„Nem baj, ha néha csak a zene szól” – Magyarradar: ALASZKA

2022.10.02. 09:02, srecorder

alaszka2.jpg

120 jelentkező közül nyerték meg a Kispál és a Borz tehetségkereső versenyét és léphettek fel az idei Kispál on Orfű fesztiválon. A hazai altert metálos megindulásokkal és szokatlan ritmusképletekkel játszó ALASZKA október 11-én hozza ki első nagylemezét, de előtte bemutatkoznak a Magyarradar rovatunkban is.

Mikor indult2015-ben kezdtünk együtt zenélni2016. január 23-án egy csapatépítő sörözés alkalmával választottuk az ALASZKA nevet a zenekarnak, ezt tartjuk az együttes születésnapjának.

Hol indultMindannyian Dunaújvárosból származunkközépiskolás korunk óta ismerjük egymást. Az együttes megalakulásakor épp mindenki Budapesten élta mai napig Budapesten próbálunk, de dunaújvárosi zenekarként szoktunk magunkra hivatkozni.

Tagok, hangszerekBarabás Márk  dobokFábián Gábor „Weki”  gitár, zongora, énekOncsák Zsolt basszus, ének; Pribék Péter  gitár, ének.

StílusRöviden: alternatív rock. Hosszabban: alternatív zenét játszunk metallal keverve, rengeteg instrumentális résszel, sokszor szokatlan ritmusképletekkel. A szövegeink általában gyorsak, szöveg ritmusa vezeti a versszakokat. Nem ragaszkodunk a szokásos dalszerkesztési formákhoz, néhány dalunkban igazi refrén sincs. 

Hatások: A magyar alternatív zene klasszikus képviselői, a HIPERKARMA, Quimby, 30Y, Kispál és a Borz mindannyiunk kedvelt zenekarai, hatásuk több helyen érződik a zenénkbenA nagy alternatív klasszikusoknál viszont keményebb a hangzásunk, amely helyenként a metal felé hajlikEzekben a részekben felfedezhetők a Tool, a Korn, a Muse, a System of a Down és a Rage Against The Machine hatásai.

alaszka.jpgFotó: Bajcsi Dávid.

KiadóNincs (még).

Történet: 2000-es évek közepén a dunaújvárosi Jinx zenekarban zenéltünk együtt hárman: Peti, Weki és Zsolti. Fun fact: Zsolti ekkor banda (egyik) billentyűse voltJinx aktív éveiben Márk is a baráti társaságunk része volt, de sokáig nem zenéltünk együtt. A Jinx zenekar a 2010 környékén feloszlott anélkül, hogy a több, mint egy albumot kitevő dalairól említésre méltó felvétel készült volna. Ezután kisebb zenei projektjeink voltak, Márk és Weki például 2010 környékén rendszeresen zenélt a Veszprémi Utcazene Fesztiválokon, ezidőtájt merült fel egy közös zenekar alapításának ötlete. 2015-ben kezdődtek a közös próbáink, aalakuló zenekar énekesének Petit kértük fel, aki kezdetben ugyan nem kért, de kapott a kezébe egy gitárt. Néhány próbánk volt hármasban, gondolkoztunk, ki lehetne a basszusgitárosunk. Tudtuk, hogy Zsolti már évek óta basszusgitározik (is), megkérdeztük, volna-e kedve csatlakoznivolt. Mivel Peti, Weki és Zsolti korábbi Jinx-tag, Márk pedig kiválóan ismerte a Jinx dalait, nem volt kérdés, hogy kezdetben mit játsszunk. Leporoltuk tehát a korábbi, soha nem rögzített számokat, és elkezdtük áthangszerelni azokat az új zenekarra.Sokat tanultunk azóta hangszerelésről, dalszerzésről, élő játékról, és rengeteget fejlődtek a dalaink, a stílusjegyek sokféleségének ellenére úgy gondoljuk, sikerült kialakítanunk egy megismerhető ALASZKA-hangzást. Habár egyes szövegeink és akkordjaink korábbról valókaz októberben megjelenő Majd című lemezünk dalai már igazi ALASZKA-szerzeményeka zenekar minden tagja saját ötleteivel, stílusjegyeivel hozzájárult a dalok végleges formájához. 

Megjelenések2016Ferike szobája (akusztik EP), 2020: Csend (EP), 2022: Majd (októberben megjelenő nagylemez).

KüldetésA zenénkkel szeretnénk megvilágítani, hogy felesleges éles határokat húzni klasszikus és könnyűzene, illetve vers és dalszöveg közé. Biztatjuk alkotótársainkat, hogy engedjék el a megszokott szerkesztési formákat, hagyják, hogy a dalszöveg és a zene együtt éljenhassanak egymásra, magyarázzák meg egymástOlykor a történetmeséléshepedig nem is kellenek szavak, ilyenkor szóljon csak a zene. Szerintünk nem baj, ha olykor csak a zene szól.

JövőképMég az első lemezünk stúdiómunkái zajlottak, de már a második lemezünkön dolgoztunk. Az első nagylemez számait akusztikusan is feldolgoztunk, az ezekről készült felvételeinket szeretnénk hamarosan nyilvánosságra hozni. Ezután néhány videoklipet készítenénk, majd ezt követően jöhet a 2. albumot beharangozó EP.

MellékprojektekMost épp nincsenek.

SzexepilMárk majmos pólója & Peti flamingós sapija.

Legnagyobb eredmény, elismerés: 2022-ben megnyertük a Kispál és a Borz által meghirdetett Én is meg tudom csinálni tehetségkeresőt, melynek köszönhetően játszhattunk a Kispál on Orfű fesztiválon.

 

ALASZKA a Facebookon. Instagram. Honlap.

címlapfotó: Oncsák Norisz

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/02/magyarradar_alaszka
„Nem baj, ha néha csak a zene szól” – Magyarradar: ALASZKA
süti beállítások módosítása