Szeptember 26-áig lehet jelentkezni a Hangfoglaló Program idei Induló Előadói Alprogramjára!

2022.08.30. 14:59, Recorder.hu

hf_indulo2022_650.jpg

(X) A Hangfoglaló Program egyik legnépszerűbb alprogramjának célja, hogy segítse a fiatal, tehetséges előadók érvényesülését a hazai zeneiparban azáltal, hogy anyagi hozzájárulást és szakmai támogatást nyújt nekik, valamint megjelenési lehetőséget biztosít számukra a hazai fesztiválokon.

A program átlagosan 2-2,5 millió forintos támogatást ad az előadóknak, amelyet lemez- és videóklip-készítésre, kommunikációs anyagok előállítására és turnézásra fordíthatnak. Az anyagi támogatásban való részesülés mellett a nyertes produkciók bekerülnek egy egész éves mentorprogramba is. Ennek keretén belül minden induló előadó mellé kijelölésre kerül egy mentor, aki a saját szakterületén szerzett tapasztalatai és széleskörű kapcsolati rendszere által irányt mutat a pártfogoltjának.

Dobó Réka Ágnes, a Hangfoglaló Programiroda projektkoordinátora a következőképpen nyilatkozott: „Egy pályázónak mindig fontos, hogy egy határozott víziója vagy stratégiája legyen az Alprogramot illetően, hiszen olyan fiatal, zenei karrierre vágyó tehetségek jelentkezését várja, akik egyfajta ’muníciót’ (anyagi és szakmai támogatást) keresnek a céljaik eléréséhez. Az Induló Előadói Alprogramnak az az előnye, hogy rövid távon a pályázó komplex segítséget kap abban, hogy hogyan kerüljön fel a hazai zeneipar ’térképére’, hosszú távon pedig az, hogy sokkal otthonosabban tudjon majd eligazodni a hazai zeneiparban. Az alprogram alatt világossá válik neki, megérti, hogy mi miért és hogyan működik, valamint értékes kapcsolatokra tehet szert, amik a további fejlődését támogathatják. Pályázni az NKA oldalán keresztül, érvényes regisztrációt követően lehetséges. Mindenképpen azt javaslom, hogy a pályázatírás előtt nézzék meg a Backstage Home - Bánki Nikoletta: Útmutató a sikeres pályázatíráshoz című videónkat, ahol Niki részletesen bemutatja a pályázás folyamatát, a tipikus hibákat, amit el lehet követni pályázatírás vagy beadás közben.” Végezetül Réka egy személyes üzenetet is intéz a jelentkezőkhöz és a majdani szerencsés nyertesekhez: „A sikerhez rengeteg belső motiváció, kemény munka és némi szerencse is kell. Lehet, hogy neked pont erre a szerencsére van szükséged ahhoz, hogy a következő Bagossy Brothers Company, Margaret Island vagy éppen Analog Balaton legyél!”

hf_indulo2022b_650.jpg

A Bagossy Brothers Company 2014-ben vett részt az akkor először meghirdetett Induló Előadói Alprogramon. „Akkoriban olyan fázisban volt a zenekarunk, hogy úgy éreztük, ezt a pályázatot konkrétan ránk szabták” – mondja Tatár Attila, a zenekar gitárosa. „Voltak dalaink, jó néhány koncertünk, épp lemezfelvételre készültünk, és kezdő zenekarként anyagi problémákkal küszködtünk. Nagy motivációt jelentett számunkra az, hogy nyertünk a pályázaton. Megerősített minket abban, hogy jó úton járunk, és érdemes csinálni, amit csinálunk. A program többek közt fellépéseket biztosított számunkra a következő nyári időszakra, és általa profi stúdióban készíthettük el az első videóklipünket, ami számunkra hatalmas dolog volt. Arról nem is beszélve, hogy a mai napig az a személy a menedzserünk, aki a támogatói program ideje alatt mentorált minket, tehát sokszorosan nyertünk.”

A program szakmai jelentőségéről Süli András, a nemzetközi színtéren is sikeres Saya Noé korábbi – Induló Előadói Alprogramos – mentora, jelenlegi menedzsere beszél. „A programban való részvétel legfőbb hozadéka szerintem a konkrét anyagi támogatáson túl az, hogy a sikerrel pályázó zenekarok egy olyan támogató szakmai környezetbe kerülnek be, amelyben – ha addig nem tették – egész biztosan felismerik a tudatosság, a tudatos és tervszerű építkezés, a háttérmunka jelentőségét egy zenei produkció felépítésében. Természetesen nem lesz minden támogatott indulóból nagyszínpados előadó (bár erre is egyre több jó példa van), de az biztos, hogy ha valaki komolyan veszi a programot, sokkal többet haladhat előre ezen az úton egy év alatt, mint akár az egész korábbi működése során. Mentorként azt tanácsolom a pályázóknak, hogy beszélgessenek minél többet olyan zenekarokkal, akik az elmúlt években már elnyerték az induló előadói támogatást. Először álmodjanak nagyot, majd írják le, hogy hol szeretnék látni magukat, a zenekart, a produkciót a programévad végén. És amennyiben nyernek, úgy használják ezt az évet tanulásra és kapcsolatépítésre, találják meg azokat a szuper embereket a szakmából, akik – akár csak apró lépésekkel, de – segíthetik az előrejutást, a befutást.”

A jelentkezéssel kapcsolatos részletek és további információk az NKA oldalán érhetők el.

https://recorder.blog.hu/2022/08/30/szeptember_26-aig_lehet_jelentkezni_a_hangfoglalo_program_idei_indulo_eloadoi_alprogramjara
Szeptember 26-áig lehet jelentkezni a Hangfoglaló Program idei Induló Előadói Alprogramjára!
süti beállítások módosítása