„Reméljük, ez valami szép új korszak kezdete” – Albumpremier! Kulka János: Pálmaszív

2022.10.06. 18:19, srecorder

fa_nott_a_hazad_ele_kulka_janos_es_baratai.jpg

Pálmaszív címmel debütál Kulka János sanzonlemeze többek közt sátántangós, columbós és buddhista dalokkal, amely 7 éven át készült Tövisházi Ambrus zeneszerző és Tariska Szabolcs szövegíró közreműködésével. Minden egyes dalt egy-egy hangulatos videó-etűd kísér, amelyekben Kulka János szavak nélkül alakít emlékezeteset, sőt Schell Judit, László Zsolt, Lang Györgyi, Falusi Mariann és János rokonai is feltűnnek.

kulkajanos-werk_fotokredit_tovishazi_ambris.jpg„Hatalmas öröm és megtiszteltetés volt mindkettőnknek ezen a lemezen dolgozni. 2021 őszétől  2022 tavaszáig ezekkel a dalokkal keltem-feküdtem. Ami a legnagyobb kihívást jelentette, az a régi felvételek összefésülése volt az új, már János sztrókja utáni éneksávokkal – számomra is meglepő módon az újabbakkal sokkal könnyebben boldogultam” – mondta Tövisházi Ambrus az album születéséről. „A zenék végleges formájának kitalálásánál a vezérfonál az európai sanzon XX. századi aranykora iránti rajongásom volt. Első számú favoritom, Serge Gainsbourg Jánosnak is nagy kedvence, de akit még többször hallgattam az elmúlt három évben, az a szintén francia Gilbert Becaud nevű zseniális dalszerző-énekes lemezei és élő koncertfelvételei. A francia géniuszok mellett a Columbo filmsorozat 1971-ben indult első évadának zenéje adta a legtöbb inspirációt. Igyekeztem kedves, simogató hangszerelésekbe öltöztetni a komorabb témájú dalokat is, mert közös célunk volt, hogy János régi közönségéhez is tudjunk szólni. Legbüszkébb az utolsó dalra vagyok, a Fa nőtt a házad elé olyan, amihez hasonlítható buddhista balladát soha nem írtunk még Szabival.”

ÚJRA ÉNEKEL ÉS OKTÓBERBEN ÚJ LEMEZT IS KIAD KULKA JÁNOS.

A szövegek filozofikus, merengő, olykor vágyakozó légkört idéznek és olyan gondolkodók, írók és költők inspirálták, mint Hamvas Béla, Tóth Árpád, Ámos Imre. Október 7-étől CD-n és a streamingoldakon is elérhető a lemez, október 11-én pedig az MG Recordsban Kulka János személyesen dedikálja a frissen megvásárolt lemezeket 16 órától, további infók a hivatalos Facebook-eseményben. Lentebb Tariska Szabolcs mesél a dalokról.

Karomban egy párna.„Aki tökéletes lóra vágyik, járhat gyalog”, tartja egy kínai közmondás. Csapongó, gallérfelhajtós, régi bohém időket idéző szám. Hiába azonban a folyamatos eseménybe feledkezés, a csend beálltakor legbelül egy dolog mégis mindig hiányzik.

Köd. Éjszakai ragadozók homályos találkozása a vad időkben. „A rozé hozta, s a dallamok”-at az idő „vodka tette, s a bánatok”-ra súlyosbította. Sátántangós, fekete-fehér hangulat.

Sorskereső. A Sorskeresőt 2015-ben írtuk, az első migrációs krízis idején. A történelem úgy hozta, hogy az orosz-ukrán háború ismét aktuálissá tette az egészet.

Tónustalan. Párkapcsolati történetbe csomagolt sorstragédia, súlyos töréspont. Visszafordíthatatlan drámai változás kezdete, lefagyás.

Farkasember. Színészi átlényegülésnek álcázott metamorfózis. Valójában kényszerű hátat fordítás a korábbi életnek, mintha egy párkapcsolatból lépne ki a főhős, elindulva egy új kísértés felé.

20 éves tea. Létezik a bizonyos függő keletkezés, avagy más filozófiában a pillangóhatás. Mindennek oka van, minden hatással van mindenre. Egy bizonyos kor után mindannyiunknak megvan a maga „20 éves teája”.

kulka-werk-fotokredit_tariska_szabolcs.jpg

Pálmaszív. A teher alatti pálma annak idején kétségtelenül égig nőtt, és úgy nézett ki egy ideig, hogy nem is kúszhat már többé hova tovább. Az utóbbi egy évben azonban egy reményteli, friss hajtás jelent meg a koronáján, szárba szökkent egy úgynevezett pálmaszív. Reméljük, ez valami szép új korszak kezdete, és eztán már nem kell eljátszani azt, hogy szép a délután, hanem ezen az új úton visszatérhet egy másik jó idő!

Elgurult a Föld. Önvizsgálat, mely a „vajon miért alakulhatott így”-et kutatja. Háztetők feletti merengés, lamentálás. János lebegéseinek harmadik stációja. A kezdőlökést Ámos Imre munkatáborban írt verse adta: „Sorsunk nem fordul parancsra jobbra át”.

Esti dal. Arról a kivételes, túlfűtött és egyedül átélt állapotról szól, amikor vége az előadásnak, és a nyüzsgés megszűnik. Tóth Árpád szellemét megidézve, ez a csodaidő egy amolyan Esti sugárkoszorú.

Fa nőtt a házad elé. Pár olvasmányon alapuló másvilág-értelmezés Hamvas Béla daimon elméletéből (Ősök nagy csarnoka), tibeti halottaskönyvből. Eredetileg Léghajó volt a címe.

 

fotók: Tövisházi Ambrus, Tariska Szabolcs

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/06/_ez_valami_szep_uj_korszak_kezdete_albumpremier_kulka_janos_palmasziv
„Reméljük, ez valami szép új korszak kezdete” – Albumpremier! Kulka János: Pálmaszív
süti beállítások módosítása