„Tavaly mind az öten halott Elvisnek öltöztünk” – Bérczesi Róbert-interjú (HIPERKARMA)

2022.10.17. 13:30, srecorder

hiperkarma_halloween_650.jpg

Október 31-én, a Várkert Bazárban tartja 14. Halloween-buliját a nevét most már csupa nagybetűvel író HIPERKARMA, ahol többek között az egyik új, angol nyelvű számukat is bemutatják. Bérczesi Robi jelmezekről, angol albumról és jövőbeli tervekről is mesélt.

Hogyan kezdődött a HIPERKARMA HALLOWEEN-bulik története?

2002-ben jutott először az eszünkbe, hogy jó lenne csinálni valamilyen hagyományteremtő koncertet, amelyet minden évben ugyanazon a napon tartanánk meg. Akkoriban még egyáltalán nem voltak Halloween-bulik Magyarországon, így kézenfekvőnek tűnt a választás, annál is inkább, mert a HIPERKARMA dalszövegeiben rengeteg utalás történik a szellemekre és úgy általában a Túlvilágra. A Halloween-koncertjeink fő különlegessége nyilván maga a beöltözés, amellyel évről évre megpróbáljuk felülmúlni önmagunkat: voltunk már szellemek, zombihorda, halott hippik, Freddie Kruger, Joker, Pennywise bohóc, tavaly pedig mind az öten halott Elvisnek öltöztünk, megalapítva ezzel a The Presleys zenekart.

Melyik volt a legemlékezetesebb HALLOWEEN-bulitok?

Részemről a legutóbbi, Elvises koncertünk volt a legnagyobb flash, imádtam a jelmezt és a koncert minden egyes percét.

Van kedvenc Halloween témájú filmed, zenéd?

Bármilyen furcsán is hangzik, de én nem igazán hallgatok zenét, viszont rengeteg filmet nézek, kivéve a horrorfilmeket. Azokat nem bírom. Anélkül is éppen elég rémesek tudnak lenni az álmaim.

A Várkert Bazárban debütál élőben a második angol nyelvű HIPERKARMA-szám, a Killer in the Basement. Mi inspirált arra, hogy angolul kezdj dalokat írni?

Egyfelől az, hogy immáron harminc éve beszélek és írok angolul – csak eddig feszélyezett az akcentusom –, másrészt pedig mert szeretném megmérettetni a dalaimat a Nagyvilág színpadán is. A HIPERKARMA tízszámos angol nyelvű albuma egyébként 2023 tavaszán fog megjelenni EXITS EXIST címmel.

Mennyiben más számodra angolul írni, mint magyarul?

Ez változó. Vannak olyan dalok, amelyeknek a szövegét sikerült egy az egyben „letükörfordítani”, és vannak teljesen új, már eleve angolul megírt dalszövegeim is. Nagy élvezet és egyben kihívás is ez a számomra, és meglepően könnyen megy. Olyan, mintha ezek az alapvetően angolszász hangzás- és ritmusvilágú dalok végre megtalálták volna az anyanyelvüket.

Az első angol nyelvű dalotok, a The Wild a Lidocain zenéjére épült. Hogyan született a Killer in the Basement?

A refrén a Szerinted? című HIPERKARMA-dal gitárszólójának a dallamára épül, és egy réges-régi marihuána-felvonuláson született a Margit-szigeten, ahol egy elkerített útvonalon, rendőrök gyűrűjében lehajtott fejjel kullogtunk mi, drogosok, és közben végig az szólt a fejemben, hogy: „feel like a criminal…”. A dal október 2-án, az Erőszakmentesség Világnapján jelent meg.

Milyen terveitek vannak az angol nyelvű számokkal?

Szeretnék jövő nyáron eljutni néhány külföldi fesztiválra, és persze az is cél, hogy mondjuk egy német rádió lejátssza valamelyik dalt az albumról, azonban az eddigi tapasztalataim és a szakmabeliek véleménye egyértelműen arra utalnak, hogy innen nincs kiút, lehetetlen áttörni a virtuális országhatárt, de én nem bánom, ez az angol hk számomra egy hobbi, ami ha összejön, akkor örülök, ha meg nem, akkor se megyek a falnak, viszont a dalpremiereket leszámítva a jövőben nem szándékozom angol nyelven énekelni magyar közönségnek.

Mivel készültök még az október 31-ei koncertre?

Megzenésítettem Müller Péter Sziámi barátom VARÁZSHEGY című, rólam, hozzám és nekem írott dalszövegét, amelyet a HIPERKARMA zenekar előadásában rögzítettünk is, és a 14. HIPERKARMA HALLOWEEN-en fog debütálni élőben, vagyis ezen a koncerten egy dupla dalpremierrel várunk sok szeretettel minden kedves érdeklődő zenebarátot.

14. HIPERKARMA HALLOWEEN a Várkert Bazárban. JegyvásárlásFacebook-esemény. 

https://recorder.blog.hu/2022/10/17/_tavaly_mind_az_oten_halott_elvisnek_oltoztunk_berczesi_robert-interju_hiperkarma
„Tavaly mind az öten halott Elvisnek öltöztünk” – Bérczesi Róbert-interjú (HIPERKARMA)
süti beállítások módosítása