolyabb európai turnékat bonyolított le, de még egy lemez (Túlélők - 1995) és több próbálkozás után a '90-es évek végén eltűnt a színről, hogy 2006-tól újra (hol kevésbé, hol jobban) aktív zenekar legyen. 2012-ben új albumot készítettek (Mindenen kívül), az elmúlt években pedig új lendületet kaptak Füleki visszatérésével, és a második gitáros, Kemencei Balázs csatlakozásával. Tavaly a korai AMD stílusához visszakanyarodó, de metálosabb hangzású, ütős új lemezt is kiadtak (A temetetlen múlt), aminek kapcsán nagyinterjúban beszéltük át velük a 35 éves történetüket.

„TETSZETT NEKIK AZ A BALKÁNI NYERS ERŐ, AMIT KÉPVISELTÜNK” – AMD-INTERJÚNK.

A kerek évfordulót október 22-én egy nagy koncerttel ünneplik a Dürer Kertben, amin a zenekar korábbi gitárosa, Fidó, valamint Csiszi, a 2006-os újjáalakulás utáni énekesük is velük lesz. A két előzenekar a ZPZ és a CYD, jegyek 3500 Ft-ért a helyszínen kaphatók, Facebook-esemény errefelé. Jövőre egy pár új dalt tartalmazó best of lemez kiadására készülnek, amire újravennék a klasszikus számaikat, és várható az eddig vinylen még ki nem adott albumaik megjelenése is.

https://recorder.blog.hu/2022/10/21/szombaton_a_35_eves_amd_a_durerben
Szombaton a 35 éves AMD a Dürer Kertben!
süti beállítások módosítása