House, megbolondítva. Gloria: LVS / WRD (lemezkritika)

2022.09.27. 12:55, RRRecorder

wide4_65.jpg

A morningdeerrel ismertté vált Dányi Krisztina house-ra váltott, bár annak "a digitális kapitalizmus által inspirált", ráadásul dekonstruált változatára. Két idei EP-je két különböző oldalát mutatja meg. Ez a kritika először a Recorder magazin 97. számában jelent meg.

Ritka az olyan meglepő húzás, mint a morningdeerrel ismertté vált Dányi Krisztina house-ra váltása – még akkor is, ha „a digitális kapitalizmus által inspirált dekonstruált EDM”-ről van is szó. A 2020-as, emlékezetes klippel kísért PTS-t idén követte két EP.

A tavaszi LVS inkább az alapok dekonstrukciójára koncentrál. A címadó szám a struktúrát bolondítja meg (például ami leginkább refrénnek mondható, arra két percet kell várni, aztán az ismétlésére ugyanennyit); a THD aszimmetrikus ritmusokkal, a morcosság és emelkedettség váltogatásával kísérletezik; az LVS záró mixének semmi köze az eredetihez.

A nyári WRD egyértelműbb tánczene, bár olykor ez is keresztülhúzza a műfaji elvárásokat (főleg a fojtott TPR). Viszont Dányi itt jobban megmutatja, mennyire jó, sokszínű és magával ragadó énekesnő. Olykor – a vállalt hatások közt szereplő – Róisín Murphy is eszünkbe juthat róla, aminél kevés nagyobb dicséretet tudnék leírni. Már csak a két EP erényeinek egyesítése van hátra.

gloria_wrd.jpgElőadó: Gloria

Cím: LVS / WRD

Kiadó: Masterskaya

Megjelent: 2022. április 27. / augusztus 5.

Műfaj: house

Kulcsdal: SVN

 

 

7,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/09/27/gloria_lvs_wrd_lemezkritika
House, megbolondítva. Gloria: LVS / WRD (lemezkritika)
süti beállítások módosítása