"Már nem győzködöm a rendezőket" - Balázs Ádám a Filmzene podcastban

2022.10.02. 18:56, Gaines

wide1_190.jpg

Itt a Recorder új podcastja, a Filmzene, amelyben minden oldalról körüljárjuk, hogyan születik meg egy film vagy sorozat zenéje. Elsőként Balázs Ádámmal beszélgetünk, aki a hazai filmzeneszerzés egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő figurája, dolgozott Oscar-díjas (Mindenki) és Oscar-jelölt (Testről és lélekről) filmen, a Terápia című HBO-sorozaton, jelenleg pedig két film fut a magyar mozikban a zenéjével (Magasságok és mélységek, Nyugati nyaralás). Mindent tud a filmzenékről, és meg is osztja velünk. Az adás megtalálható a Spotifyon, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban, vagy más ismert podcasthallgató appekben!

A filmzenékkel foglalkozó podcastunk célja, hogy a hallgató a lehető legtöbb aspektusból betekintést nyerjen abba, milyen út vezet odáig, hogy egy filmben felcsendül a zene. Ebben elismert hazai szakemberek kalauzolnak el minket: megnézzük, hogyan születnek meg a hagyományos aláfestő filmzenék, hogyan kell betétdalokat válogatni, mi történik, amikor egy popzenész átnyergel a filmzeneszerzésre, vagy ha egy rendező maga ragad hangszert, hogyan kerülnek magyar dalok külföldi produkcióba, és miből áll egy hangkép.

Elsőként Balázs Ádám ült be velünk a stúdióba, akinek filmográfiájában szerepel Deák Kristóf Oscar-díjas rövidfilmje, a Mindenki, dolgozott Enyedi Ildikóval az Oscar-jelölt Testről és lélekről, valamint A feleségem története című filmekben, a Terápia és az Egynyári kaland zenéjéért is ő felel, de még a Jóbarátok egyik epizódjához is szolgáltatott muzsikát. Évekig élt New Yorkban és Los Angelesben, ahol egész rendhagyó körülmények között haverkodott össze Jimmy Kimmellel, de mesélt nekünk az HBO-val kapcsolatos tapasztalatairól is. Természetesen az Oscar-gála is szóba kerül, itt Balázs Ádám egy feszült heist-kaland főszereplőjévé vált egy elkallódott jegynek köszönhetően.

Kiderül, melyik Morricone-filmzene ösztönözte arra, hogy maga is ezt a pályát válassza, és felidézte, milyen zenei neveltetést kapott ének-zene tanár édesanyjától és édesapjától, akinek A kockásfülű nyúl zenéjét köszönhetjük. Az egyes filmes és sorozatos projektek izgalmas kulisszatitkai mellett a filmzeneszerzés folyamatának kevéssé ismert részleteit is felvillantja. Milyen érzés, amikor egy kulcsjelenet alól kiszedik a már megírt filmzenét? Jó mankó vagy idegesítő megkötés-e, ha a vágó már mintazenéket kever a jelenetekhez? Lehet-e túlzásba vinni a zenei hatáskeltést? Mik a tévhitek a filmzeneszerzésről, amiket még egyes rendezők fejében is el kéne oszlatni?

Hallgasd a műsort a Spotify-on, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban, vagy
más podcasthallgató alkalmazásokban! 

A podcast műsorvezetője Huszár András és Varga Ferenc, a műsor vizuáljáért Richolm Orsolya felel.

A Filmzene podcast a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával jött létre.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/10/02/balazs_adam_a_filmzene_podcastban
"Már nem győzködöm a rendezőket" - Balázs Ádám a Filmzene podcastban
süti beállítások módosítása