„Milyen igazán fiatalnak lenni” – Magyarradar: Máklikőr

2022.09.10. 14:40, srecorder

maklikor.jpg

Máklikőrt ittak, zenekart alapítottak, most hétvégén pedig már a 30Y előtt lépnek fel a Kobuciban. Bemutatkozik a magyar alter- és beathagyományból táplálkozó Máklikőr.

Mikor indult: A zenekart 2018 augusztusában alapítottuk, az első megjelenésünk viszont, ahonnan számíthatjuk a zenekar aktív időszakának kezdetét, 2020 tele.

Hol indult: Budapest belvárosában, az Eötvös József Gimnáziumban ismerkedtünk meg és innen indultunk.

Tagok, hangszerek: A zenekar felállása az első három évben folyamatosan változott, míg végül 2021-ben elérte a jelenlegi formáját. Jordán Levi (szólógitár), Kende Marci (ének, ritmusgitár), Lubics Boti (dob), Varga Dávid (ének, basszusgitár), illetve a koncertjeinken velünk zenél még Horváth Marci (trombita), Gulyás Ádi (trombita) és Tóth Ábris (tangóharmonika)

Stílus: Dávid szereti a zenekar stílusát nagyon extrém jelzőkkel illetni (hogy összezavarja a kérdezőt), úgy mint basszusorientált balkáni dzsessz, rockelemekkel, de talán, ami legközelebb áll hozzánk, az a magyar alter.

Hatások: The Beatles, Arctic Monkeys, 30Y, Twenty One Pilots, John Mayer, Daft Punk, Cseh Tamás.

Kiadó: Még nincsen, az eddig megjelent számainkat Lee Olivérnél vettük fel (a megkereséseket szívesen vesszük).

Történet: Tizenhét évesek voltunk, mikor egy hosszúra nyúló máklikőr-gőzös estén jártuk Budapest utcáit, házról házra, az utcán énekeltünk, barátkoztunk és abban a pillanatban tűélesen láttuk, hogy milyen igazán fiatalnak lenni. Ennél szabadabbnak sose éreztük magunkat. Úgy éreztük, hogy ismerjük a várost, az embereket, az utcákat és megérkeztünk valahova. Folytatni csak úgy lehetett az életet, ha ezt a szabadság érzést valamilyen módon kiadjuk magunkból, rögzítjük és örökké tesszük. Aznap éjszaka zenekart alapítottunk.

2021 szeptemberében volt az első fellépésünk a gimink dísztermében, azóta felléptünk az A38-on, eljutottunk öt fesztiválra, zenéltünk hátrányos helyzetű gyerekeknek, elindítottuk a Piknik sorozatot és most vasárnap a 30Y előtt zenélünk a Kobuciban.

Megjelenések: 2020 - Rózsafa dal (single), 2021 – Egek, lebegek! (EP).

Küldetés: Mi nagyon sokat köszönhetünk azoknak a zenekaroknak, akiken felnőttünk. Vannak számok, amikkel időt tudunk utazni egy korábbi életérzésbe, vannak, amik feldobják a napjainkat és vannak olyanok, amik az életünk komoly fordulópontjait jelzik. A mi célunk az, hogy a zenénkkel ugyanezt érjük el a hallgatóságunkban.

Jövőkép: Olyan nagypapák szeretnénk lenni, akik a karosszékükből minden vasárnapi családi ebéden újabb és újabb történeteket emlegetnek fel a rocksztár korszakukból. Rövid távú céljaink közé tartozik egy album kiadása, hosszú távon pedig addig szeretnénk együtt zenélni, amíg csak élvezzük, illetve ameddig lehet.

maklikor-piknik.jpgMellékprojektek: A koncertek mellett 2022 tavaszán elkezdtük a Piknik projektet. Ez egy kültéri tábortüzes koncert- és élménysorozat, amivel az a célunk, hogy egy jófej és összetartó közösséget építsünk, megismerjünk és megismertessünk egymással izgalmas embereket és legfőképpen, hogy legyen alkalmunk a zenélésre – hiszen ezt szeretjük igazán csinálni. A Piknik valahogy úgy néz ki, hogy kimegyünk 100-200-an egy domb tetejére, eszünk-iszunk, mi zenélünk. Esetenként mások is hoznak hangszert és ők is zenélnek. De legfőképpen együtt vagyunk. Ismerkedünk. Jól érezzük magunkat.

Szexepil: Szerintünk az adja a vonzerőnket, hogy nagyon életvidámak és nyitottak vagyunk az emberek, de úgy általában az új élmények és tapasztalatok felé.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Legnagyobb elismerésnek talán azt tartjuk, hogy kedvenc zenekarunk, a 30Y oltalma alá vett minket, a hétvégén velük koncertezünk. Emellett a Beck Zaza által indított ZajZajZaj podcast szentelt egy részt a Máklikőrnek, illetve tervben van, hogy a stúdiójukban fogunk nemsokára számokat felvenni.

 

Máklikőr a Facebookon.

Zenekari fotó: Szabó NándorPiknik-fotó: Bujdosó Boglárka

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/10/magyarradar_maklikor
„Milyen igazán fiatalnak lenni” – Magyarradar: Máklikőr
süti beállítások módosítása