„A nyitottság ragadós példává válhat” - Ifjú Szivek Traditional String Quartet-interjú a Pacora Trióval közös szerdai koncert elé

2022.10.03. 14:00, trecorder

isz_pacora01_1.jpg
A szlovák-moldáv Pacora Trio kelet-közép-európai etnojazzt játszik, a magyarországi Ifjú Szivek Traditional String Quartet egy alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyes. A Pacora tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifjú Szivek szintén mesterien játssza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak, és közösen feledkeznek bele az együttzenélés örömébe, kiderül október 5-én szerdán este a KOBUCI Óbudai Világzenei Hét Fesztiválján!

A koncert apropóján az Ifjú Szivek Traditional String Quartet tagjai szólaltak meg.

Szlovákiában működő magyarországi zenekarként miben látjátok a két ország közötti zenei-kulturális hidak jelentőségét?

Egy zenésznek természetes az a kíváncsiság, amelyet a szlovák kollégáinknál is látunk; tudják mi "zajlik" nálunk, ismerik a magyar zenei élet szereplőit. Ez a fajta nyitottság a koncertünkön is érvényesül, ragadós példává válhat.

Hogyan kezdtetek együttműködni a Pacorával? Miféle szakmai kihívásokat jelentett a közös munka?

A Magyar Zene Háza rendszeresen szervez olyan koncerteket, ahol olyan formációk játszanak együtt, akik addig nem, vagy ritkán álltak közösen színpadra, de van valamilyen közös pont, így magában rejti az izgalmas megszólalás potenciálját. Egy ilyen felkérés kapcsán kerültünk össze idén májusban. Mivel meglepően sok a közös pont a két csoport zeneiségében, elég könnyen egymásra tudtunk hangolódni. A Pacora számait játszani nagyon nagy élmény, hasonlóképp, mint amikor ők illeszkednek bele a miáltalunk írt zenékbe.

A koncert zenei anyagát a két zenekar repertoárjának fúziójával állítottátok össze. A próbafolyamatok során ezt a fúziót önfeledt örömzenélésként vagy inkább egymás zenei világának lassú tanulmányozásaként, egy olykor erőfeszítést is igénylő, kemény munkafolyamatként képzeljük el?

Kevés idő állt rendelkezésünkre, de szerencsére már régóta ismerjük a zenéjüket, a lassú tanulmányozás már korábban megtörtént. Természetesen voltak megoldandó hangszeres-technikai feladatok is, de összességében nagyon gördülékenyen ment a közös alkotás. Már az első próbán megvalósult az az önfeledt örömzenélés, amelyet most a közönség is átérezhet.

Mindig sok félreértést kockázat, ha valaki világzenéről beszél. Nektek mi jut először eszetekbe erről a kifejezésről?

Elég széles a spektrum. Sokan helyi zenével próbálják színesíteni a hangzást, de vannak, akiknél sokkal rejtettebb, kifinomultabb használatról van szó. Ma már nincs újdonságereje a szimpla áthangszerelésnek, a közönség is többet vár. Mi nem is szoktunk világzenéről beszélni, de elfogadjuk, hogy ebbe a fiókba kerültünk. Azért a kockázatban benne van a kellemes csalódás is.

Sokat jártok külföldön, többek között világzenei fesztiválokon. Szerintetek van-e létjogosultsága a tematikus fesztiváloknak?

Egy tematikus fesztivál nagyszerű gyűjtőpontja lehet az azonos zenei stílus kedvelőinek. Ugyanígy találkozási lehetőséget biztosít az előadóknak. Érdekes, különleges és egyedi koncerteket hallhatunk, amelyek máshol talán nem is jönnének létre.

Mivel készültök a KOBUCI-koncertre? Lesz olyan darab, ami ennek a szabadtéri estének szól?

Inkább a táncosabb számainkkal készülünk, most a repertoárunknak azt az oldalát mutatjuk meg, amely egy ilyen hangulatos estén is jól érvényesül.

Jegyvásárlás, további információ.

A közös koncert a Facebookon.

A IV. Óbudai Világzenei Hét a Facebookon.

Ifjú Szivek a Facebookon.

Pacora Trio a Facebookon.

Előzetes az Ifjú Szivek Traditional String Quartet és a Pacora Trio október 5-ei közös koncertjéhez: 

https://recorder.blog.hu/2022/10/03/_a_nyitottsag_ragados_peldava_valhat_ifju_szivek_traditional_string_quartet-interju_a_pacora_trioval
„A nyitottság ragadós példává válhat” - Ifjú Szivek Traditional String Quartet-interjú a Pacora Trióval közös szerdai koncert elé
süti beállítások módosítása